StoryEditorOCM
Zadar plusULJE DR. IVICE VLATKOVIĆA POSTALO ZLATNO NA NAJPRESTIŽNIJOJ SVJETSKOJ MASLINARSKOJ SMOTRI

Fortica najbolja u New Yorku!

15. svibnja 2017. - 19:08
Screenshot 2017-05-15 13.02.26

Zadarsko-novigradski maslinar dr. Ivica Vlatković dobio je još jedno, ovaj put svjetsko priznanje za svoje maslinovo ulje. Na vjerovatno najprestižnijom svjetskoj smotri maslinovih ulja u New Yorku, New York International Olive Oil Competition, Vlatkovićev miks ulja Fortica od pet sorti maslina, oblice, levantinke, coratine, pendolina i leccina, dobilo je zlatno medalju.

Vlatkovićevo ulje tako se našlo na listi najboljih svjetskih ulja i, istovremeno, najveće burze najboljih ulja na svijetu jer praktički svi svjetski restoranski i hotelski lance ulja za svoje potrebe nabavljaju orijentirajući se po ocjenama s ove manifestacije.

To nije čudno jer je njujorška smotra ulja najmasovnija na svijetu. Ove godine je pristiglo čak 920 uzoraka ulja iz 26 maslinarskih zemalja na obje hemisfere. Ulja na tri panela ocjenjuje čak 120 organoleptičkih stručnjaka, a posebnost ove manefistacije je i u tome što se ulja ne provjeravaju kemijskom analizom.

Nakon prvog kruga kušavanja ove je godine ostalo 400 ulja u konkurenciji za zlatne i srebrne medalje (brončanih priznanja nema), a među njima su bila i 22 iz Hrvatske, 19 iz Istre i tri iz Dalmacije, među njima i Vlatkovićev mix oblice. Ulja se kategoriziraju na nekoliko načina: po hemisferi na kojoj je zemlja porijekla, po načinu proizvodnje, organska ulja su odvojena od onih proizvedenih u integriranoj proizvodnji, monosortna su odvojena od miod ulja i, konačno, kategoriziraju se i po intenzitetu: robusna, srednje i lagano intenzivna.

Vlatković je osobito ponosan na to što su njegovo ulje i druga dva zlatna dalmatinska: Žižanj, poduzeća Žižanj.d.o.o i Šoltansko ulje zadruge uljara na Šolti, uvršteno u kategoriju robusnih ulja. Od 19 istarskih dva ulja su ocijenjena u toj visokoj kategoriji najboljih ulja dok su duga ocijenjena manje intenzivnim ili laganim.

Vlatkovićevu Forticu panel je opisao ovim riječima: pikantno i ugodno gorko, podsjeća na badem i artićok,ocjeća se i rajčica i komorač,svježe je i voćno i njime dominiraju biljne arome i aroma artićoka.

- Do sada se uvijek smatralo da su dalmatinska ulja blaga, a istarska robusna, intenzivna. U New Yorku se, eto, pokazalo da stvari stoje drugačije, da i Dalmacija ima vrhunska intenzivna ulja – kazao nam je dr.Vlatković.

Nagradu iz New Yorka dr.Vlatković smatra izuzetnim priznanjem, ali ne nužno i dodatnim tržišnim probojem jer ionako gotovo sve količine svojih ulja unaprijed proda. Međutim, i njemu i drugim hrvatskim maslinarima ova priznanja znače  ulazak u elitni krug najboljih svjetskih maslinara i uljara nakon čega slijede i pozivi za sudjelovanjem i na drugim međunarodnim smotrama i natjecanjima.

A to je svakako prilika za afirmaciju jedinstvenog brenda - hrvatsko maslinovo ulje.

19. travanj 2024 13:45