StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI MEŠTAR NEVEN GLAVIĆ IZRAĐUJE SASVIM POSEBAN ALAT

Nož "Kujica" je hit za turiste!

19. rujna 2017. - 23:38
kujica

Osim stalnih korisnika koji posjećuju brusionicu noževa Glavić smještenu "ispod volta" kod zadarske tržnice, ljeti su njezini česti posjetitelji turisti - zainteresirani za noževe karakteristične za ovo podneblje.

Najčešće Austrijanci, Nijemci, Slovenci i Amerikanci. Tada pred njih vlasnik obrta, jedini preostali majstor u cijelom Zadru koji brusi i izrađuje noževe Neven Glavić izvadi ručno rađenu "kujicu" i ispriča im priču o njoj.

- Radi se o nožu koji se u povijesti koristio u zadarskom zaleđu u svakodnevnom radu. Poznat je i bodulima, no kod njih je bio manje zastupljen, uglavnom za krpanje mreža. Koristili su ga i muškarci i žene, obično im je bio potreban za rad u polju, a moglo ga se vidjeti okačenog za ženine pregače. Stari majstori su dršku izrađivali od roga koze, a oštricu od kovanog željeza. Ne znam odakle ime ovom nožu, no sudeći prema njegovom zavinutom obliku, na njemu se vidi turski utjecaj - govori Neven, koji kad pred kolekcionare izvadi ovaj nož, njima ne pada teško za njega izdvojiti oko 800 kuna.

Pred nas je stavio staru, originalnu "kujicu" koju mu je jedan klijent donio iz Bukovice, drške izrađene upravo od kozjih rogova.

Alat za sva doba

Neven pak "kujice novog doba" izrađuje od grenadila, jedne vrste ebanovine koja je laka poput pera, a izgleda efektno i lijepo. Zato je ovaj nož idealan za svakodnevno nošenje, ali i za poklone. Prve "kujice" počeo je raditi prije četiri godine od drva masline, bile su manje i nije bio zadovoljan njihovom kvalitetom. Sada u njihovoj izradi koristi takozvani "slip joint" mehanizam s oprugom i kuglicom. Za preciznu izradu jednog ovakvog noža potrebno mu je oko 40 radnih sati. Na naše pitanje tko osim kolekcionara kupuje "kujice" i za što im u današnje vrijeme služe, Neven odgovara:

- Napravim ih, izložim, i za dva do tri dana netko ih već kupi. To nije samo suvenir, to je ozbiljan, funkcionalan nož. Jedan čovjek iz Nina mi je ispričao kako mu je "kujica" dva puta spasila život. Prvi puta kada je u barkici išao hvatati ribe. Uhvatila ga neka nevera i komad mreže mu je uhvatio propeler. Skočio je dolje, pokidao nožem mrežu i krenuo dalje. Drugi puta mu se komad udice zakačio za rame, da uz sebe nije imao nož pao bi u more.

Objašnjava nam Neven da većina ljudi danas ima pogrešnu sliku o noževima. To je alat, kaže, koji nam je svakodnevno potreban za raznorazne sitnice. Ako ga ne želite stalno nositi uz sebe, dobro ga je imati u autu za sitne popravke. Ako ste pomislili da su samo muškarci jedini zainteresirani za noževe, varate se!

- Ne biste vjerovali koliko žena dođe razgledati i kupiti noževe. No tu nema ništa čudno, mi tu u brusionici imamo noževe koji se na engleskom nazivaju "every day carry", dakle, oni služe za svakodnevnu upotrebu. Ručni su rad, lijepi i efektni, "kujica" je jedna od njih. Zašto to ne bi žene zanimalo? - zaključuje Neven, a mi ostajemo zapanjeni njegovom ljubavlju prema ovim malim moćnim umjetničkim djelima.

25. travanj 2024 21:57