StoryEditorOCM
Zadar plusIZLOŽBA BRANKA ANTUNOVIĆA U KAPETANOVOJ KULI

Romantične tišine jezera i grada

Piše Radio Benkovac
3. rujna 2017. - 00:10
benkovac2.JPG

Prostor galerije Kapetanove kule u Zadru bio je premali da bi primio sve posjetitelje koje je zanimalo otvorenje izložbe fotografija umjetničkog fotografa i pjesnika Branka Antunovića pod nazivom ˝Romantične tišine jezera i grada˝. Dobar dio njih program je pratio ispred vrata galerije.

Nakon vrlo uspješne i jako dobro posjećene izložbe u Benkovcu, Branko je svoje fotografije predstavio i ljubiteljima fotografije i likovne umjetnosti, te široj javnosti Grada Zadra, gdje se kao organizator pojavljuje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) Zadar. Autor je, inače, do sada, stvorio pet ciklusa fotografija.

Osim upravo otvorene u Kapetanovoj kuli na spomenutu temu, tu su još ˝Krajolik i nebo˝, ˝Krajolik i nebo Isusove domovine˝, ˝Obala rijeke Rajne ima priču˝ i ˝Vrtovi sunca˝. Izlagao je, što samostalno što skupno, 40-ak puta, a nešto više od toliko puta oglašavao se i sa svojim recitalima, odnosno stihovima poezije. Brankove izložbe bile su zapažene i u zadarskim, Znanstvenoj i Gradskoj knjižnici, a osim Zadra i ranije spomenutoga Benkovca, Branko je samostalno izlagao i u Kninu, Obrovcu, Pridragi, Biogradu, Zagrebu, Samoboru...

Kao i svaku izložbu do sada, tako je i ovu, otvorenu u Kapetanopvoj kuli, Branko Antunović posvetio svojoj nezaboravnoj supruzi pok. Ružici za koju je i nakon toliko godina života bez nje, jako emocionalno vezan i uvijek je se iznova rado sjeća. Voli kazati da osobi koju je najviše volio danas ne može pokloniti cipele, jer ona više ne hoda uz njega, niti knjigu, jer više ne vidi, pa je došao na ideju da u spomen na svoju Ružicu prikaže nešto čemu se običan i dobar čovjek, ali i vrhunski umjetnik može diviti.Vrijedi naglasiti i kako je, zapravo, došlo do ovih Brankovih fotografija i do ove izložbe.

Naime, posjećujući svoje voljeno društvo u Švicarskom gradu Winterthuru, nakon izložbe: ˝Obala rijeke Rajne ima priču˝, ovo je po drugi put da nas Branko odvodi u ljepotu zapadnog dijela te alpske zemlje, i to nedaleko od francuske granice na Neuchatelsko jezero i u sam grad Neuchatel koji je smješten na obali tog prekrasnog jezera. Kako naš Branko uoči ljepotu kao univerzalnu vrijednost u svom užem i širem zavičaju, promiče je diljem svijeta na razne humane načine putem svojih fotografija i stihova, i sa drugim ljudima diljem svijeta koji imaju potrebu da uživaju u ljepom i humanom. On po treći put donosi dašak ljepote iz drugih krajeva Europe i svijeta.

To govori u prilog kako autor zapravo ne živi i ne doživljava samo zavičajno, već i europski i svijetski. Dosljedan je u promicanju globalnog značenja umjetnosti i vrijednostima njene poruke kao jednog od najuzvišenijeg oblika ljudske komunikacije i to želi ustrajano prezentirati upravo u svojim umjetničkim fotografijama, stihovima, ali i pristupu životnoj stvarnosti. Svoja umjetnička djela podario je ljudima na različitim mjestima i zemljama širom svijeta, ali uvijek s ponosom ističe ime svog rodnog mjesta i zavičaja! U ovoj priči ˝Romantične tišine jezera i grada˝, naglasak je više stavljen na lijepa i zanimljiva događanja na samom jezeru, koja je Branko, toga, očito lijepoga dana, svojim fotoobjektivom uspio zabilježiti.

Kritički osvrt i pogled na Antunovićeve fotografije napisao je povijesničar umjetnosti, slikar i pjesnik Zvonko Čulina iz Pridrage, a na otvaranju izložbe u Zadru pročitao ga je Brankov prijatelj, kolega i umjetnik Tomislav Košta iz Zadra. Program otvorenja izložbe nadahnuto je vodio Mihovil Mijo Brkić, a posebno osvježenje upriličila je 14-godišnja violinistica Ivana Barjašić iz Poličnika koja je, na oduševljenje svih posjetitelja, izvela skladbu francuskoga skladatelja Kamija Sen-Sansa: ˝Umirući labud˝.

Bilo je tu i nagradnog iznenađenja u kojemu je sustavom lutrije izvučen sretni dobitnik među posjetiteljima kojega je Branko Antuović darivao jednom svojom fotografijom s motivima romantične tišine jezera i grada. Izložbu fotografija ˝Romantične tišine jezera i grada˝, koja je prodajnoga i humanitarnog karaktera, budući će znatan dio sredstava od prodanih slika biti namijenjen za kupnju aparata za zračenje onkoloških bolesnika Opće bolnice Zadar, otvorenom je proglasio predsjednik HDLU-a Zadar prof. Dragan Jelavić. Za one koji nisu mogli biti na otvorenju, u petak, 01.rujna 2017.godine, imat će priliku pogledati fotografije narednih dana, sve do 15.rujna do kada traje izložba.

24. travanj 2024 02:22