StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: MALO SAVRŠENSTVO

Obišli smo Almayer Art & Heritage Hotel u povijesnoj jezgri Zadra

Piše Dom i dizajn
24. lipnja 2017. - 21:44
almajer

Smješten na atraktivnoj lokaciji u Kampo Kaštelu, povijesnoj zadarskoj četvrti u samom srcu stare jezgre, novootvoreni Almayer Art & Heritage Hotel je mali obiteljski boutique hotel sa svega devet ekskluzivnih smještajnih jedinica, atraktivnim „tajnim vrtom“ i hotelskim bistroom Corte Vino & More. Ovaj romantični dragulj s četiri zvjezdice, okružen zelenom oazom obližnjeg parka i zaštićenim kulturnim spomenicima, u neposrednoj je blizini svih gradskih znamenitosti, antičkog foruma, mora i zadarske rive te poznatih arhitektonskih instalacija Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, udaljenih svega stotinjak metara, piše Dom i Dizajn.

 

 

 

Projekt je započeo 2013. godine otkupom ruševne zgrade i dvorišta zagušenog pregradnjama, ali zgrade s pozitivnom energijom od samog početka. Vlasnici hotela – bračni drugovi Irina Bakija i Vjekoslav Bobić, zamislili su Almayer kao jedinstveni art hotel i galeriju s neponovljivim ambijentom u kojem se isprepliću stoljetna baština, suvremena umjetnost i dizajn. Misao vodilja projekta bila je transformacija u mjesto koje spaja atmosferu doma i umjetničke galerije.

 

 

Dok je sveobuhvatnom obnovom vanjštine kompleksa faksimilno rekonstruiran povijesni izgled zgrade iz 1863. godine, interijer hotela doživio je potpunu metamorfozu u vizualno bogat prostor koji je istinski eklektičan i ispunjen kozmopolitskim duhom Mediterana. Idejno zamišljen od Otgonedija Derviševića, zahtjevni projekt uređenja hotela potpuno je osmislio Boris Ružić, dizajner i svestrani kreativac iz Istre. Vođen estetskim manifestom spajanja baštine, dizajna i suvremene umjetnosti, Boris Ružić je stavio naglasak, ne samo samo na uređenje prostora, već i na stvaranje iskustva mjesta koje instinktivno odiše komforom i atmosferom doma. Svaka površina hotela predstavlja platno za umjetničku ekspresiju – od samih umjetničkih djela suvremenih umjetnika do probranog dizajnerskog namještaja i kreativnih arhitektonskih rješenja – stvarajući jedinstveno okružje i iskustvo kojemu je umjetnost u samom njegovom žarištu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posebna pažnja posvećena je izboru materijala pri uređenju hotela. Svim prostorima dominira energija prirodnih materijala, zagasitih i smirenih boja, od drva, kamena i čelika, sve do francuskog dekorativnog cementa. Galerijska spot rasvjeta, pametno raspoređena po cijelom kompleksu, ne dominira već naglašava, kako mnogobrojne umjetnine po zidovima, tako i pojedina arhitektonska rješenja. Ukupni rezultat je eklektična kombinacija retro-chica, uklopljenih zatečenih rustikalnih detalja, elemenata industrijskog i modernog mediteraniziranog skandinavskog dizajna.

 

 

 

 

 

Dvorište Almayera okruženo je i do 4,5 metra visokim srednjovjekovnim kamenim zidom te je nakon potpune obnove pretvoreno u „tajni vrt“ i samo srce hotela, ispunjeno agrumima i, nadasve, pričama. Od opločenja dvorišta izvornim ručno pečenim ciglama na riblju kost (opus spicatum), poveznicom s antikom i venecijanskim nasljeđem, preko kamenog srednjovjekovnog zida koji pamti drevne vojne i opsade, pa sve do bujne mediteranske hortikulture i ostakljene čelične oranžerije u industrijskom stilu fin de sièclea, zlatnom dobu građanskog Zadra, dizajn dvorišta vizualni je hommage zadarskoj povijesti i kulturi življenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Konačnom arhitektonskom i hortikulturnom uređenju dvorišta veliki obol su dali Marin Supičić, mladi zadarski krajobrazni arhitekt, i posebno Ante Filipović Grčić, grafički dizajner iz Šibenika. Osim cijelog vizualnog identiteta hotela, Ante Filipović Grčić dizajnirao je i, sada već amblematska, monumentalna dvorišna vrata hotela. Središtem vrta dominira spomenuta oranžerija, zamišljena kao vanjska blagovaonica s barom, mjesto cjelogodišnjeg boravka među bujnom vegetacijom naranči i stare glicinije. Dvorište hotela zamišljeno je kao središte hotela i bistroa Corte Vino & More.

 

 

U njemu će se odvijati društveni život hotela kao amalgam tajnog vrta, klasične kavane i mediteranske piazze. Vinske prezentacije, umjetničke radionice, literalne večeri, filmske projekcije, manja vjenčanja i privatni događaji, raznolike su mogućnosti i planovi vlasnika u atraktivnom eksterijeru vrta hotela.

24. travanj 2024 18:28