StoryEditorOCM
Zadar plusNOEL LAKIĆ VRATIO SE BRONČANI S 11. MATEMATIČKE OLIMIJADE:

Genijalac iz Zadra matematiku rješava kao od šale!

Piše Iva Ivanac
30. kolovoza 2017. - 00:30
lakic_matematicar6-290817

Nađi i dokaži minimum. M i n su prirodni brojevi I2n-181mI.
Možete pokušati, ali i ne morate, jer do odgovora nećete tako lako doći. Naime, ovako je izgledao zadnji zadatak na 11. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Litvi s koje se Zadranin Noel Lakić vratio s broncom oko vrata.
Ovom mladom matematičkom geniju nedostajao je samo jedan bod kako bi u pojedinačnom natjecanju osvojio srebro i jedan bod kako bi ekipno osvojili broncu. Noel je učenik Gimnazije Franje Petrića, srednje škole koja je u Zadru poznatija kao MIOC, a uz izvanredne rezultate koje osvaja na svim natjecanjima, uvijek pronalazi vremena za zabavu i druženje s prijateljima.
- Dnevno možda vježbam dva sata, ali nekada ni ne vježbam. Ima dana kada radim po pet sati, a onda i onih kada ne radim ništa. Najviše posla imam prije natjecanja, a u tome mi pomažu pripreme koje se održavaju u Zagrebu te ljetni i zimski kampovi – kaže nam Noel.
Natjecanje na olimpijadi trajalo je čak pet sati. U tom razdoblju svi natjecatelji mogu protegnuti noge, pojesti malo slatkiša jer, kako kaže, mozgu pofali šećera, i popiti malo vode te se potom vratiti na rješavanje zadataka kojih bude svega četiri.
- Ti zadaci vam nemaju veze s onim što se uči u školi, ovo su više "problemski" zadaci, uvijek nešto moraš dokazati – objašnjava nam Noel, nama totalnim laicima u matematici. Također dodaje kako jednom mjesečno vježba s Danielom Palekom, još jednim zadarskim matematičkim lumenom i bivšim učenikom iste srednje škole koju Noel pohađa. Daniel je trenutno student Prirodoslovnog matematičkog Fakulteta u Zagrebu i Noelov mentor.
- Daniel ima jako teške zadatke, ali moram priznati da su mu dobri - kaže.
Iako prolazi s odličnim uspjehom, priznaje da ne voli sve kao matematiku. Hrvatski jezik mu "nije baš nešto", a uz matematiku, voli fiziku i kemiju.
- Profesori me tretiraju jednako kao i ostalu djecu. Jedino mi malo, ali zaista malo, popuštaju prije natjecanja. Tada mogu birati kada ću odgovarati, ali moram naučiti svo gradivo kao i ostali kolege – priznaje Noel dodajući kako u školi više ne pohađa dodatnu nastavu. Vježbanje odrađuje s Danielom i kolegom iz škole, Marinom Varivodom.
Iako izgleda da ovaj matematički virtuoz sve zadatke rješava "kao od šale", priznaje da mu se par puta dogodilo da je jednostavno zastao i nije ga znao riješiti.
- Na zadnjem državnom natjecanju sam vidio jedan zadatak iz kombinatorike i rekao sam sebi: Što je sad ovo?! - govori Noel.
Uskoro počinje nova školska godina, ali to ga baš i ne raduje. Veseli ga druženje s prijateljima i natjecanja sa kojih će se, ne sumnjamo, opet vratiti s medaljom. O fakultetu baš i ne razmišlja, ali misli da će i on slijediti stope svog mentora i upisti PMF u Zagrebu.
Inače, za štrebere i mozgojedce, rješenje zadatka iz prve rečenice glasi 7. Noela pitajte zašto...
 


Blizanci Noel i Leon

Noel izgleda kao sasvim običan 15-godišnjak i još ima brata blizanca Leona, a njihova imena su palindrom. Noel i Leon, kao i svi blizanci, imaju posebnu vezu. Iako se upisom u srednju školu Jurja Barakovića Leon razdvojio od brata, kaže da ga uvijek povezuju s njim. On matematiku vježba samo koliko mu je potrebno za školu, nema neke posebne afinitete, iako redovito prolazi s odličnim. Bratska prepucavanja i zadirkivanja su uobičajena u njihovoj obitelji pogotovo jer imaju još dva brata i jednu sestru, a to su nam dokazali i prilikom fotografiranja. Nakon napisanog zadatka, Noel se okrenuo prema Leonu i krenuo ga zezati.
- Ajde Leone, i ti ćeš jednog dana ovo razumjeti – zafrkava Noel brata i skine svoju brončanu medalju sa vrata.
- Neću se slikati s medaljom jer moj brat nema nijednu – bratski će Noel.
- Daj je meni! - smije se Leon dok mu je Noel nesebično stavlja oko vrata.
 
22. travanj 2024 04:32