StoryEditorOCM
Zadar plusTRI ZADARSKE KLAPE MEĐU 20 NAJBOLJIH U HRVATSKOJ

'Karmel', ' Munita' i 'Peružini' u finalu Omiškog festivala

Piše M.V.
11. srpnja 2017. - 12:28
karmel

Dvije klape sa zadarskog područja ušle su u završnu večer 51. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu koje će se održati 21. i 22. srpnja, odnosno ove su godine među 20 najboljih dalmatinskih klapa

To su ženska klapa "Karmel" iz Turnja koja je u konkurenciji ženskih klapa osvojila sedmo mjesto, odnosno podijelila ga sa klapom Salona iz Solina jer su obe klape dobile isti broj bodova Stručnog žirija. Klapa Karmel je nastupila je na izbornoj večer još u petak. Na izlučnoj večeri izvele su dvije tradicionalhne dalmatinske pjesme: "Lijepa se Mare udala" u obradi Joška Ćalete i "Evo sviće bila zora" u obradi Duška Tambača.

Članice klape Karmel su: prvi sopran Anđela Santini, drugi soprani - Katarina Mandić, Aleksandra Santini-Šarić i Slavica Santini, prvi alti - Anja Santini-Šuperba i Andrea Bezinović, drugi alti Marina Fain, Ljiljana Kadija-Pulić i Magdalena Miočić.

Glazbeni voditelj je prof. Magdalena Miočić.

Klapa Karmel osnovana je 2008. godine i ovo joj je treći nastup u završnici Omiškog festivala. Klapa je, uz ostalo, poznata i po organizaciji Večeri klpaske pisme u Turnju 'Kamena Dalmacija" koja je posvećena njihovom sumještaninu, prerano preminulom Romeu Santiniju.

U finale Omiša ušla je i zadarska peteročlana klapa "Munita" koja je u konkurenciji muških osvojila četvrto mjesto. Muniti je ovo četvrti nastup na Omiškom festivalu i drugo izboreno finale. Na izlučnoj večeri nastuipili su s tradicionalnim pjesmama 'Murtilice, lipo cviće' u obradi Ljube Stipišića Delamte i zadarskom Zadarski tanac u obradi Vjekoslava Šuljića.

Članovi klape su: prvi tenor Hrvoje Rančić, drugi tenor Marko Žorž, bariton Vjekoslav Šuljić i basovi Matej Sikirić i Marko Vidučić.

Prateći Mladena Grdovića klapa Munita bila je u pobjedničkom timu prošlogodišnjeg Splitskog festivala.

Treća klapa sa zadarskog područja je ženska klapa "Peružini" s Paga. Paške cure su u finale ušle kao deste na izlučnoj večeri.

 Klapa „Peružini“  osnovana je još 1996.godine, a u ovom sastavu djeluje četiri godine. Ove godine izdale su svoj prvi nosač zvuka pod nazivom „Tila bi“ na što su posebno ponosne. Ime su dobile po „peružinu“ (filigranski obrađene kuglice od zlata ili srebra od kojih se izrađuju naušnice i ogrlice, koje su postale dio ženske narodne nošnje.

Članice klape su: prvi sopran Sanja Buljanović, drugi soprani - Ana Miletić i Marijana Šuljić, prvi alti - Sanja Dobrijević i Marijana Benzia, te drugi alti -  Dragica Fabijanić, Vesna Šiša,  Jelena Zore i Ljubica Fabijanić

Glazbena voditeljica je Sanja Buljanović.

01. svibanj 2024 08:39