StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: LEGENDA SKAKAONICE NA KOLOVARAMA

Pere Butić (78) već 60 godina skače s desetke. Svaki dan - na glavu! Evo kako to izvodi...

Piše I. Nevešćanin, I.Gjergja
15. srpnja 2017. - 11:02
butic7-130717

Kada je imao 17 godina Pero Butić se prvi put popeo na desetku, pogledao dolje i skočio. Lastu. Jučer, nešto prije osam sati, Pero Butić se popeo na desetku, pogledao dolje i skočio. Lastu. I tako to traje, evo, punih 60 godina. Dođe, popne se, pogleda prema dolje i skoči. Lastu. A mi plješćemo.

Danas skakaonica na bazenu Kolovara, tom kultnom kupalištu Zadrana, puni 60. rođendan, a Pero Butić 78 godina života. I oboje se, hvala na pitanju, osjećaju odlično.

- Može ovako – baci se Pere u zrak s najviše skakaonice. U zraku se ispruži kao prut i onda glavom snažno zabije u modru površinu. Savršeno! Mi se pogledamo ko' potpuni idioti. Očekivali smo da će čovjek skočiti na noge, kad ono...

- Jesi snimio? Ako treba, ponovit ću – govori Pere našem Luki čim je izronio iz mora, a on ne vjeruje što gleda kroz objektiv fotoaparata. I nije u tome jedini. Okupilo se ljudi oko skakaonice, domaćih i gostiju, vade se mobiteli, snimaju. Čovjek je, što da vam kažemo, svjetsko čudo!

Svako jutro Pero Butić zvani Pere skače s desetke. Baš svako jutro. Počne negdje tamo početkom travnja, a završi sredinom studenog. Obično 18. studenog, u čast svim žrtvama na dan pada Škabrnje.

Na bazenu ga svi godinama znaju, ne samo po skokovima. Pere je kompletan sportski tip. Na bazen ljeti dolazi ranije, da izbjegne gužvu i kupaće. To mu je omiljeno mjesto. Kad ga upitate zašto dolazi tako rano kaže da mu je liječnik naredio jer da ne smije puno ići po suncu. I tu nas, sigurni smo, malo laže. Jer kada ga vidite onako potamnjelog u slip kupaćim gaćicama, a sedamdeset osma mu je, odmah vam je jasno da taj doktora ne viđa često. I da mu je doktor zapravo skuža kako bi bio prvi na bazenu. To su njegovi gušti koje ni za što na ovome svijetu ne bi mijenjao.

- Ajte samnom, prvo ću skočit s petice. Ako to bude dobro. Onda ću na desetku – poziva nas Pere.

Prvo pet pa deset metara, zvuči nam kao da uštimava nišanske sprave. Ali tako treba biti. Jer nije lako skupiti hrabrosti ni za popeti se na desetku, a kamo li skočiti s nje u more. I to na noge. A Pere skače na glavu, kao mladić. Zato svako jutro, prije skokova, Pere prolazi svoj ritual priprema.

- Najprije odradim seriju svojih vježbi. Kad se dovedem u radnu temperaturu počinju skokovi. Prvo je petica, pa desetka. Ako osjetim da sam krivo skočio, ritual se ponavlja – otkriva nam Pere.

U 60 godina skakaonice na Kolvarama tko nešto nitko nikad nije napravio. Među prvima je skočio s nje kada je napravljena 1957. godine. Od tada do danas, svakog dana ljeta odrađuje svoju dozu vježbi i skokova. Evo ga prvo na petici.

- Ako ne bude dobro, ponovit ću skok – viče on Luki.

- Ne morate barba Pere, uhvatit ću vas u letu – govori Luka.

- Ovim skokom te častim – odgovori i baci se u zrak. Bila je to čudna i neponovljiva lasta. S desetke.

Pere personificira povijest skakača u vodu na Kolovarama. Sa 17 godina postao je član kluba skokova u vodu i odmah skrenuo pozornost na svoje skokove. Te 1957. godine u Zagrebu je bio među najboljima na natjecanju. No pored vodenih sportova (plivanja i skokova) bio je svestrani sportaš. U mlađim danima igrao je nogomet kao junior NK Zadar, a kasnije i mali nogomet u Abecedi Straha. Bili su prvaci Zadra i Dalmacije, a jedan od najboljih među njima bio je baš naš Pere. Igrao je i rukomet, kao vratar nastupio je za ekipu grada Zadra 1959. godine. Istakao se obranom četiri sedmerca protiv tadašnje reprezentacije. Ali nikad nije zaboravio svoj rodni Prkos i Škabrnju gdje je napravio prve nogometne korake. Peru, naime, znaju kao "čovika s Relje", no u Zadar je zapravo došao iz Prkosa 1948. godine. I od tada do danas je na istoj adresi. Na Relji.

- Bavljenje sportom, ma kojim bilo, moja je poruka mladima. Samo se tako formira čovjek i sportaš. Samo se tako dobiva ono nešto što čovjek treba a to je, molim vas napišite to velikim slovima, ZDRAVLJE – kaže nam barba Pere.

Dokad još mislite skakati? S desetke a i petice?

- Kakvo mi je sada zdravlje i kako se osjećam vjerujem da ću još dugo skakati. Bez imalo straha i bojazni. Neka skokovi traju! - poručuje barba Pere pa će za kraj:

- Da ne zaboravim: svim mojim prijateljima sa skakaonice čestitam veliki jubilej, 60. godina najljepše i najbolje skakonice na Jadranu, na jedinstvenim Kolovarama.

26. travanj 2024 15:50