StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: PRVI SMO UŠLI U MALI ARSENAL

Pogledajte kako je dio mletačke utvrde iz 15. st. pretvoren u virtualni vremeplov zadarske prošlosti!

Piše Iva Ivanac, Ana Franić
27. travnja 2017. - 10:44
mali_arsenal19-240417

Mali arsenal postao je velika gradska atrakcija! Nekadašnji dio gradskih utvrda podignut za vrijeme mletačkih vlasti u 15. stoljeću napokon je dobio suvremenu svrhu i postao atraktivan centar za posjetitelje opremljen najmodernijom tehnologijom. Uz pomoć računalnih 3D prikaza, staklenih podova, ekrana na dodir i posebnih svjetlosnih efekata, unutrašnjost skladnog kamenog zdanja pretvorena je u virtualni vremeplov kroz zadarsku prošlost. Rezultati su to projekta HERA kroz koji se novcem iz EU fondova obnavljaju drevni spomenici zadarske kulturne baštine.

Izvana, međutim, Mali arsenala ne otkriva mnogo, ali ulaskom preko staklenog poda, ispod kojeg su arheološki ostaci nekadašnje obrambene jame, stiže se u pravo malo multimedijalno čudo.

Prvo što svakom posjetitelju zapne za oko je "leteći" stakleni ekran na kojem se prikazuju 3D projekcije gradskih zidina kroz četiri povijesna razdoblja. Svaka godina se rasprši u jato svjetlosnih iskrica koje stvaraju modele Zadra iz određenog povijesnog razdoblja. Iste iskre "hodaju" i po virtualnom podu te vas, zahvaljujući senzorima pokreta, snopovi svijetla prate u stopu.

Na ekrana osjetljiva na dodir vrti se povijest Malog arsenala i kviz znanja s osam pitanja o forifikacijskim utvrdama grada Zadra. Tu je i virtualni vodič kroz zadarske povijesne utvrde, a posjetitelji pomoću pametnih telefona mogu preuzeti i posebnu aplikaciju za obilazak 16 utvrda. Na svim lokacijama utvrda postavljeni su odašiljači povezani s aplikacijom tako da nakon što ih fizički sve obiđete dobivate 50 posto popusta na ulaznice u zadarskim muzejima.

Cijeli je prostor organiziran tako da sustav radi bez ijednog čovjeka, no koliko god prostor bio futuristički nabrijan uvelike se pazilo na očuvanje njegove izvornosti pa se prilikom samog uređenja Malog Arsenala došlo do mnogih otkrića.

- Na samom začelju se nalazi komadić freske gdje se vidi pramen kose i dijelovi odjeće ali je jako teško, zbog veličine freske, otkriti o čemu je zapravo riječ. Stakleni pod ispred ulaza i virtualni pod unutar njega otkrivaju obrambeni jarak i jamu. Naime, Mali Arsenal je izvorno bio ulazna kula u Kaštel i imao je obrambeni sustav dvostrukih pomičnih mostova. Jedan par mostova se spuštao preko jarka ispred Malog Arsenala, a drugi par se spuštao preko obrambene jame unutar prostora na poprečni zid. Unutar malih vrata na pročelju otvoren je i utor za gredu koja je nosila most, a koji je prije bio zazidan, te crtarije ugljenom iz 1913. godine, rekla nam je Barbara Peranić iz Konzervatorskog odjela u Zadru.

Izvedbeni projekt interijera Malog Arsenala izradili su arhitekti iz studija AB Forum Iva Letilović i Igor Pedišić, unutarnje radove izvela je tvrtka Credo ing., dok je autor multimedijalnog postava Vladimir Končar iz tvrtke Revolucija dizajna.

- Ukupna vrijednost projekta uređenja Malog Arsenala je 385.200 eura, od čega je Europska unija preko IPA Programa jadranske prekogranične suradnje financirala 327.420 eura, a Zadarska županija 58.780 eura, kazao je Lovro Jurišić pomoćnik pročelnika Odsjeka za europske procese.

Mali arsenal će svoje prve posjetitelje primiti u četvrtak 27. travnja kada će tim biti priređena i mala fešta.

22. travanj 2024 16:12