StoryEditorOCM
Zadar plusROBERTO VODANOVIĆ ČOPOR JE PRVAK HRVATSKE U SLAM POEZIJI

"Proklet sam ako odustanem, mrtav sam ako pristanem!"

Piše Iva Ivanac
5. srpnja 2017. - 23:30
ivanac2-050717

- Proklet sam ako odustanem, mrtav sam ako pristanem! - lajt je motiv kojim se vodi Roberto Vodanović Čopor, prvak na trećem hrvatskom natjecanju u slam poeziji koje je prošle nedjelje održano u zagrebačkom klubu Močvara. Roberto se u svom životu bavi isključivo umjetnošću i to različitim vrstama umjetnosti poput poezije, glume, glazbe, performansa. Najdraže mu je, kaže, kombinirati više vrsta umjetnosti u jedan nastup.

Slam poezijom se počeo baviti sasvim slučajno, zapravo ju je nesvjesno upražnjavao. Još od malih nogu, negdje od šestog-sedmog razreda je počeo pisati poeziju, a nedugo nakon toga je zavolio i glazbu u kojoj mu je uvijek bilo bitno da su stihovi suvisli te da nisu samo puke riječi.

- Tako je sve krenulo i počelo se razvijati, ubrzo me umjetnost počela zanimati i tako sam se počeo igrati – kazao nam je ovaj 47-godišnjak objašnjavajući da je slam poezija jedna vrsta monodrame na sceni samo što tada ne izgovaraš prozni nego poetski tekst.

Kako se inače bavi eksperimentalnom glazbom, uz nju je počeo kombinirati i stihove koje ne pjeva, već izgovara odnosno recitira. Natjecanja u slam poeziji i nisu tako laka jer postoje stroga pravila. Naime nastup ne smije biti duži od tri minute, nikakvi rekviziti nisu dopušteni te se prilikom performansa ne smijete služiti tekstom. Vedran je to sve savladao i na taj način postao prvakom.

- Posebnih priprema za nastup nije bilo, nekakvih desetak dana sam vježbao, ali, uz ponavljanje teksta kako ne bi došlo do zamuckivanja, najviše sam vremena provodio vizualizirajući svoj performans da bih znao upotrijebiti minimalnu gestikulaciju u određenom trenutku kako bih naglasio stih – kazao nam je ovaj osebujni umjetnik koji je, kada smo ga pitali odakle je točno porijeklom, kroz smijeh rekao: "Pao sam s Marsa!".

- Rođen sam u Splitu, tri godine živio sam na Visu, a posljednjih 30-ak godina sam u Zadru, tako da mogu reći da se smatram Zadraninom jer sam tu odrastao i dosta toga prošao, ali nemam potrebe za bilo kakvom vrstom identifikacije, bilo mjesta, vjere ili nacije – govori nam Roberto.

Svoj najznačajniji nastup ne može izdvojiti jer su mu svi podjedanko važni, trudi se da mu svaki sljedeći bude najbitni jer na svakom daje sebe u potpunosti.

- Znao sam nastupati i pred petero i pred tisuću ljudi i svaki put sam dao najbolje od sebe, zbog toga i ne mogu izdvojiti omiljeni. To što ja radim su moje intimne priče, to nije neka fikcija nego osobne priče, jedan dio mene je u svakom nastupu – iskreno nam je rekao Robert dodajući kako je to njegova vrsta terapije. U svojoj poeziji govorio o svojim problemima i o problemima društva te se uz pomoć umjetnosti bori protiv njih. Svoj način borbe protiv licemjerstva, netolerancije, jednoumlja i još puno toga pronašo je kroz umjetnost.

No Robert se, kao što je već rečeno, ne bavi isključivo slam poezijom. Svira u bendu "Kriptidi", iza njega je 40 albuma, ima svoju neovisnu izdavačku kuću "Brlog records" u kojoj je dosada objavljeno preko stotinu albuma, a o njemu je također snimljen i film.

- Na sceni sam preko 20 godina i organizator sam mnogih koncerata, izložbi, događanja i još mnogočega. Glazbenik Tomislav Zorić iz Zagreba je o meni snimio i film koji nosi naziv jednog od mojih prijašnjih albuma "Priča o Dobrom ludilu" – kazao nam je Robert.

U životu ide, kaže, korak po korak, ali planova uvijek ima. Tako mu ovo ljeto treba izaći treća zbirka poezije koja nosi naziv "Zidovi laju", a također će biti zauzet oko organizacije programa u Knjigozemskoj gdje je jedan od voditelja knjižnog kluba. Ali pripremr za europsko natjecanje u slam poeziji koje će se održati u Bruxellesu u prosincu, neće zapostaviti.

 

 

 

19. travanj 2024 22:30