StoryEditorOCM
Zadar plusOVO SU ZADARSKI GENIJALCI NOVE GENERACIJE

Pitoni kreirali e-dnevnik za nastavnike

Piše Ana Vučetić Škrbić
25. svibnja 2017. - 11:09

Večer prije, petorica srednjoškolaca preko mobitela se, onako usput, dogovore kako bi se mogli prijaviti na natjecanje za najbolju aplikaciju koje počinje, pazite sad, sutra ujutro. I stvarno, pojave se, i to bez mentora, kao od šale naprave aplikaciju za ocjenjivanje profesora, oduševe žiri i pobijede na Hackathon natjecanju koje se u sklopu konferencije Google I/O Extended održalo u zadarskom Arsenalu.

Petorica mladih genijalaca s početka ove priče su zadarski gimnazijaci - Lorenco Lisica, Manuel Lonić, Miro Sekula, Krešimir Bošnjak i Jakov Vuica - četiri Bibinjca i jedan Zadranin ili "Pitoni", kako su nazvali svoj pobjednički tim. Poznaju se iz djetinjstva, svi dijele ljubav prema računalima i matematici, a najmlađi među njima je Lorenzo, koji ide u drugi razred Gimnazije Frane Petrića, popularni zadarski MIOC. Ostala četvorica pohađaju Gimaziju Jurja Barakovića i svi su "trećaši". Za sebe kažu da su "samouki programeri".

- Istina, nismo imali nikakvu pripremu. Večer prije, oko 11 sati, preko poruka smo se dogovorili da se prijavimo i pokušamo, sami bez mentora. Ujutro, kada smo došli na natjecanje, u našoj početničkoj klasi bilo je predloženo nekoliko tema na koje se mogla raditi aplikacija, a mi smo odabrali "kako unaprijediti obrazovanje". Palo nam je na pamet kako bismo mogli napraviti aplikaciju u kojoj bi učenici mogli ocjenjivati svoje profesore, odnosno njihovo predavanje nakon svakog sata, i to posebno sadržaj gradiva te izvedbu.

Na ovaj način, prateći komentare, profesori bi imali uvid u to kako učenici vide njihov rad, tako da mogu reagirati i promijeniti neka svoja predavanja ako vide da je to potrebno. S druge strane, ti podaci bi i Ministarstvu obrazovanja mogli jako dobro koristiti pri izradi kurikuluma u nastavi. A to bi ujedno značilo i unaprjeđenje obrazovanja, točno kako je glasila tema našeg natjecanja - kaže nam Lorenco.

Od ideje do realizacije trebalo im je 20-ak sati. Bilo je tu puno razgovora, dogovora i crtanja po papiru, ali kako su sva petorica dobri poznavatelji programskog jezika Python (otuda im i ekipno ime), rad na "projektu o.p." bio im je više igra nego težak zadatak. Reakcije stručnog žirija bile su odlične.

- Baš smo bili ponosni. Inače smo svi dobri u informatici, volimo računala i programiranje, ali ovo je ipak bilo pravo natjecanje na velikoj IT konferenciji i puno nam znači pobijediti. Usput smo guštali i igrali se - kažu nam ovi vrijedni i talentirani momci koji su u manje od jednog dana, koliko su imali na raspolaganju, razvili aplikaciju koja je dostupna njihovim kolegama. Uz male modifikacije, uskoro će biti dostupna i profesorima koji će, u ponešto reduciranoj verziji, moći pratiti komentare na svoja predavanja i, ako se za tim pokaže potreba, unaprijediti ih i mijenjati po sugestijama učenika.

A Pitoni su, kao osvajači glavne nagrade, dobili i pet tisuća kuna. Što će s njima, pitamo Lorenca.

- Pravedno podijeliti. Nas pet, svakom po tisuću. Mi zadovoljni.

25. travanj 2024 00:28