StoryEditorOCM
Zadar plusBOUTIQUE HOSTEL FORUM SLAVI PET GODINA RADA

Nives Kalac: Zahvaljujući Ryanairu postali smo povezani, a sami sebe smo učinili niskobudžetnom destinacijom!

Piše Ana Franić
27. srpnja 2017. - 13:50
hostel_forum-260717

Boutique hostel 'Forum', smješten na lokalitetu nekadašnjeg rimskog Foruma, ovaj petak slavi svoj peti rođendan. Nastavljaju višegodišnju tradiciju organiziranja odličnih rođendanskih proslava, a ove godine su pripremili koncert kultne grupe "Kojoti".

- Ovih pet godina nam je prilično brzo prošlo i svaka godina je drugačija te se suočavamo s novim izazovima i pričama, ali živimo 365 dana u godini. Trudimo se ispričati zanimljivu priču o Zadru te je prikazati kroz poslovanje hostela, a ne je samo ostaviti na papiru kako to najčešće i biva - kaže Nives Kalac, direktorica boutique hostela "Forum".

U vrijeme kada se taj hostel otvorio, broj takvih kapaciteta u Zadru nije bio velik, ali danas je drugačija situacija, na svakom kantunu niču novi hosteli.

- I dalje se trudimo uslugom nadjačati konkurenciju i od samog početka smo odlučili da lokaciju hostela nećemo uzimati zdravo za gotovo i nikada je nismo tako uzimali. Uvijek se trudimo da usluga bude na nivou i vjerujemo kako smo do sada već napravili standard koji moramo opravdati. Kada postigneš željenu razinu usluge, onda imaš obvezu održati to i opravdati očekivanja svoga gosta i time sami sebi namećemo i obvezu ići preko toga - govori Nives i dodaje kako za pravilan razvoj turizma treba imati promišljene smjernice, stvari se ne smiju događati stihijski.

Zadar mora imati svoje stanovništvo i svoje građane, grad i lokalna uprava moraju donijeti neke okvire kako ćemo se dalje razvijati da bi to i dalje imalo kvalitetu i da bismo u konačnici mi vodili turizam, a ne turizam nas.

Iako je svaki početak težak, ekipa iz hostela "Forum" većih problema nije imala, bez obzira što je za njih prva sezona bila prepolovljena, jer su otvorili usred ljeta.

- U ovaj projekt smo od početka ušli s definiranom pričom i marketinškom strategijom te nas je od početka određena publika prepoznala. Visoke ocjene i recenzije gostiju potvrda su nam da radimo pravu stvar, a mi se trudimo svakom gostu pružiti individualni pristup te mu dati "ono malo više" kako bismo nadmašili njihova očekivanja - kaže Martina Knežević, voditeljica marketinga "Turisthotela".

Boutique hostel "Forum" na raspolaganju ima 37 soba s 98 kreveta na tri kata, a svaki kat svojim smještajem definira ciljanu skupinu.

- Najčešći gosti su nam Englezi, Francuzi, Nijemci, Korejci, Australci i Kanađani. Svaki gost je specifičan na svoj način. Tako naprimjer Korejci dolaze u Zadar čisto "štreberski", oni znaju što žele vidjeti i posjetiti te prate savjete vodiča, dok su Englezi čista suprotnost. Oni dolaze u Hrvatsku u potrazi za zabavom, žele se kupati i uživati, ali i upoznati lokalno stanovništvo i način života - objašnjava Martina.

Hostel je u ovih pet godina posjetio veliki broj turista, a s njima i dolaze raznorazna iskustva, bilo ugodna ili neugodna. Jedno im je ostalo u sjećanju.
- Amerikanac je znao da će mu cura koja je otišla na proputovanje Europom odsjesti kod nas. Tu ne bi bilo ništa zanimljivo da se nije posvađao s njom prije nego što je otišla, te se pod svaku cijenu želio pomiriti. Kontaktirao nas je i zamolio da mu pomognemu u tom naumu pa smo po njegovoj želji njezin krevet ukrasili bajaderama, laticama i buketima ruža, cijela logistika je bila razrađena za to. Drago nam je da smo uspjeli pomoći u plemenitom i romantičnom zadatku i naravno da smo ih oboje oduševili, a oni su sada postali naši prijatelji, kroz smijeh se prisjeća Martina.

Nives objašnjava kako imaju veliku fluktuaciju gostiju i prosjek boravka je 1,7 dana, što govori da se gosti kratko zadržavaju.
- Kao i cijeli grad, tako i mi "prodišemo" kada krene sezona niskotarifnih letova i da nema toga, ne bismo mogli popuniti ovoliki kapacitet smještajnih objekata. Zahvaljujući toj dostupnosti i povezanosti s europskim metropolama imamo priliku produžiti turističku sezonu - kaže Nives, ističući kako u zadnje vrijeme sve više čuje da je Zadar postao niskobudžetna destinacija zahvaljujući Ryanairu, ali ona se s tim ne slaže.

- Zahvaljujući Ryanairu postali smo povezana destinacija, a sami sebe smo učinili niskobudžetnom destinacijom jer se borba vrti oko sve niže cijene umjesto da se natječemo većom i boljom uslugom.

- A što budućnost donosi?, upitali smo Nives.

- Planovi su nam isti kao prvog dana, a to je svaki put nadmašiti očekivanja naših gostiju. Cilj je zadržati cijene koje imamo, a to je izrazito veliki izazov s obzirom na turistička kretanja u Zadru. Želimo i dalje biti uključeni u život lokalnog stanovništva jer su oni, osim naših gostiju, najbolji ambasadori i vrijednost ovoga grada te moramo njegovati suživot s njima – zaključila je direktorica hostela "Forum".

 

NAKON 17 GODINA Vraćaju se 'Kojoti' 

Nakon dugih 17 godina, kultna grupa 'Kojoti' vraća se u Zadar. Povodom proslave petog rođendana boutique hostela 'Forum' nastupaju u 22 sata na Forumu. Rock'n'roll manijaci – Kojoti, koje je utemeljio bivši član 'Majki' Davor Viduka 1992. godine, zadnji su put, prije nego se bend raspao 2000. godine, svirali upravo u Zadru.

 

Rastemo i širimo se na Callegro

'Turisthotel' je prošle godine kupio i prostor Callegra s propalim kinomultipleksom, trgovačkim centrom i istoimenim caffe-barom koji je jedini nastavio raditi.
- Rastemo i širimo se, imali smo priliku koju smo iskoristili. Kupili smo objekt naslonjen na zgradu hostela, gdje namjeravamo zadržati ugostiteljske i smještajne sadržaje. To najbolje radimo i sigurno ćemo u tom smjeru ići dalje. Detaljan plan još nismo donijeli. Još smo u fazi promišljanja, ali nastavljamo u svojoj branši i ne žurimo s odlukom u tom smjeru. Sigurno će biti novi koncept i neka nova zanimljiva priča. Ponuditi ćemo Zadru nešto novo i neviđeno – rekla je Nives Kalac.

19. travanj 2024 23:32