StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: NEĆETE VJEROVATI, ALI U ZADRU SMO PRONAŠLI OBITELJ VIJETNAMSKIH SVINJA

"Ne uzgajam gudiće, čuvam ih za djecu koja ih obožavaju"

Piše IN
22. lipnja 2017. - 12:05
stipcevic_svinje1-210617_resize.JPG

Mama, tata i petnaest malih vijetnamskih svinjica! Obitelj vijetnamskih svinja pronašli smo, nećete vjerovati, na području grada Zadra, kod 68-godišnjeg umirovljenika Mladenka Stipčevića. Iako ograđeni u malom sjeniku sa štalicom izgledaju kao na pravoj farmi, Mladenko iz zapravo ne uzgaja, jer cijela se stvar, kaže, dogodila neplanirano: kad je prije godinu dana na poklon dobio dvije male vijetnamske svinjice.

- Nisam ni znao da je jedna bila muška, a druga ženska. I kad su malo poodrasle, dogodilo se da su dobile pomladak. Petnaest malih svinjica – smije se Mladenko pod slamnatim panama šeširom dok mu među nogama proviruju meke njuškice radoznalih gudića. Crni, sivi i žuti mališani nevjerojatno su živahni i prema strancima plašljivi. Kad im je naš reporter Luka htio prići nebi li ih snimio iz blizine sjurili su se kao jato ribica na drugu stranu dvorišta, na čelu s majkom.

- Nisu navikli na strance, a meni jedu iz ruke. Evo sad ćete vidjeti – ode Mladenko do štalice, izvadi veliku papirnatu vreću sa starim krafnama pa ih razbaca po sjenu. Nastade prava jurnjava, a mama i tata, mirno i pitomo, jednu po jednu krafnu jedu Mladenku iz ruke.

- Vidite! Vidite da su pitome... - puca od smijeha Mladenko. No, ma koliko slatke bile, svinje su ipak svinje, i okolni su stanari počeli rogoboriti da im ove simpatične životinjce šire neugodne mirise.

- Ovdje su na mome i nikome ne smetaju. Nemam ih namjeru uzgajati, nego ih držim zbog djece koja ih obožavaju. Samo sam ih zbog njih zadržao. Ali neće još dugo, gledam ih prodati. Već su neki dolazili da ih kupe...

A hoće li biti koja za špaher - provociramo.

- Dobre su za jelo, evo, ako hoćete, po komadu...

Cijenu ćemo ipak zadržati za sebe. Kao i točno mjesto gdje ova obitelj malih vijetnamskih svinjica u Zadru živi. Zašto? Zato što je na području grada zabranjeno držati domaće životinje pa bi čovjeku mogli na vrat navući nepotrebne probleme. A nepotrebne, bolje reći neplanirane probleme, već ima. Njih najmanje petnaest koje sada treba nekako "udomiti"...

22. travanj 2024 15:14