StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: KAKAV NEOBIČAN PROJEKT

Učenici MIOC-a biciklirali obližnjim ulicama koje nose imena pjesnika i recitirali njihova djela!

Piše M. Kalajžić
5. svibnja 2017. - 00:00
DSC_0127.JPG

Učenici i profesori MIOC-a (Gimnazije Franje Petrića) proveli su u djelo izvorni i jedinstveni projekt pod nazivom "Ulicama moga grada - čitam i bicikliram".

S obzirom da je u okolici škole većina ulica nazvana po književnicima, oni su na biciklama propedalali dio njih, povremeno se zaustavljajući kako bi čitali i odrecitirali, odnosno uprizorili neke pjesme i tekstove. I ne samo to. Čak su se i "personalizirali" u likove slavnih književnika, pa je tako Ulicom Ivane Brlić Mažuranić prošetao lik slavne spisateljice pod šeširom i sa suncobranom u odjeći iz toga doba, dok su u ulici Maka Dizdara učenici slušali "Modru rijeku" u izvedbi Enesa Kiševića pomoću youtube-a.

Radi se o školskom projektu čiji je začetnik Školska knjižnica, a koji je i dio kurikularnog programa škole. Jedna od najvažnijih zadaća knjižnice je poticanje čitanja i kreativnosti, a došao je ovim projektom do izražaja i timski rad između nastavnika, školske knjižničarke, te međupredmetno povezivanje tjelesne i zdravstvene kulture, hrvatskog jezika i likovne umjetnosti. Spojili smo nešto nespojivo, bicikliranje i čitanje, međutim pokazalo se više nego izvrsno jer smo promovirali knjigu, biciklizam, brigu za okoliš... Knjiga i sport su ravnopravne aktivnosti odrastanja, a usput smo se i dobro zabavili te pobliže upoznali svoj grad, posebno dio od naše gimnazije do Ekonomske škole gdje ima puno ulica koje nose nazive po našim znamenitim književnicima – kazala nam je školska knjižničarka Hajdi Škarica.

Učenici su bili oduševljeni projektom, a prošli su ulicama Silvija Strahimira Kranjčevića, Maka Dizdara i Ivane Brlić Mažuranić gdje su se uključili u manifestaciju Zadar čita s glavnom temom Šuma Striborova. Daroviti učenici-glumci (koji su glumili i u predstavi Ćelava pjevačica) Luka Knez i Martin Krajnjčec predstavili su manje poznate činjenice iz života Ivane Brlić Mažuranić, dok je učenica-glumica Laura Čerina utjelovila lik poznate književnice. Učenici su nastavili biciklirati ulicama A. Šenoe, Marina Držića, A.G. Matoša, a upoznali su i "djevojku ozbiljna lica" Olgu Herak koju je volio veliki pjesnik.

- U Ulici Tina Ujevića koji je u svom tekstu Himnika ulica uskliknuo "Poezijo ulice" i njegovom mišlju "ulico, lijepa ulico, sintezo ljudskoga truda", završilo je naše čitanje i bicikliranje. Počastili smo se jabukama i prirodnim sokovima i na lijepi način završili zabavno druženje. Ovo je bio prvi takav susret, ali čini mi se da neće biti i zadnji – zaključila je knjižničarka Hajdi Škarica.

20. travanj 2024 04:27