StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKA KNJIŽEVNICA U DRUŠTVU DOBITNIKA PULITZEROVE NAGRADE

Mima Simić: Bilo je teže izići iz ormara nego iz kuće u vrijeme rata!

10. srpnja 2017. - 14:10
mima

Poznata zadarska književnica, društvena kritičarka i velika aktivistica za prava LGBT zajednice Mima Simić, za liberalan američki portal "The Daily Beast" napisala je osvrt na stanje LGBT zajednice u Hrvatskoj. Iznijela je svoju životnu priču te borbu za vlastita prava. U travnju ove godine pozvana je u Washington DC na konferenciju Human Rights Campaigna, najveće svjetske organizacije koja se bavi pravima LGBT osoba gdje su je primijetili iz uredništva Daily Beasta i ponudili joj prostor kolumne koja je nedavno objavljena.

- S obzirom na to da je riječ o progresivnom i kritičkom portalu s više od 20 milijuna čitatelja koji se, kako sami kažu, voli "suprotstavljati nasilnicima, bigotima i hipokritima", priliku sam objeručke zgrabila. Dosta je dobar osjećaj kad te objave u istom mediju u kojem pišu dobitnici Pulitzerove nagrade, bezbrojni ugledni pisci i politički aktivisti, opisuje Mima za Slobodnu Dalmaciju.

Mala zemlja za veliki odmor – tako Mima započinje svoj tekst na portalu "The Daily Beast" i objašnjava kako će vam ovdje biti divno jedino ako ste samo na odmoru. Na početku opisuje kako je Hrvatska bila turistička meka sve do ratnih 90-ih. Ona ih je provela u Zadru "malom, pitoresknom gradu uz more s tradicijom koju bi vaš prosječni čitatelj zasigurno volio istražiti".

Izaći iz kuće u to ratno vrijeme za Mimu je bilo teško, ali ne toliko teško kao izaći iz ormara, odnosno spoznati svoju seksualnu orijentaciju. Tek nakon što je Hrvatsku odlučila zamijeniti Velikom Britanijom gdje je radila kao babysitterica, postala je svjesna koliko je mala sredina u kojoj je odrasla gušila njezinu slobodu, koliko je to sredina koja 'potvrđuje tišinu' i u kojoj je odbijala i mrzila sebe.

Drama oko LGBT

Odlučila je da sve dok može govoriti i pisati neće dopustiti da ta tišina ugrožava druge. Svojoj obitelji i prijateljima poslala je pisma u kojima ih obavještava da je lezbijka, a kviz nacionalne televizije 'Tko želi biti milijunaš' iskoristila je kao platformu za autanje na nacionalnoj razini.

- Kasnih 90-ih hrvatski mainstream mediji, baš kao i mainstream mediji svugdje u svijetu, željeli su prezentirati LGBT temu sa što je više drame moguće. Željeli su priče o ljudima koji su zbog seksualne orijentacije dobili otkaz, bivali pretučeni ili o onima koje su se njihove obitelji odrekle. Iako je to hrvatska stvarnost, moja nije bila. Kako sam se oduvijek smatrala boljom spisateljicom nego lezbijkom (što će moje bivše djevojke sigurno potvrditi), protiv tišine borila sam se kreativnošću.

Vjerovala sam da i javni prostor mogu kreativno iskoristiti, piše Mima. Kao da je to sasvim uobičajena stvar, voditelj kviza Tarik Filipović pitao ju je kako se zove djevojka sa kojom živi. Budući da je emisija bila prikazana na Uskrs, neki su se mediji nakostriješili, no većina reakcija bila je sjajna. Mima u ovom kontekstu ponosno spominje svoga oca, zadarskog profesora fizike, za kojeg kaže da je dolaskom u emisiju riskirao svoju reputaciju, no svejedno ju je objeručke podržao.

- Ja vjerujem u humor, vjerujem da je on terapija za društvo i terapija za aktiviste same. Apsolutno sam sigurna da je humor jedini razlog zbog kojeg sam uspjela u aktivizmu ostati 15 godina i zaista u njemu uživati jer je za mene to prostor kreativnosti i zavođenja, baš kao što je to i pisanje. I bilo koji drugi vid umjetnosti - piše Mima.

Piše putopis

Na naše pitanje gdje se trenutno nalazi i na čemu radi, Mima odgovara:
- Trenutačno sam se povukla u Berlin gdje pišem knjigu o svojim američkim putovanjima - prošle sam godine provela gotovo tri mjeseca po američkim cestama, odvozila više od 15.000 kilometara i snimila tridesetak intervjua s najrazličitijim ljudima po američkim zabitima. Iz svih tih razgovora trebao bi se poroditi putopis o američkim marginama - ali nužno i mojim, jer ga pišem ja. U SAD je teško zaljubiti se putem dnevne politike, ali kroz prozor automobila i u retrovizoru meni je najljepša zemlja na svijetu.

U Americi koju obožava, točnije Las Vegasu, prošle godine sklopila je brak sa svojom dugogodišnjom djevojkom Martom, a slike i priču s vjenčanja objavio je jedan hrvatski tjednik.

- Marta i ja upravo smo proslavile prvu godišnjicu braka, a tko se vjenča u Las Vegasu znamo da mu je dug brak zajamčen! Šalu na stranu, tajna uspješnog braka, kako kaže Marta, leži u malo strpljenja i mnogo alkohola. Ovih dana slavimo i šestu godišnjicu veze, što znači da formula očito djeluje - kaže Mima.

U svom tekstu za "Daily Beast" zaključuje kako unatoč ratu koji je preživjela, neokonzervativizmu s kojim se susretala i negativnim reakcijama s kojima se i dalje, no sve manje, nosi, ima osjećaj kako je privilegirana pogotovo upoznavajući ljude iz Afrike, Azije i Južne Amerike koji se i dalje izlažu životnoj opasnosti priznavanjem činjenice da su gay orijentacije. Također, poziva sve da se zapitamo, uvidimo koliko smo privilegirani i pogledamo što možemo učiniti za destabilizaciju osi moći i nepravde bilo da su ukorijenjeni u klasi, spolu, rasi ili seksualnosti.

17. travanj 2024 21:29