StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: PROJEKT UČENIKA I PROFESORA

Sami šivaju posteljinu za rodilište!

Piše M.Vladović, M.Zorić
13. travnja 2017. - 14:59
pregace

Humanitarnom akcijom u zadarskom rodilištu koja će se dogoditi za desetak dana, zadarska Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn zaokružit će svoj veliki projekt kojim su učenici i profesori svoje znanje i kreativnost poklonili socijalnim i zdravstvenim ustanovama.

Tako su za zadarsko rodilište dizajnirali i sašili jastučiće za novorođene bebe koji se tamo brzo troše stoga ih je glavna sestra za neonatologiju, Mirela Kovačević, zamolila da ih naprave i doniraju. S projektom su započeli prošle godine, a sve je krenulo s povratkom profesorice Sandre Bačić s porodiljnog, ali i jednom učenicom koja je tad imala tromjesečnu bebu.

- Učenice su se pokazale vrlo zainteresiranima za projekt jer će one same jednom biti majke pa im je to bilo zanimljivo. U humanitarnom projektu je sudjelovalo 15-ak učenica trećih razreda s dva odjela, za dizajn i tekstil. Na ovaj smo način ono što djevojke uče na nastavi pretvorile u produkt i dizajn koji se svakodnevno koristi i na taj način njihov rad učinile vidljivim.- kazala nam je profesorica Sandra Bačić koja je zajedno s kolegicom Katom Prskalo mentorica djevojkama na ovom projektu u zadarskom rodilištu.

Prije ovog projekta, škola je već ranije imala dvije slične vrijedne donacije. Prva je bila za Osnovnu školu Voštarnica za djecu s poteškoćama u razvoju za koju su radili pregače. Druga je bila za rehabilitacijski centar Sv. Filip i Jakov za koju su radili ukrasne jastuke i štitnike za bolničke ležajeve.

Cilj projekta je bio potaknuti učenike na humanitarni rad i promicanje svijesti o pomaganju drugima kao i osmišljavanje samostalnih projekata u budućnosti. Kroz projekt izrade bolničkog tekstila učenici su se upoznali s konceptom "Od ideje do realizacije" gdje su samostalno izradili 15 jastuka i 30 navlaka, koji su ukrašeni tehnikom veza s floralnim motivima. Povod je bio Međunarodni dan rijetkih bolesti zbog potrebe senzibilizacije društva i upoznavanja s teškoćama s kojima se susreću oboljeli.

- Dogodine ćemo opet raditi taktilne, didaktičke slikovnice u dogovoru s OŠ Voštarnica te specijalne jastuke za rehabilitacijski centar. Nadam se i suradnji s pedijatrijom, ali prvo ćemo zaokružiti ovaj projekt donacijom rodilištu – najavljuje profesorica Bačić.

24. travanj 2024 04:05