StoryEditorOCM
Zadar plusUPOZNAJTE JEDINU CURU U SPASILAČKOM TIMU NA PLAŽI KOLOVARE

Margita Antičević: Ovaj posao nije ni nalik popularnoj seriji Baywatch

Piše Ana Franić i Iva Ivanac
28. lipnja 2017. - 23:50
plaza_kolovare5-260617

Margita ima 19 godina i super sezonski posao. Ne fura se na Baywatch i možda nema idealnu odjeću, ali ima veliko srce, spremno da dečke teške 90 kilograma izvuče iz mora. Margita Antičević je jedina cura među momcima u spasilačkom timu na popularnoj zadarskoj plaži Kolovare.

- Na sreću nije bilo u pitanju stvarno utapanje nego simulacija na treningu. Ali je točno, morala sam iz mora izvući muškarca od 90 kilograma. I uspjela sam, da nisam ne bih danas bila ovdje – počinje svoju priču Margita kojoj je ovo već druga sezona u spasilačkoj službi.

Čim je napunila 18 godina odmah se prijavila na tečaj za osposobljavanje spasilaca.

- Imali smo testiranja nekih mjesec dana prije tečaja gdje smo morali otplivati 400 metara slobodnim stilom ispod osam minuta što je i norma, ali meni kao bivšoj plivačici to nije bio veliki problem. Također smo morali pokazati i da vladamo prsnom tehnikom što je važno za tegljenje, a nakon nekih mjesec dana prošli smo tečaj, govori Margita.

Tečaj traje sedam dana i obuhvaća razne testove i norme koje se moraju zadovoljiti kako bi sve uspješno položili. Tako polažu teoriju iz spašavanja, čvorologiju, usmeni i praktični dio iz prve pomoći, a zadnja tri dana tečaja odlaze u Zaton na plažu gdje u simuliranim uvjetima sve naučeno u teoriji primjenjuju u praksi kako bi bili spremni za sve moguće situacije.

- Zadnja tri dana stalno smo šetali po plaži i reagirali na sve situacije koje su nam treneri postavili. Bili smo podijeljeni u grupe i komunicirali smo s radio stanicom kako bi što bolje nadgledali situaciju. Tako smo pomagali utopljenicima, sanirali ozljede ranjenima ili pak smirivali ljude koji prave nerede, objašnjava Margita dodajući kroz smijeh kako ovaj posao nije ni nalik popularnoj seriji Baywatch. Ono što ju najviše mori je neprikladna odjeća jer kaže kako majice nisu strukirane, hlače su muške, a kupaći kostim nije ni blizu planetarno popularnog crvenog kostima iz televizijske serije.

Iako smo navikli gledati dobro građenu mušku populaciju u ovom poslu, Margita kaže kako se nije susrela s nikakvim neugodnim situacijama ili predrasudama.

- Kolege su mi vrhunske! Uvijek bude začuđenih pogleda kada me ugledaju na spasilačkom tornju, ali to nije ništa negativno. Prošle godine su me znale neke curice ispitivati kako sam dospjela tu i što sve trebaju napraviti kako bi se ovim bavile. Sve je to dio ovog posla, kaže Margita koja se šest godina bavila plivanjem u natjecateljskoj grupi u Plivačkom klubu Jadera, a od prvog razreda srednje matematičke gimnazije Franje Petrića imala je želju baviti se ovim sezonskim poslom, ali je zbog dobnog ograničenja od 18 godina morala pričekati kraj srednjoškolskog obrazovanja. Danas je ona studentica Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, a ovaj ljetni posao ni za što ne želi mijenjati.

Margita i momci na plaži Kolovare će paziti na vašu sigurnost cijelo ljeto i to do 1. srpnja od 10 sati ujutro do 18 popodne. Od 1. srpnja do 1.rujna će raditi u dvije smjene i to od 9 sati ujutro do 19 sati predvečer. A pri kraju sezone od 1. rujna do 15. rujna će raditi od 10 sati ujutro do 18 popodne. Tako da se bezbrižno možete brčkati u moru.

 

 

29. travanj 2024 19:05