StoryEditorOCM
Zadar plusSVE JE SPREMNO ZA 10. JUBILARNO IZDANJE VAK“AN“ZA-e

Gatara: Napravit ćemo veliku feštu na rivi, a možda se proširimo i na Hrvatsku

Piše Ana Franić
19. lipnja 2017. - 23:17
GATARA-.PNG

U kolovozu 2008. godine održalo se prvo natjecanje VAK“AN“ZA, Vaterpolsko amaterski kup ”anti-vaterpolista i ne-plivača” zadarskog akvatorija, a ove godine obilježavaju 10. jubilarno izdanje te zadarske inačice dubrovačke "divlje lige". Sve je počelo kao petodnevna vodena zabava pokrenuta na zadarskoj rivi, a pretvorilo se u ljetni spektakl u kojem sudjeluju i Zadrani i njihovi gosti.

- Sve je to počelo eksperimentalno! Ja kao bivši vaterpolist malo sam utakmica pogledao na televiziji jer mi je uvijek falilo ono nešto atraktivno. Zbog toga sam odlučio i pokrenuti ovaj projekt, ukinuti neka pravila i ono najvažnije, dopustiti igranje samo amaterima, kaže nam Borut Gatara, začetnik i organizator VAK“AN“ZA-e dodajući kako osim amatera vrlo često sudjeluju i profesionalni igrači iz drugih sportova.

- Super je što profesionalni sportaši iz drugih sportova nemaju nekakvu prednost nad amaterima jer je i njima to novo. Kroz ove godine mnogi poznati su igrali na VAK“AN“ZA-i, poput Ivana Santinija, hrvatskog reprezentatica, rally vozača Danijela Šaškina, braće Valčić i mnogih drugih, govori Gatara.

A kako je bivšem natjecatelju to sve gledati "s klupe" upitali smo Boruta.

- Uvijek sam govorio kako sam pokrenuo ovaj projekt i napravio sve ono što sam htio u vaterpolu, ali ne mogu igrati zbog pravila jer sam igrao u službenim vaterpolskim utakmicama. Pomirio sam se s tim, ali izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti sve te ljude koji su od amatera postali vaterpolisti, kaže Borut.

Kako sve ne bi ostalo samo u natjecateljskom karakteru, svake godine se organizira i bogat zabavni program kako bi se projekt podignuo na novu razinu i bio zanimljiv ne samo lokalnima nego i turistima. Zbog toga je i turnir postao svojevrsni Sport & Music Fiestival.

- Ove godine na otvaranju svira grupa Forum, nastupit će grupa Queen Real, kao i prošlogodišnji pobjednici Rockoff festivala, grupa S3ngs, te iz Italije stiže jedinstveni Tribute to Jamiroqui bend, Jamiromania.

Jubilarno deseto izdanje VAK“AN“ZA-e donosi neke novitete pa tako i pokretanje fantasy game VAK“AN“ZA-e, "Vantasy", prve takve vezane uz neki amaterski događaj. Zahvaljujući virtualnoj igri s pravim igračima, ove godine svatko može postati trener svoje ekipe i osvojiti titulu "VANTASY" Managera i vrijednu nagradu.

Najbolji amateri VAK“AN“ZA-e će u subotu, 15. srpnja, imati priliku igrati revijalnu utakmicu protiv proslavljenih bivših hrvatskih reprezentativaca te pokazati svoje umijeće.

Prijave započinju od ponedjeljka 19. lipnja i traju sve do 21. srpnja, dok je početak turnira zakazan za 24. srpnja.

- Svaka godina se razlikuje po broju prijavljenih, ali nekakav prosjek je 12 do 14 ekipa koje dolaze iz mnogih zadarskih kvartova, ali i iz mjesta poput Preka, Sukošana, Turnja, Sv. Filipa i Jakova, Zatona, Nina, Crnog, Male Rave, Velog Iža i brojnih drugih, navodi Gatara napominjujući kako VAK“AN“ZA-a ima potencijala za daljnji razvoj i napredak te zasigurno može postati veliki događaj i van granica Lijepe naše.


 

 

22. travanj 2024 19:26