StoryEditorOCM
Zadar plusPP VRANSKO JEZERO DOBILO EUROPSKIH 19 MILIJUNA KUNA

Adrenalinski park, biciklistička staza, solarna brodica i turistički vlak na ekološki pogon uskoro u parku

25. kolovoza 2017. - 15:16
Vransko_jezero1

- Parku Prirode Vransko jezero odobren je projekt naziva 'Revitalizacija i povezivanjen atrakcija Parka Prirode Vransko jezero' u vrijednosti od 22 milijuna i 310 tisuća kuna. Od tog iznosa čak 85 posto troškova snosi Europska unija, točnije bespovratna sredstva iznose 18 milijuna i 963 tisuće kuna. Ubrzo očekujemo i potpisivanje službenog ugovora, pretpostavljam sljedećeg tjedna, rekao nam je Danijel Katičin, ravnatelj Parka. Provedba projekta započela je već prošle godine, a sada je i službeno potvrđen njegov nastavak. Završetak se predviđa 2021. godine.

U planu izvedbe projekta stoji otvaranje prezentacijskog centra u Biogradu na Moru u nekadašnjoj antimalarijskoj stanici. Uredit će se luka Crkvina, drvena poučna staza u rezervatu će se produžiti i preurediti, a gradit će se i adrenalinski park te fotonaponski solarni sustavi na vidikovcu Kamenjaku i Prosiki, koji će se sada sami proizvoditi električnu energiju. Izgradit će se i takozvani eko blokovi, točnije tri suvenirnice koje će se također same napajati energijom te jedan sanitarni čvor.

- Velika stvar je i uređenje 15 kilometara duge biciklističke staze koja će biti napravljena od eko-asfalta. Kako je u našem parku prirode zabranjeno asfaltiranje, odlučili smo se za ovu ekološku varijantu. Radi se o poroznom betonu koji propušta vlagu, rekao nam je ravnatelj Katičin.

Još neke od planiranih atrakcija na Vranskom jezeru su turistički vlak na ekološki pogon te solarna brodica za prijevoz do 12 osoba. Posjetitelji će uskoro moći uživati u vožnji kajacima te brdskim biciklima. Kako bi se broj posjetitelja mogao kontrolirati, uvest će se i poseban sustav brojenja naziva Eco-Counter. Radi se uređaju koji će se ukopati u zemlju na 30-ak mjesta gdje se ulazi u park prirode i senzorom će brojati goste kojih je iz godine u godinu sve više – što promatrača ptica, što ljubitelja šetnje, a dijelom i zbog organiziranih edukativnih radionica i gastronomskih sajmova. Ovim projektom zasigurno će se obogatiti turistička ponuda biogradske i zadarske regije te posjetiteljima još više približiti ljepote našeg najvećeg prirodnog jezera.

24. travanj 2024 02:52