StoryEditorOCM
Zadar plusGABRIJELA MEŠTROVIĆ MAŠTRUKO OBILJEŽAVA 30 GODINA UMJETNIČKOG RADA

Za glumačku obljetnicu izvodi 'Monolog kurve u ludnici'

Piše L. Burčul
17. svibnja 2017. - 17:54
mastruko1-170517.JPG

Izvedbom „Monologa kurve u ludnici“ talijanskog dramskog pisca i Nobelovca Darija Foa, zadarska će glumica Gabrijela Meštrović Maštruko obilježiti 30 godina umjetničkog rada u Kazalištu lutaka Zadar.

- Glumica, lutkarica, kolegica, prijateljica, kreativna i pozitivna osoba, sve su to karakteristike naše Gabi. Nakon što nam je kroz 30 godina darovala niz vrhunskih ostvarenja u našem kazalištu, sada je prilika da joj se zahvalimo i da s njom obilježimo veliki lutkarski jubilej – kazala je Vedrana Valčić u srijedu na konferenciji za novinare, gdje je premijera „Monologa kurve u ludnici“ najavljena za ponedjeljak, 22.svibnja u velikoj dvorani Kazališta lutaka, s početkom u 20,30 sati.

Gabrijela se u srijedu sa suzama u očima prisjetila svoje prve uloge u Kazlištu lutaka.

- Dodijelila mi ju je Milena Dundov 1987.godine, u predstavi „Loptica skočica“, i to je odmah bila glavna uloga. Imala sam silnu tremu – kazala je Gabi, koja je izvanredna glumačka ostvarenja realizirala još u dramskim amaterskim grupama, u „Tokaru“ sa Srećkom Šestanom i Filodramskoj grupi gdje je predstave režirao prof. Živko Nižić. Upravo je u tome kuriozitet monodrame koju će glumica uskoro premijerno izvesti, jer će je također režirati prof. Nižić, koji je Gabrijelu angažirao prije više od 30 godina za glavnu ulogu u vrlo uspješnoj amaterskoj predstavi „Narko mama“ autora Darija Foa.

Tako se, osim imena Darija Foa, nakon puna tri desetljeća opet okupljaju četiri osobe kako bi stvorile kazališno djelo: glumica Gabrijela Meštrović Maštruko, redatelj Živko Nižić, prevoditeljica Nedjeljka Balić Nižić i glazbeni suradnik Emil Šprljan.

- Bio sam zdvojan kada sam sa Gabi prvi put razgovarao da napravimo ovu monodramu. Ja sam u godinama u kojima je sve prošlost, ne režiram. Ali istina je da sam nostalgičan za svojim fakultetskim kazalištem, Filodramskom grupom, u kojoj mi je i Gabi igrala odlične uloge. Stoga sam predložio, nakon uspješne „Narko mame“, da i sada, 30 godina poslije, za tekst uzmemo Darija Foa. On je pisac koji je kritičar društva, koji je kroz monologe eksponirao odnos društva prema ženi u raznim prilikama. Fo je agresivan, njegove žene reagiraju. Za mene, ovo je suradnja puna nostalgije koju nisam očekivao – rekao je prof. Nižić.

16. travanj 2024 12:42