StoryEditorOCM
Zadar plus"HIGHLANDER" - VIŠEDNEVNA PLANINSKA RUTA PO VELEBITU

Šest dana i 104 kilometra utrke na koju se ne ide bez kompasa

4. rujna 2017. - 22:26
foto by Josip Martinović (6)

- A sutra ću poći na planinu, neka mi se oči napiju visina, daljina. Da s ovim sjajem pođem prema teškim danima – citat je ovo pjesnika Otona Župančića koji govori o iznimnoj moći prirode i ljepoti iskustva planinarenja. Jedno takvo iskustvo pod nazivom "Highlander", prvi put u Hrvatskoj organizira Planinarski klub "Gorštak" iz Osijeka s ciljem usmjeravanja planinarskog turizma prema višednevnim rutama, za što smatraju da ljubiteljima avanturizma kronično nedostaje. Iako se u Hrvatskoj organizira dosta trekkinga trailova, nema višednevnih hiking trailova, planinarskih pristupa koji, iako uz dosta velik fizički napor, natjecateljima omogućuje i nešto ležernije uživanje u prirodi kojom prolaze jer ne trče, nego hodaju.

- Ovaj je šestodnevni događaj poseban ne samo u Hrvatskoj, već globalno. Nešto slično postoji samo u Švedskoj. Kako sam dugogodišnji planinar i volim boraviti u prirodi, na pamet mi je pala ideja o utrci Velebitom. Kad sam sve stavio na papir, činila se vrlo izvedivom i ubrzo sam krenuo u realizaciju, priča nam Igor Mlinarević, idejni začetnik "Highlandera" i predsjednik planinarskog kluba "Gorštak". Uzbudljiva ruta na koju se mogu prijaviti i iskusni planinari i rekreativci (iako njima savjetujemo da se ne precijene), prolazi kroz prirodne ljepote nacionalnih parkova Sjeverni Velebit i Paklenica te kroz Park prirode Velebit. Put je podijeljen u pet dionica različite zahtjevnosti, započinje 9. rujna u 9 sati ujutro i završava 14. rujna.

- Zamislili smo da u ovoj prvoj godini bude 99 sudionika. Svima je putem na raspolaganju HGSS i medicinsko osoblje. Staza je duga 104 kilometra, počinje u Zavižanu, a završava u Starigradu, objašnjava organizator Mlinarević. Po zakonu nije dozvoljeno prespavati u parkovima prirode i nacionalnim parkovima, no organizatori ove utrke prvi su dobili dozvolu da legalno mogu noćiti u šatorima i vrećama za spavanje.

- Planinarski turizam u Hrvatskoj nije dovoljno razvijen, malo toga nudimo infrastrukturno. Prije svega tu mislim na loš smještaj, a osim toga nije jasno gdje na planinama ima vode, a gdje nema u kojem dijelu godine. Zato ovakve organizirane rute jačaju potencijal i razvoj planinskog turizma, govori Mlinarević o "Highlanderu" koji povezuje planine, more i rijeke. Neke od lokacija su Premužićeva staza, kanjon Paklenice, zatim Ramino korito koje je posljednja netaknuta prašuma u Hrvatskoj, a posebno iskustvo predstavljaju i veličanstveni pogledi s vrhova na Panosu i Stapu.

Iako je planinarsko pravilo da se za sobom u prirodi ne smije ostaviti ni jedan trag, sudionici će sudjelovati u ostavljanju važnog traga – obnovi skloništa Vlaški Grad na Paklenici. Dio sredstava od svake kotizacije ići će u fond za obnovu skloništa koje zbog svoje trošnosti nije otvoreno već nekoliko godina. Sve ovo možda "Highlander Velebit" pozicionira na kartu europskih pješačkih putova. Jer svi uključeni tako i tako već imaju želju za dosezanjem visina.

Zadranka Danijela Bucić jedna je od sudionica natjecanja, profesionalni je IML (International Mountain Leader) i vlasnica agencije specijalizirane za outdoor aktivnosti. Objasnila nam je što je sve nužno da bi uspješno mogli sudjelovati na ovoj utrci:
- Treba već imati kilometara u nogama, nije dovoljno da se za ovu utrku mjesec dana prije krenete spremati. Prvo što bih svima savjetovala je da pogledaju vremensku prognozu i sukladno njoj odaberu odjeću i obuću. Druga je bitna stvar hrana koja se unosi u tijelo tijekom utrke. Tri topla obroka su osigurana, a ostalu hranu nose natjecatelji u ruksacima. Taktika sa hranom je ključna, obroci moraju biti raspoređeni po težini dionica. Dva dana prije natjecanja bitno je hidratizirati i ugljikohidratizirati tijelo. Tijekom utrke, bitno je piti prije nego se bude žedan i jesti prije nego se bude gladan. Jer tijelo pod tako velikim naporom neće na vrijeme signalizirati da je gladno. Pozivam da se prijave isključivo oni koji znaju čitati kartu i kompas. Unatoč brojnim kontrolnim točkama na ruti, ipak se radi o području bez signala, upozorava Danijela.
20. travanj 2024 04:13