StoryEditorOCM
Zadar plusNAŠ INTERVJU STAR GODINU DANA POSTAO VIRALNI HIT

Prof. Nikola Jakšić sa svojim tezama o Višeslavovoj krstionici pokorio internet!

Piše Zadarski.hr
9. srpnja 2017. - 22:42
nikola_jaksic3-140616

Nikola Jakšić, profesor emeritus Sveučilišta u Zadru koji među kolegama slovi za ponajboljeg poznavatelja hrvatske ranosrednjovjekovne umjetnosti postao je vrlo viralan, piše Jutarnji list.

Na Facebooku se, naime, ovih dana naglo počeo dijeliti njegov razgovor za Zadarski.hr u kojem je ustvrdio da knez Višeslav nije bio Hrvat, da njegova krstionica nije iz Nina i da Hrvati nisu stiglu u 7. stoljeću. Jakšić podsjeća kako nema dokaza da je krstionica iz Nina, ali je zato čovjek koji se spominje na krstionici kao onaj koji ju je dao izraditi, dakle svećenik Ivan, bio podrijetlom iz Venecije gdje je, uostalom, krstionica i pronađena 1853.godine.

Iako bi ovo mogao biti težak udarac prodavačima gipsanih krstionica kneza Višeslava, teze vrsnog arheologa uopće nisu nove. Štoviše, nije nov ni njegov intervju za Zadarski.hr jer je objavljen još prošle godine. Nikad nije kasno postati viralan, piše Jutarnji list.

Da je naš tekst od prije godine dana uistinu postao viralan govore nam i brojke. Naime intervju s profesorom Jakšićem u vrijeme objave imao je oko 10.000 pregleda, a sada se ta brojka popela na više od 54 tisuće i svakim danom sve više raste.

Istodobno raste i broj čitanja Jakšićevih znanstvenih radova na temu Višeslavove krstinice dostupni na mrežnim stranicama hrvatskih znanstvenih časopisa. Kako nam je potvrdio i sam profesor, zadnje vrijeme svakodnevno bilježi desetke pregleda svojih članka, a prije toga ih je bilo najviše jedan do dva dnevno. Interes pokazuju čitatelji iz Hrvatske, ali i inozemstva, poglavito Sjedinjenih Američkih Država.

18. travanj 2024 22:26