StoryEditorOCM
Zadar plusUPOZNAJTE VINKU ZEKIĆ, OSNIVAČICU BALETNE UDRUGE PIRUETA

Balet nije samo ples, to je jedna vrsta usavršavanja i discipline!

Piše Iva Ivanac
16. lipnja 2017. - 21:48
trnoruzica_pirueta_ (122).JPG

- Najljepši je osjećaj kada vidite sve balerine i baletane, male i velike, sa svojim zanosom i energijom na pozornici u kazalištu, govori nam Vinka Zekić, osnivačica Baletne udruge Pirueta u Zadru.

Odmalena joj je svijet plesa bio čaroban i točno se sijeća trenutka kada je sve započelo. Prvi njen doticaj s plesom je bio u njenom rodnom Zadru kod plesačice Ane Tomić.

- Starija rodica me s pet godina uzela za ruku i odvela da vidim kako izgleda sat baleta, odmah mi se svidjelo, a profesorica Tomić je mojim roditeljima govorila da ću jednog dana zasigurno imati karijeru baleta, prisjeća se Vinka koja je u Zadru do svoje 18 godine pohađala satove baleta u Glazbenoj školi Blagoje Bersa i sudjelovala u Zadarskom plesnom ansamblu.

Za svoj studij odabire državnu akademiju plesa u Italiju, u Rimu i to paralelno pohađa dva smjera, klasični ples i smjer za koreografa. No uz sve obveze na fakultetu, priključuje se talijanskom Spellbondu, jednoj od svjetski najpoznatijih svjetskih plesnih skupina.

- U Italiji sam provela deset godina, a nakon toga, ljubav me ponovno vraća u Zadar. Odmah po dolasku sam predala papire za osnivanje udruge i 2007. godine nastaje Pirueta – kaže nam Vinka koja obožava raditi s djecom i gledati kako oni napreduju.

Djeca se već od četiri godine mogu uključiti u plesnu udrugu, a Pirueta u svojem prostoru godišnje okupi preko 100 članova. Najmlađi svoje prve plesne korake uče kroz igru i u najranijoj dobi znaju kako i gdje treba pozicionirati ruke prilikom izvođenja plesa te izvesti famoznu piruetu. Kako vrijeme odmiče, balerine dobivaju sve zahtjevnije pokrete, tako vježbaju istezanje na štangi, koordinaciju pokreta te snalaženje u prostoru. Nakon toga slijedi pravi balerinski posao, koji vjerujemo nije niti malo lagan.

- Balet nije samo ples, to je jedna vrsta usavršavanja i škole. To je disciplina i konstantan rad na sebi. Djeca već kroz par mjeseci savladaju osnovne korake i postižu sjajne rezultate. Predivno je vidjeti kako se u samo par mjeseci transformiraju u prave male balerine i baletane – govori Vinka koja nadodaje da predrasude vezane uz baletane i dalje postoje. Tako je udruga Pirueta od svog postanak imala svega tri muška člana od kojih samo jedan i dalje surađuje s udrugom. Djeca i dalje, kaže nam Vinka, znaju zadirkivati dečke koji idu na balet i upravo je to jedan od razloga zašto mladi baletani prestaju s treninzima. No da baletni treninzi uistinu pomažu u razvoju djece dokazuje i činjenica da su mnoge balerine svoje fizičke deformacije ispravile pomoću treninga.

- U udruzi stalno imamo djece koja dolaze s ravnim stopalima, imaju problema s koljenima ili kukovima te skoliozu kralježnice. No balet jača unutarnje mišiče. Zahtjevni baletni pokretu grade mišiće i ispravljaju tijelo tako da se većina tih stvari ispravi s baletom – govori Vinka.

Zadrani su nedavno bili oduševljeni baletnom predstavom "Trnoružica" koju je u HNK Zadar izvela baletna udruga Pirueta. Zvijezde ovogodišnje predstave su bili Zane Eškinja koji je glumio princa Florimunda i Nikolina Dugać koja je bila Trnoružica. Njih dvoje su sa još stotinu plesača, na kazališnim daskama, sat i 10 minuta izvodili samo balet.

- Svi gledatelji su zaista bili oduševljeni predstavom, to je zaista veliki uspjeh za nas, svi su nas pohvalili i danima nakon predstave azustavljali kako bi nam iskazali svoje oduševljenje – kaže Vinka.

Da vođenje baletne udruge nije lagan posao dokazuje i vječita priča vezana uz finacije, jer sve to skupa košta. Od dvorana za održavanje treninga do kostima i scenografije, prostora za održavanje predstava i mnogih drugih troškova, no Vinka se ne žali puno.

- Ma nećemo se žaliti! Radimo koliko možemo. Bitno je da u svom poslu uspijevamo. Nije mi žao svega što smo prošli jer radimo za umjetnost i balet - završava Vinka koja nam je otkrila kako je buduća produkcija baletne udruge Pirueta predstava "Karmen".

 

25. travanj 2024 00:17