StoryEditorOCM
Zadar plusNAJBOLJA ZADRANKA NA DRŽAVNOJ MATURI IZ FIZIKE

Tonka Hrboka: Vidim se na Wall Streetu

21. srpnja 2017. - 12:12
tonka_hrboka2-190717

Iako je prošlih godina kao izborni predmet maturanata prevladavala Politika i gospodarstvo, ove godine je to bila fizika.

Biologija i kemija su također na vrhu izbora učenika, tako da se može zaključiti da su se ovogodišnji maturanti više koncentrirali na takozvano STEM područje (science, technology, engineering i mathematics). Jedna od njih je i Tonka Hrboka. Prvo što ćete primijetiti na ovoj osamnaestogodišnjoj Zadranki je širok osmijeh, a potom i strast prema fizici. Riješivši na maturi fiziku bez greške, ušla je među 37 hrvatskih maturanata koji su briljirali u ovoj prirodnoj znanosti. Osim fizike, i ostale predmete na maturi riješila je odlično.

Voli programiranje

- Iz matematike sam imala 97 posto točnih odgovora, a dobila sam 5 i iz hrvatskog i engleskog. Većina učenika iz moje Gimnazije Franje Petrića uspješno je riješilo maturu, zato bih zahvalila školi na pruženom znanju i ravnateljici Blanki Pedišić na podršci.

Tonka od listopada kreće u nove avanture u Zagreb, gdje je upisala fiziku na PMF-u, od kojeg očekuje mnogo novog znanja, ali i zabave, jer ona u fizici uživa. Ljubav je krenula još u osnovnoj školi kod profesorice Ane Lipošćak, a nastavila se kroz državna i županijska natjecanja.

- Na državnom natjecanju iz fizike svidjelo mi se društvo i tamo sam upoznala i svog budućeg profesora u srednjoj školi. Sve je to presudilo da umjesto opće gimnazije upišem prirodoslovnu - kaže Tonka.

Kao jedinu manu u srednjoškolskom obrazovanju navodi to što se u neke dijelove fizike samo zagrebe, nema se vremena dublje ući u područje kvantne i nuklearne fizike i elektromagnetizma, čime bi se u budućnosti voljela više pozabaviti, no za sada se ne želi ograničavati birajući jedan smjer.

- Ne bih imala ništa protiv ni da se bavim programiranjem kasnije u životu. Zanima me sve gdje se razvijaju nove ideje. Smatram da ćeš u životu uvijek najbolji biti u onome u čemu uživaš. Za sada jedino znam da ne bih htjela raditi kao profesor, više me privlači posao u financijskom središtu poput Wall Streeta, gdje trenutno radi također bivši učenik moje škole Antonio Majdančić - govori nam Tonka, koja osim fizike obožava suvremeni ples. Završila je i srednju glazbenu školu "Blagoje Bersa" u Zadru, a pleše već od desete godine života. Fizička aktivnost iznimno joj je važna, zato bi i u Zagrebu nastavila pohađati satove plesa, uz jogu i aerobik koju je upisala na fakultetu kao dio tjelesne i zdravstvene kulture.

Dva tjedna pripreme

Dok bi joj glavobolju zadavali povijest i zemljopis, fizika je uvijek bila užitak, tako logična i racionalna. Tonka se sama pripremala za maturu, otprilike 2 tjedna prije, vježbajući zadatke kod kuće. Na pitanje što bi savjetovala budućim maturantima i gdje je tajna uspjeha, Tonka odgovara:

- Najbitnije se dobro koncentrirati na ispit, ne gledati oko sebe i nikako ne razmišljati o krajnjem rezultatu, već o svakom zadatku. Bez panike!

24. travanj 2024 01:26