StoryEditorOCM
Zadar plusHALID BEŠLIĆ UOČI VEČERAŠNJEG KONCERTA U BIOGRADU NA MORU

"Volim vrijeme kad je bilo važno jesi li raja ili papak"

10. kolovoza 2017. - 10:50
halid_beslic14-021015

Ljetnu koncertnu sezonu u Biogradu na Moru večeras završava Halid Bešlić. Publiku na bazenu "Ilirija" Halid sigurno neće ostaviti ravnodušnom, dapače, njegovi nastupi u gotovo 40 godina karijere uvijek su spektakularni. Objavio je 18 albuma, a njegove pjesme pjevaju se uglas.

-Znate li koliko ste pjesama otpjevali u životu? Uz koju ste posebno vezani?

-Negdje oko 200 pjesama kroz albume i singl ploče, a najviše sam vezan uz pjesmu U meni jesen je.

-Birate li posebne pjesme kada, na primjer, imate koncert na moru, u Dalmaciji, ili u Sloveniji, Bosni ili Srbiji? Reagira li publika svugdje isto na vaše pjesme ili tu ima neke razlike?

-Postoje neke pjesme koje su posebno popularne u nekim krajevima, a u drugima ne toliko, kao npr. pjesma Srebrni mjesec koju posebno vole u Međimurju i Zagorju. Tako onda i prilagodim malo repertoar ovisno gdje pjevam.

-Slušate li dalmatinske klape? Što mislite o klapskom pjevanju?

-Jako cijenim klapsko pjevanje i ono je hrvatsko nacionalno bogatstvo kao što je i sevdalinka bosanskohercegovačko, i tradiciju moramo čuvati i njegovati. Inače, klapa sveti Nikola iz Metkovića bila mi je gost u pjesmi Sviće zora s mog zadnjeg albuma i mislim da je ispala dobra kombinacija.

-Jeste li ikad zapjevali s, recimo, Oliverom Dragojevićem? Ili bi možda željeli, ako niste? Što mislite o njemu kao pjevaču?

-Oliver je jedan od najvećih pjevača s ovih prostora i o njemu mislim sve najbolje, i kao čovjeku i kao pjevaču. Upoznali smo se još davno, preko Davorina i Keme. Evo, upravo sam danas čitao njegov veliki intervju u Avazu. Jednom smo zajedno nastupili, bili smo gosti Alki Vujici na jednom koncertu.

-Imate li neki poseban ritual prije koncerta?

-Ništa posebno. Bend i ja nastupamo zajedno već 15-tak godina i savršeno funkcioniramo tako da sve u hodu rješavamo. Dovoljan je samo pogled.

-Znate li koliko ste koncerata dosad održali? U kojem ste mjestu/gradu najviše puta nastupili?

-Zaista ne znam, skupilo se tog puno u 40 godina. Tisuće koncerata su u pitanju. Najviše u svom Sarajevu.

-Što vas najviše ispunjava u životu? Što vas čini sretnim?

-Trenutno su to moji unuci, njima ne mogu reći ne. Moja obitelj i zdravlje su dobro i to mi je najbitnije. -

-Je li vaša teška prometna nesreća utjecala na vaše bavljenje glazbom? Je li se nešto u vama promijenilo, osim što više ne želite voziti?

-Prestao sam pušiti pa pjevam još bolje...Dobio sam i malo više kila, izgubio oko, al nisam sad neko ko se žali, dogodilo se što se dogodilo, mogao sam i gore proći. Idemo dalje.

-U karijeri ste snimili 16 studijskih albuma i dva uživo? Vaš zadnji album nosi naziv Romanija. Kome je on posvećen?

-Posvećen je mom rodnom kraju za koji sam jako vezan.

-Vidite li u nekome svog nasljednika na estradnom nebu ovih prostora?

-Ima puno dobrih mlađih pjevača, ali nekako ne vidim sad nekog sličnog sebi. Mi stariji pjevači smo ipak stasali u neko drugo vrijeme, bez društvenih mreža i žutog tiska.

-Za sebe ste nekoliko puta rekli da ste jugonostalgičar. U kojem smislu? Što vam je bilo pozitivno, a što negativno u Jugioslaviji. Je lidanas bolje nego u Jugoslaviji?

-Nostalgičan sam za vremenom kad se gledalo jesi li raja ili papak, kako mi kažemo u Bosni, a ne koje si nacionalnosti. Takvo je bilo moje Sarajevo i na to sam mislio. Rat je puno toga promijenio. Teško je reći jel danas bolje, nekima je. Ljudi i dalje teško žive, puno ih odlazi u inozemstvo trbuhom za kruhom.

-Volite li more? Kupanje, ribu, gradele, vino, kartanje, druženje...? Nekako se čini da biste bili dobar Dalmatinac...

-Ko to ne bi volio. Najbolja kombinacija mi je more i planina, pa sam tako svako ljeto bar tjedan dana na Jadranu, a još češće na mojoj Romaniji.

-Čije pjesme volite pjevati? Koju biste pjesmu rado nekome "ukrali" i htjeli da je vaša?

-Ima dosta takvih pjesama, naravno, od Miše, pokojnog Keme, Kiće Slabinca, Čole i dr. i volio bi nekad snimiti album na kom bi ih ja otpjevao.

-Drže vas živom legendom, punite koncerte od Vardara do Triglava, imate li neke životne ciljeve koje niste uspjeli ispuniti?

-Za jednog siromašnog dječaka s Romanije koji je vrlo mlad došao u Sarajevo, postigao sam više nego sam očekivao. Što bi rekli, sve sam prošo, svuda bio. Smatram se ispunjenim čovjekom.

-Kažu da ste puno u životu zaradili, ali i potrošili. Kakav imate odnos prema novcu i na što ste u životu najviše potrošili?

-Novac je bitan, ali mi nije najbitniji. Bogatstvo su obitelj i prijatelji. Što će ti novci ako se nemaš kom radovati i s kim veseliti?!

-S kojom ćete pjesmom otvoriti koncert u Biogradu, a koja će biti za kraj?

-Neka to bude iznenađenje.

 


 

25. travanj 2024 15:52