StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: OD TALIJANSKOG BUNKERA DO VRHUNSKOG HOTELA

Na mjestu "Delfina" u Diklu nekad se nalazila karaula i granica, sad tu uživaju gosti i rado se vraćaju kao svojoj kući

Piše M. Kalajžić
3. srpnja 2017. - 15:45
delfin18-020717

Poznati hotel Delfin u samom središtu Dikla na obali, nastao je na lokaciji nekadašnje karaule – bunkera koji se nalazi na samoj granici u vrijeme talijanske vladavine Zadrom. Malo tko zna, ali nekadašnji bunker još se nalazi u unutrašnjosti hotela, doduše potpuno "asimiliran" kroz lijepo uređen interijer u obliku vesele, šarene dječje igraonice u kojoj se tek pozornim promatranjem otkrivaju debeli zidovi nekadašnjeg bunkera. Na taj dio povijesti hotela upućuje i svjetleći pano ispred recepcije na kojemu je potanko svim znatiželjnicima i gostima objašnjena ova jedinstvena zanimljivost.

Od nekadašnjeg bunkera i granice, do luksuznog hotela i dobrodošlice, tako bi mogao glasiti i slogan "Delfina" kakvim se ne može podičiti puno hotela u svijetu, a u slučaju toga hotela u Diklu on je i puno više od same simbolike.

- Ovo je samo jedan u nizu detalja našega hotela koji su zanimljivi gostima. Drugi je vezan uz same delfine koji se zbilja često mogu vidjeti u Zadarskom kanalu s kojega puca pogled s balkona i terasa našega hotela. Često kažemo našim gostima da ugledati delfina znači sreću, pa su presretni kad ih, obično u paru, ugledaju u moru, a to se događa zbilja svako malo. Osim toga i naziv Delfin hotel baštini od nekadašnje gostionice Delfin koja je nastala u prostoru talijanske karaule, pa je i to dio tradicije koju je hotel prenio do današnjih dana – kažu nam za posjete hotelu njegove voditeljice Ivana Mitrović i Nadica Lakobrija. Zadarska obitelj Mitrović vlasnik je hotela kojega vode uz pomoć obitelji Lakobrija doseljene u Diklo iz Zagreba, a čine to zbilja vrlo predano. Svaki je detalj do tančina isplaniran i organiziran u prozračnom zdanju ispred kojega se nalazi mul u centru Dikla, a lijevo i desno od njega su plaže na kojima se gosti hotela rado odmaraju. Obitelji same uređuju i dotjeruju hotel, izrađuju male ribice koje lepršaju na maestralu sa svodova i često daruju po neku gostima na odlasku, a sade čak i male papričice, bosiljak i pome koje potom za stolom gosti sami uberu i prilože po želji serviranom jelu.

- Zapravo, tko dođe i odsjedne u našem hotelu, u pravilu se opet vraća godinama, tako da imamo puno stalnih gostiju koji nam dolaze svake godine. Trudimo se da stvorimo domaćinsku atmosferu obiteljskog hotela i to se gostima sviđa. Osjećaju se opušteno i dobrodošlo, a naše se obitelji trude da takav osjećaj uvijek iznova ponesu iz našega hotela – kažu nam Ivana i Nadica.

S više od 60 postelja u 20 soba (s balkonima) i pet apartmana (s većim terasama) raspolaže hotel koji je znatno veći nego što to izgleda kad ga se gleda s obale. Dugo je trajao put od gostionica koje su se s raznim vlasnicima izmjenjivale na tom mjestu, do restorana i soba s pansionom za najam gostima, te uzastopnim investiranjima do konačnog hotela koji je lani dobio kategorizaciju (visoke) tri zvjezdice. Goste najviše čine Nijemci, Skandinavci, Austrijanci, talijani i Englezi, a ono što im se sviđa u Delfinu je posvećenost svakome gostu, mir, tišina, opuštenost i lokacija neposredno uz more, te uklopljenost hotela u mediteranski okoliš.

- Gostima je neodoljiv zalazak Sunca iz našega hotela. Svaki put kad se to događa, sve na trenutak stane i turisti se podignu sa svojih stolaca te često fotografiraju nevjerojatni prizor koji im se događa pred očima. I svi se slože da im je to najljepši zalazak Sunca kojega su vidjeli u životu – kaže Ivana.

Nisu samo prirodne ljepote ono što nudi hotel već i tradicionalnu dalmatinsku gastronomiju, te - velik izbor vina na bogatoj vinskoj karti.

- Mi smo sami ljubitelji dobrih vina, pa smo to prenijeli i na naše goste – reći će Nadica.

Osim vina iz zadarskog kraja, gostima se mogu ponuditi talijanska i francuska vina, a vinska se priča nastavlja i u zimskom razdoblju kad se u hotelu organiziraju vinske večeri. Jer Delfin od lani radi tijekom čitave godine na čemu će ustrajati i dalje.

- Udovoljili smo strogim uvjetima projekta Turističke zajednice "Bike friendly" tako da možemo pružiti potpunu uslugu u gostima – biciklistima, imamo i wellness programe s jacuzzijem, a u planu je prenamjenom apartmana i soba izgradnja sunčališta na vrhu zgrade. Organiziramo gostima izlete, vodimo ih i na vinske ceste Ravnih kotara... Najvažnije da se gosti kod nas ne osjećaju kao "broj" već svakom posvećujemo jednaku pažnju zbog čega nam se vraćaju svakle godine, a to je najbolja potvrda da smo na dobrom putu. Kad dođu kažu nam "stigli smo doma", veću pohvalu od toga ne možete dobiti – zaključuje Nadica.

25. travanj 2024 00:34