StoryEditorOCM
Zadar plusNIVES ROGOZNICA, VODITELJICA PROJEKATA UDRUGE "EKO-ZADAR"

"Nećemo odustati od rušenja ograda u bivšoj vojarni!"

Piše Iva Ivanac, Ana Franić
26. lipnja 2017. - 22:55
rogoznica3-230617

KvartArt je završio ali iza njega su ostali pozitivni repovi. Sve miriše na to da bi sadašnje slijepo crijevo u središtu grada moglo postati zanimljivo susretište za sve građane. Ako do toga dođe jednu od zasluga svakako će imati i Nives Rogoznica, voditeljica projekta udruge Eko-Zadar. Htjeli to neki priznati ili ne, tek nakon njihove akcije "Za trg", kojom su zadarski aktivisti htjeli ukazati na neodrživost stanja bivše vojarne Stjepana Radića, "rodila" se ideja KvartArta, na koji je Grad Zadar utrošio europske novce.

Prije nego što je s udrugom "Eko-Zadar" počela surađivati 2007. godine na projektu Dani Sunca, Nives Rogoznica je godinama radila kao novinarka. Ubrzo je ova, inače diplomirana povjesničarka s temom iz egiptologije, postala je jednom od članica udruge "Eko-Zadar" koja se bavi promicanjem ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja. Prije, dok nije bilo novaca iz EU-a, bilo je jako teško pronaći posao u udrugama, ali kada su se pojavili predpristupni fondovi, stvari postaju puno lakše, govori Nives.

- Od kada smo ušli u Europsku uniju stvari su se promijenile i na različitim razinama administracije postoji obaveza raspisivanja natječaja za projekte koji se odnose i na udruge tako da vi sada zaista možete raditi u udrugi. Tu zapravo sami sebi stvarate posao – kaže Nives.

Iz perspektive Eko-Zadar, KvartArt je upravo posljedica inicijative „Za trg“ koja želi stari i pomalo zapušteni ograđeni prostor, točnije lokaciju iza renovirane zgrade policije unutar bivše vojarne na Voštarnici prilagoditi i staviti na korištenje svim građanima.

- Grad Zadar već godinu dana sudjeluje u jednom internacionalnom projektu u sklopu kojeg su trebali oživjeti jedan zapušteni gradski prostor. Mi smo se u tu priču savršeno uklopili. Eko-Zadar se od 2013. bavi prostorima bivše vojarne i od tada pokušavamo doslovno srušiti ograde tog velikog prostora kako bi on mogao služiti za odmor, rekreaciju i boravak građana. No dosada smo od MUP-a dobivali samo odbijenice, jer je ta lokacija namijenjena za parking službenih automobila koja moraju biti zaštićena pa se iz sigurnosnih razloga taj prostor ne može otvoriti za građane. Ali Udruga ne odustaje – govori Nives.

Kako ne bi stajali prekriženih ruku, za svoj trg su se odlučili boriti zaobilaznim putem. Tako su na KvartArtu sudjelovali s inicijativom „Zelena transformacija – građanska participacija“ u kojem su građane pitali što oni zapravo žele u prostoru bivše vojarne i jesu li za ukidanje ograda.

– Bilo nam je važno da građani, koji inače ne posjećuju unutarnji dio bivše vojarne, dođu i vide o kojem se prostoru zapravo radi te što sve on može postati – ističe.

Festival KvartArt je ispunio svoju svrhu, kaže Nives, jer je u te zapuštene i malo kome poznate dijelove bivše vojarne privukao brojnu publiku. Isto tako, potencijal tog prostora trebao bi dati nadomjesne sadržaje koje je zadarski Poluotok izgubio uslijed turistifikacije.

- Iako je festival završio Eko-Zadar će se i dalje boriti za skidanje ograda unutar bivše vojarne. Tražit ćemo od Grada Zadra da zatraži od države barem one prostore koji već nisu dodijeljeni te da njih stavi na odabir građana kroz sudioničko odlučivanje kako bi se odlučilo o budućnosti samog prostora – kaže Nives. Sebe ne smatra aktivisticom jer tvrdi da bi aktivizam trebao biti normalno ponašanje osobe u nekom društvu.

- Ako čovjek primjećuje neku situaciju i smatra je neadekvatnom, time je stekao pravo i obveze da na nju reagira. Svoje ponašanje smatram potpuno normalnim, a i ne volim vam ja baš lijepiti etikete na ljude – govori nam za kraj Nives.

 

 

 

24. travanj 2024 04:26