StoryEditorOCM
Zadar plusNOMINACIJA ZA SVJETSKU BAŠTINU

Miljenko Domijan: Zadarski Bedemi idu pod zaštitu UNESCO-a

Piše Ana Vučetić Škrbić
24. svibnja 2017. - 13:24
unesco1

Nakon što je Zadar dva puta do sada neuspješno pokušao postati dio svjetske liste zaštićene baštine UNESCO-a, čini se kako bi u srpnju ipak mogla biti treća sreća.

Prema prijedlogu stručne komisije, ICOMOS-a, zadarski bedemi koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka Republika za obranu od Turaka, trebali bi se u veljači iduće godine upisati na listu UNESCO-a, i to kao dio "Obrambenih radova Venecije od 15. do 17. stoljeća" u tri zemlje – Italiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Uz utvrđene talijanske gradove Bergamo i Peschiera del Garda te gradske zidine Palmanove, Kotor i šibensku utvrdu Sveti Nikola, zadarski bedemi u dužini od tri kilometra bit će predloženi za upis na 41. zasjedanju Odbora svjetske baštine, koje će se početkom srpnja održati u poljskom Krakovu. Hvar i Korčula, predloženi kao dio zajedničkog dobra, nisu prošli.

Preporuka

Iako svi uključeni u ovu kandidaturu ne žele unaprijed slaviti jer nije riječ o konačnoj odluci, nego o mišljenju ICOMOS-a, činjenica je kako se nikad do sada nije dogodilo da je donesena odluka suprotno njihovoj preporuci.
– Moramo biti strpljivi i ne radovati se unaprijed, točno, ali imamo velikog razloga za optimizam jer se ICOMOS pozitivno odredio prema kandidaturi šest dobara među kojima je i Zadar. Do sada se nije dogodilo da se odluči suprotno njihovoj preporuci. Zato realno možemo očekivati da bi u Krakovu zaista ta treća sreća mogla biti realizirana – kaže nam Miljenko Domijan, dugogodišnji glavni konzervator Republike Hrvatske i savjetnik u Ministarstvu kulture, koji na nominaciji grada za UNESCO-ovu listu neumorno radi već više od jednog desetljeća. Zato je, kaže, posebno sretan i ponosan na ovu kandidaturu.
– Zadar zaista opravdava univerzalnu vrijednost. Grad je kao cjelina zaštićen, a i sama ova odluka sugerira zaštitu i brigu oko dodirne zone koja obuhvaća cijelu jezgru. Upravo realiziramo i snimanje kratkog filma kojim ćemo se, s ostalih pet dobara, predstaviti u Krakovu – kazao nam je Domijan.

Dvaput nisu uspjeli

Zadar je do sada dva puta pokušavao doći na listu UNESCO-a, oba puta preko Ministarstva kulture i oba puta, na žalost, neuspješno. Puno se očekivalo od kandidature Episkopalnog kompleksa s Forumom, koja je, nakon odgode i dorade, na kraju ipak odbačena u veljači 2014. godine. Naime, veliki hendikep zadarske kandidature bio je u tome što je 60 posto grada srušeno u Drugom svjetskom ratu, pa se za popis nije moglo kandidirati cijelu povijesnu jezgru u kojoj je dosta novogradnje. Zbog toga se išlo na ograničeni obuhvat zaštite, a za adut se smatralo povijesnu slojevitost i multikulturalnost područja, te činjenicu da ovo područje funkcionira u srcu živoga grada. No, takav prijedlog nije prošao, ali četiri godine kasnije Zadar ima novu, ovaj put veliku šansu, da se upiše na popis zaštićene svjetske baštine.


 


 


 


 


 

20. travanj 2024 00:09