StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: SIMULTANKA NARODNIH VELEMAJSTORA ENIA MEŠTROVIĆA NA DAN DRŽAVNOSTI

U Kini za godinu dana naprave grad za 4 mil. stanovnika, a Hrvati od stoljeća 7. ne mogu izgraditi državu!

Piše IN
25. lipnja 2017. - 13:10
enio_sah4-250617.JPG

Kalelerga, dugačak stol prekriven velikom crveno-bijelo-plavom zastavom, dvanaest šahovskih ploča s figurama i jedan igrač. Odjeven u crno s tamnim naočalama i bijelim rukavicama. On igra simultanku sam sa sobom, na svih 12 ploča koje, simbolički, predstavljaju mjesece u godinu, ali i broj apostola na Posljednjoj večeri. Pobjeđuju samo oni koji igraju, ostali su pasivni promatrači.

Ovako izgleda novi performans Enia Meštrovića održan u nedjelju na glavnoj zadarskoj ulici povodom Dana državnosti. Preformans nosi prigodan naslov "Simultanka narodnih velemajstora" kojim se želi ukazati na gorku činjenicu da Hrvati, već stoljećima, igraju sami protiv sebe, a samo neki, (političari?), od toga imaju koristi.

- Kinezi naprave grad za četiri milijuna stanovnika u roku godine dana, a mi Hrvati ne možemo napraviti državu od stoljeća sedmog – objasnio je Enio simboliku performansa okupljenim novinarima.

Igra je, nastavio je, vremenski neograničena. On je crna figura, ali čistih, "bijelih" ruku. Igra sam protiv sebe i važno je, ističe, da igra traje.

- Ima nas dosta koji ovakvu igru podržavaju i surađuju s igračima kako bi igra trajala što duže i po mogućnosti završila u njihovu korist. Ako ikada zapravo završi i ako ikada bude od koristi ikome drugome osim onih koji je igraju. A igraju je, kao što vidite, mi – poentirao je Meštrović u još jednom satiričnom komentaru naše društvene stvarnosti. Na novinarsko pitanje zna li zašto se baš danas slavi Dan državnosti, spremno je odgovorio.

- Zato što je Franjo Tuđman danas rekao da "imamo Hrvatsku".

I imaju je, rekli bi po Meštrovićevu, ali samo neki...

19. travanj 2024 21:28