StoryEditorOCM
Zadar plusIDEJA NAGRAĐENIH MLADIH ARHITEKTICA S OVOGODIŠNJE (G)RADIONICE

Naš žuTINEL bi vojarnu pretvorio u dnevni boravak za građane!

Piše Ana Franić i Iva Ivanac
13. lipnja 2017. - 22:56
gradionica1-120617

U sklopu zadarskog festivala KvartArt održana je (G)radionica koja je okupila sedam timova mladih arhitekata kako bi osmislili rješenje za oživljavanje prostora zapuštene vojarne Stjepana Radića. Stručni žiri u sastavu Šime Erlić, Nives Rogoznica i Pero Marušić dodijelio je ravnopravnu nagradu za prvo mjesto projektima "žuTINEL" i "zeleNIŠE". Svaka skupina arhitekata imala je zadatak tijekom dva dana ponuditi rješenje za jedan od dijelova prostora bivše vojarne kako bi sadašnji devastirani i podiskorišteni prostor, uz minimalne intervencije, učinili atraktivnim, dostupnim i ugodnim za građane.

Grupa zadarskih arhitektica, Renata Petani, Natalija Šarlija i Zrinka Vrkić zamislile su na prostoru prakirališta iza zgrade Hitne pomoći napraviti "žuti tinel" odnosno dnevni boravak na otvorenom okružen zelenilom.

- Prvog dana obilaska lokacije uočile smo da je tu toliko pregrada i ograda odnosno jedne vrste zapreka koje jednostavno ne daju samom prostoru da diše. Natalija je odabrala našu lokaciju koja predstavlja prostor koji može biti dnevni boravak za koncerte jer je spušten u terenu te je bila zadužena za boravišne konstrukcije, Zrinka se opredijelila za odabir materijala, a ja sam pristupila prostoru kroz umjetničku intervenciju koristeći boje, kaže Renata Petani, krajobrazna arhitektica.

Tema (G)radionice bila je sa što jednostavnijim i suptilnijim materijalima otvoriti prostor zapuštene vojarne. Cure su htjele stvoriti prostor u kojem bi se mogla provoditi razna događanja, bila spontana ili organizirana, a koja bi doprinijela oživljavanju te lokacije.

- Prostor je fizički niži za nekih metar i pol od ostatka terena što predstavlja odličnu predispoziciju za male tribine, mjesto za sjedenje ili ležanje, a pored svega je okružen i prekrasnim parkom. Gledali smo načine na koje napraviti boravak ugodnijim i pružiti infrastrukturu koja bi omogućila ljudima zadržavanje i događanja, govori arhitektica Natalija Šarlija dodajući kako se Zrinka Vrkić odlučila za jednostavne metalne konstrukcije s drvenim sjedištima te postavljanje zaštite od sunca iznad amfiteatra koristeći prirodne materijale.

- To su sve materijali koje prosječni entuzijast može koristiti i sudjelovati u izradi tih tribina jer smo od početka razmišljali o uključenju obrtničke škole, mladih i raznih udruga, objašnjava arhitektica Zrinka.

Kako bi naglasile odmicanje od osnovnih struktura sjedenja i boravišta te ukomponirali prostor koji je okružen brojnim ustanovama, cjelokupni tinel odlučile su upotpuniti bojom.

- Boja je pokretač svih aktivnosti bilo kod mladih ili starijih pa smo se zbog toga odlučili na horizontalni mural, te smo tinel obojali u žuto i samim time natuknuli da će se tu stvarati neka nova kulturno umjetnička zbivanja. Spojili smo uličnu umjetnost i samu arhitekturu kao intervencija za novi život u ovom prostoru, kaže Renata.

O mogućnostima korištenja prostora razmišljale su u dva smjera i to kao mjesto spontanih sastanaka te uporaba amfiteatra za koncerte, izložbe, komercijalni sadržaj, manifestacije, festivale, kazališne predstave i brojna druga događanja.

Svi projekti na (G)radionici su trebali biti niskobudžetni. Tako cure napominju da se u njihovom žuTINEL-u ne bi trebalo plaćati skoro ništa osim materijala koji su potrebni za uređenje, a naglašavaju da bi im u slučaju realizacije mogli pomoći učenici različitih srednjih škola iz Zadra, poput polaznika škole dizajna i primijenjene umjetnosti te Obrtničke škole.

Prvi urbani zadarski festival KvartArt završava u subotu i postavlja se pitanje što nakon njega?

- S naše, ali i od strane Grada postoji želja da projekt ide dalje, no postoji određena procedura koja se treba zadovoljiti, a mi se nadamo da to neće ostati samo slovo na papiru, za kraj nam objašnjavaju cure.

19. travanj 2024 13:03