StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: RATNO ZRAKOPLOVSTVO U AKCIJI

Kanaderi na Zemuniku gasili Ladu koju je zapalila ekipa britanskog Top Geara

Piše Tomislav Kukec / 100posto
12. svibnja 2017. - 20:27
1494603404kanader4

Posada Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane pružila je danas, potporu snimanju Amazonovog televizijskog serijala The Grand Tour.

Riječ je o projektu na kojem radi televizijska legenda Jeremy Clarkson, poznat kao bivši voditelj izzuetno uspješne BBC-eve serije o automobilima Top Gear.

Snimanje se odvijalo na prostoru vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, a voditelji Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May dogovarali su sve detalje snimanja scena s pilotima Protupožarne eskadrile u bazi Zemunik. U sastavu posade Canadaira bili su kapetan bojnik Tomislav Slavica, kopilot bojnik Tomica Mikec i tehničar letač desetnik Ante Marić.

“Drago nam je što smo pružili potporu u snimanju popularnog serijala. Režisera su zanimali detalji oko brzine Canadaira i visine s koje ispuštamo vodene bombe, a sve pojedinosti mogu se pogledati u emitiranju iduće godine”, iznio je bojnik Slavica.

Prema scenariju emisije, ekipa je zapalila staru Ladu, a potom je u akciju stupio kanader te ju u nekoliko atraktivnih preleta ugasio.

Ovo je treće sudjelovanje protupožarnih posada iz baze u Zemuniku u snimanju  svjetskih televizijskih kuća. Prije pet godina Discovery Channel također je snimao hrvatske kanadere za serijal „World's Top Five“, a piloti protupožarne eskadrile imali su udjela i u snimanju Disneyeva crtanog filma „Avioni 2 – Nebeski vatrogasci“ posudivši glas nekolicini likova u filmu čija je premijera organizirana u okružju protupožarnih aviona u bazi Zemunik 2014. godine.

23. travanj 2024 12:52