StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO/FOTO: SVJETSKE PISTE NE BI MIJENJALA ZA RODNI PAŠMAN

Poznata manekenka Nevena Dujmović Prizmić organizira međunarodnu smotru folklora u Dobropoljani!

5. srpnja 2017. - 00:45
unnamed

Jedna od najuspješnijih hrvatskih manekenki Nevena Dujmović Prizmić, zvijezda svjetskih modnih kampanji (Guess, L'oreal, Pupa) i naslovnica magazina, za sebe kaže da je prava bodulica koja, iako trenutno živi u Zadru, svaki vikend i slobodan trenutak obožava provoditi na rodnom otoku Pašmanu, odnosno mjestu Dobropoljani. Osim obitelji koju tamo posjećuje, za Dobropoljanu veže je i KUD 'Bokolje' u kojem pjeva i pleše, a odnedavno je i njihova predsjednica.

- Moja teta Terezija tradiciju otoka 1994. godine odlučila je objediniti u kulturno umjetničko društvo 'Bokolje' tako da je KUD-u neodvojiv dio mene od malih nogu. U trenutku kada je osnovan imala sam dvanaest godina. Čitava moja obitelj bila je također njihov član, a ja sam punopravno sudjelovala sve dok se nisam ozbiljnije počela baviti modelingom i aktivno putovati. Kroz godine, uvijek sam se nekako pokušala organizirati da prisustvujem svim njihovim gostovanjima, opisuje Nevena.

Kako je očuvanje otočke kulturne baštine za nju zadovoljstvo i važan zadatak, Nevena se sada intenzivnije posvetila organizaciji nastupa i njihovoj glavnoj manifestaciji 'Međunarodnoj smotri folklora' koja se uvijek održava drugog vikenda u srpnju.

- U KUD-u je trenutno većina starijih članova koji nemaju više toliko snage baviti se organizacijom, pa su tako članovi i bivši predsjednik odlučili da ih ja nastavim voditi, kaže Nevena i poziva sve da se pridruže smotri u subotu 8. srpnja na kojoj će nastupiti sveukupno jedanaest društava.

Potrebno je naglasiti da je to i međunarodna smotra na kojoj svake godine nastupa i nekoliko društava iz inozemstva. Sve započinje u 19.30 sati svečanom povorkom, zatim u 20 sati slijedi nastup KUD-ova i njihovo ocjenjivanje, a u kasnim večernjim satima na pozornici u Dobropoljani nastupit će Giuliano.

KUD 'Bokolje' djeluje u Dobropoljani na otoku Pašmanu od 1994. godine. Od svog osnutka gostovao je u svim Hrvatskim županijama te na svim značajnijim smotrama poput regionalne smotre u Metkoviću, Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, Brodskog kola, kao i onih izvan države - Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj... 20. srpnja 2002. godine organizirali su prvu smotru otočkog folklora koja je po procjeni etnologa i muzikologa ocjenjena vrlo uspješnom i od tada se obilježava svake godine.

Nedavno je francuska nacionalna televizija France 5 napravila reportažu o Hrvatskoj obali pod nazivom 'Prekrasna utočišta' u koju su uvrstili Dubrovnik, Split, Zadar, Hvar, Dugi otok, Pašman, Brtoniglu, Buzet, Pulu, Gorski kotar, Kuterevo, te nacionalne parkove Paklenicu i Brijune. Reportaža završava upravo nastupom KUD-a 'Bokolje' na što su iz društva posebno ponosni. 

U reportaži članice KUD-a nose svečane nošnje, plešu i pjevaju.

- Nošnje koje vidite u reportaži tradicionalne su za naš kraj. One koje nosim ja i moja obitelj šila je moja 82-godišnja teta Terezija po uzoru na svečane nošnje kako su ih nosile njena majka i baka prije više od sto godina. Za razliku od nošnji koje su nosile svaki dan koje su bile jednostavnije i kraće u samo dvije boje (crne i tamno plave na točkice) za svakodnevni rad, ova svečana se sastoji od više dijelova. Sve pjesme koje i inače izvodimo pjevale su naše žene dok su išle u polje ili čuvale ovce. Uglavnom dok su radile, izmišljale bi riječi. Nedjeljom iza mise bi se svi iz mjesta okupljali i nakon uvodne pjesme muškarci i žene spojili bi se u kolo, tako zabavljali i možda započinjali nove ljubavi, opisuje Nevena, žena zaraznog osmjeha koja oduševljava svojom jednostavnošću i ljubavlju prema rodnom kraju. Unatoč ljepotama svih svjetskih metropola u kroz koje je kročila, srce i dalje najjače kuca za njen rodni otok Pašman čiju tradiciju živi i njeguje i danas.

 

24. travanj 2024 03:48