StoryEditorOCM
Zadar plus60. JOJ JE GODINA, A JOŠ UVIJEK JE JEDINSTVENA

Skakaonica na Kolovarima dobila svoj suvenir

Piše Ivica Gjergja, Mario Vuksan
23. srpnja 2017. - 21:23
skakaonica2-200717.JPG

Skakaonica u more, destemetarska građevina na kojoj su vježbala generacije zadarskih skakača, ali i mnogih 'običnih' kupača, ona uz morski bazen na Kolovarima, dobila je svoju suvenirsku verziju.

3D verzija skakaonice koju je izradio 3D studio u Cista Prove izrađena je u nekoliko stotina komada i u nekoliko različitih veličina, a prve su kopije podijeljene nedavno na proslavi 60.godina postojanja skakaonice. Dobili su je svi živući i sadašnji skakači, pripadnici različitih generacija koji su sa zadarske skakaonice skakali u tom dugom periodu.

Skakaonica na Kolovarima izgrađena je davne 1957.godine, u vrijeme obnove u 2.svjetskom ratu porušenog Zadra. Posvećenost Zadrana različitim sportovima, a osobito vodenim nisu bili i jedini razlog izgradnje skakaonice. Izgrađena je za potrebe uvježbavanja vojnih padobranaca s obližnje baze u Zemuniku, ali je, ppkazalo se, vrlo dobro došla i sportašima.

Skakaonicu je gradio GP Jadran, a jedan od graditelja je bio i Neven Troskot, iz poznate zadarske sportske obitelji. Skakaonicu je projektirao arhitekt pokojni ing.Slavko Šimatić, autor mnogih zadarskih poslijeratnih građevina, između ostalog i nekadašnjeg Omladinskog doma (kasnije Doma mladeži), te direktor projektnog poduzeća Donat. Statiku skakaonice je  projektirao ing.Boris Petravić, danas zakođer već pokojni, sa ing.Šimatić jedan od najznačajnijih arhitekata u novijoj zadarskoj povijesti. Bili su ljudi koji su gradili poslijeratni Zadar.

Zadarska skakonica je u svojoj izvedbi ostala orginalna, s tri rampe na tr, sedam i 10 metara. Danas se takve ne grade već one u rasporedu tri-pet i 7,5 metara. Osim toga skakaonica kraj bazena ostala je jedina u Hrvatskoj s koje se skače u more, a ne u vodu.

Naravno da to nije smetlo onim prvim koji su s nje skakali a to su:u prvom redu Werner Stricha, pa Luka Bezić, Aldo i Josip Stošić, Bruno Grdović, Petar Butića, Valter Sutlović, Zlata Dunatov,Edita Gatara,a kasnije i Valter Sutlović, Dragan Dumić,Arno Longin, Šime Perić, Jure Kurjak,a zadnja koja još uvijek skače pa je sudjelovala i na Olimpijadi je mlada Marcela Marić.

- Nastupom Marcele postigli smo dugoočekivani cilj – da konačno netko od zadarskih skakača sudjeluje na Olimpijadi – kaže Vele Friganović, jedan od doajena zadarskih vodenih sportova te dodaje da se i ranije na zadarskoj skakaonici padali rekordi i sjajni rezultati.

U moru priznanja, istaknimo kako je KSV Zadar, kao i njihov član Arno Login, dobitnik nagrade Franjo Bučar.

Današnji predsjednik KSV Zadar, Marko Nevešćanin ističe.

- Djeca kada dođu na bazen ne idu ili plivati igrati vaterpolo nego svi hrle na skakaonicu. Pa je i nama lako onda iz naše ljetnje škole skokova u vodu izvući najbolje, kazuje Marko uz to da je skakaonica dala izuzetno mnogo dobrih i odličnih skakača i ljudi. 

Sada je, eto, došlo i vrijeme da legendarna zadarska skakaonica dobije i svoj suvenir, nešto što zadarske skakače i zaljubljenike u more podsjećati na njezinu sjajnu povijest.

Što se pak tiče brige o skakaonici ona je u vlasništvu grada Zadra i o njoj brine Zadar šport, čiji nam je direktor Jurica Dilber kazao:

- Tekuće održavanje radimo i uvijek smo tu na usluzi. No da bi se nešto više učinilo, pa i dubinski pregled i rad na postolju skakaonice trebalo bi dosta finacija. Vjerujem da sve naše "komintente" zadovoljavamo našom uslugom, sa smiješkom će Dilber.

 

24. travanj 2024 04:27