StoryEditorOCM
Zadar plusHRVATSKA PREMIJERA TALIJANSKOG DOKUMENTARCA

'Djevojke koje sanjaju more' - priča o 80-godišnjim Talijankama koje su prvi put u životu otišle na more u Kukljicu!

11. travnja 2017. - 16:50
kukljic

Hrvatska premijera dugometražnog talijanskog dokumentarnog filma "Djevojke koje sanjaju more" (Funne: Le ragazze che sognano di mare) redateljice Katie Bernardi održat će se večeras, 11. travnja s početkom u 19.30 sati u Kazalištu lutaka Zadar. Priča je to o dvanaest 80-godišnjih “djevojaka” iz zabačenog talijanskog planinskog sela Daone, koje odluče prkositi reumatizmu, strahovima i ekonomskoj krizi kako bi otišle na more po prvi put u životu – i to u Hrvatsku, u Zadar, u Kukljicu na otok Ugljan.

- Nakon prošlogodišnje svjetske premijere u Rimu film je u Italiji postao veliki hit. "Cure" su prošetale crvenim tepihom i bile su glavne zvijezde. Vjerujemo da će se svidjeti i ovdašnjoj publici, posebno onoj starije životne dobi jer film u sebi nosi optimističnu poruku o starosti - kazali su Vanja Jambrović i Tibor Keser, suradnici projekta, te producenti i koordinatori hrvatske produkcijske tvrtke Restart u čijoj je koprodukciji film snimljen.

Poseban termin za premijerno gledanje filma, koji je od 3. do 7. kolovoza 2015. godine sniman na području Zadra i otoka Ugljana, rezerviran je za zadarske umirovljenike koji će ga moći pogledati u 16 sati.
Talijanski producenti filma su Alessandro Carroli i Davide Valentini iz produkcijske kuće EiE Film (Torino) i Luigi Peppe iz produkcijske kuće Jump Cut (Trento). Talijanska ekipa filma koja je boravila u Hrvatskoj bila je sastavljena od redateljice Katie Bernardi, producenta Davide Valentinija, asistentice redateljice Valentine Lovato, producenta Luigi Pepea, snimatelja Simone Cargnonija i Nicole Cattanija, tonskog snimatelja Marca Troianija.

Prije odlaska u Hrvatsku prijateljice se sastaju u "Rododendronu" mjesnom klubu žena. Kriza ih je snažno pogodila i nemaju novac kako bi 20 godišnjicu kluba proslavile izletom. Odlučuju se za Hrvatsku i Ugljan i počinju skupljati novac – prodajom vezenih ručnih radova, kolača i palente na seoskim sajmovima. "Proveli smo jedan nevjerojatan dan na "Gospi od sniga" u Kukljici. Ta će najljepša scena biti ujedno kraj filma. "None" su sve to vrlo emotivno doživjele i sada im je teško vratiti se nazad u Italiju, no svakako će se vratiti – izjavila je nakon snimanja redateljica Katia Bernardi, dobitnica nagrade za mlade talente međunarodnog Backstage Festivala u Bolonji, 1998. godine.

Do sada je režirala uglavnom kratkometražne i TV dokumentarce. Odabrana filmografija uključuje naslove: “Arte Sella”, "Auschwitz is my teacher", "The man of the light" i "Sloi. The factory of the invisibles". Film je na području Zadra sniman u organizaciji zadarskog Filmskog ureda. 

Funne: Djevojke koje sanjaju more - trailer from Restart on Vimeo.

 

08. svibanj 2024 18:14