StoryEditorOCM
Zadar plusIDUĆE AKADEMSKE GODINE U ZADRU

Na novi preddiplomski izvanredni stručni studij Informacijske tehnologije, primat će se samo 42 studenata

Piše M.K.
5. lipnja 2017. - 14:09
sveuciliste_zadar3-200516

Od iduće akademske godine 2017./2018. na Sveučilištu u Zadru kreće s izvođenjem novi preddiplomski izvanredni stručni studij pod nazivom Informacijske tehnologije. Studij će se izvoditi u suradnji s Tehničkim Veleučilištem u Zagrebu te s lokalnim IT tvrtkama.

- Stručni studij informacijskih tehnologija daje širok spektar općih IT znanja i vještina te omogućava usmjeravanje prema području razvoja i upravljanja bazama podataka, upravljanja i administriranja računalnih mreža, izrade multimedije i razvoja mrežnih sjedišta. Područje informacijskih tehnologija omogućava pretvaranje osobnih interesa u obećavajuću karijeru. Ovaj studij priprema vas za gotovo svaku industrijsku granu, od financijskih i bankarskih usluga, državne i javne uprave, bolnica i zdravstva, proizvodnje, prodaje, zabave i dr. Tijekom studija studenti se upoznaju s različitim inovativnim oblicima i strategijama (učinkovitog) timskog rada. Posljednje godine globalno su obilježene ekonomskom krizom i stagnacijom u većini sektora, ali ne i u području IT-a. Dok brojke nezaposlenih na burzama nažalost rastu, IT industrija bilježi sjajne rezultate i žudi za kompetentnom radnom snagom. Brojne globalne/nacionalne analize i izvješća ukazuju na deficit broja visokoobrazovanih u širem STEM području (Science, Technology, Engineering and Mathematics), što ukazuje na rastuće potrebe za različitim profilima IT stručnjaka. Inicijativa za pokretanje stručnog studija informacijskih tehnologija došla je izravno „s terena", od predstavnika zadarskih IT tvrtki koje već duže vrijeme javno govore o izrazitoj potrebi za studijskim programima koji bi zainteresirane i motivirane pojedince pripremali za rad u stalnom rastućem IT sektoru - ističe se u najavi novoga studija.

Sveučilište u Zadru odabralo je Tehničko veleučilište u Zagrebu (TVZ) za partnera u pripremi i izvedbi studija zbog sljedećih razloga: ustanova s dugogodišnjim tradicijom i iskustvom obrazovanja i osposobljavanja mladih ljudi u području tehničkih djelatnosti, nastavnički i suradnički kadar s dokazanim stručnim i teorijskim znanjima te priznati stručnjaci iz raznih gospodarskih grana koji nastavu oplemenjuju primjerima dobre prakse, raznolik i inventivan način izvođenja nastavnih programa koji uključuju terensku nastavu i obveznu stručnu praksu, inovativno korištenje različitih strategija učenja i poučavanja temeljenih na primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavi.

Predviđena upisna kvota je 42 izvanredna studenta, od čega 30 studenata ostvaruje pravo na upis polaganjem državne mature, 10 je mjesta za studente starije od 25 godina koji će pravo na upis ostvariti putem razredbenog postupka, te 2 strana državljana. Početak izvođenja studija planiran je za listopad 2017. godine, a obavijest o početku zaprimanja prijava za upis na studij bit će objavljena uskoro.

26. travanj 2024 03:39