StoryEditorOCM
Zadar plusAMERIČKI PROFESOR ARHEOLOGIJE GOSTUJE U NA ZADARSKOM SVEUČILIŠTU

Paolo Visona: Zadar me oduševio, Hrvatskoj ću posvetiti svoje istraživanje o Issi

Piše Ana Franić
20. listopada 2017. - 21:40
profesor1-181017

Sveučilište u Zadru zadnjih je desetak dana domaćin Paolu Visoniju, 65-godišnjem profesoru sa Sveučilišta u Kentuckiju, vodećem svjetskom stručnjaku iz grčke i rimske arheologije, mediteranske kulturne povijesti i stručnjaka za pitanja grčke, kartaške i numidske numizmatike. Zadar je posjetio u sklopu Fullbright stipendije u organizaciji World Learning na koju se prijavio zahvaljujući doc. dr. sc.  Mati Ilkiću s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i doc. dr. sc. Lucijani Šešelj sa Sveučilišta u Rijeci.

- U travnju sam saznao da je moja prijava odobrena i da ću posjetiti Zadar. Hrvatska mi je bila prvi izbor jer ima veliku koncentraciju kartaškog novca te imam priliku prezentirati svoja otkrića o isejskim novcima (s otoka Visa, op.a.) i razmijeniti ideje sa hrvatskim kolegama, govori Paolo dodajući kako mu je već sada ovaj dolazak fenomenalni uspjeh jer je ostvario mnoge kontakte među kolegama.

Paolo predaje na Školi vizualne umjetnosti na Sveučilištu u Kentuckiju, a glavni motiv dolaska je dovršenje istraživanja o novcu Isse, nekadašnje grčke kolonije na Visu osnovane u 4. stoljeću prije Krista, koje je započeo prije mnogo desetaka godina. Ovo mu nije prvi posjet Hrvatskoj jer je kao student 80-ih godina posjetio Vis i oduševio se. Radio je doktorsku disertaciju o novcu iz Kartage te je otkrio kako je na području Dalmacije pronađen pozamašan broj novaca koji su kovani na području Kartage i Numidije u sjevernoj Africi.

- Još jedan razlog zašto sam došao u Hrvatsku je taj da istražim kada su ti novci došli na ove prostore. Mislimo da je to bilo 150 godine prije Krista, a ja vjerujem da su uzeti iz Sjeverne Afrike i donoseni na ovaj prostor, ali to još moramo potvrditi, govori Paolo objašnjavajući da je za njega veoma bitno što mu se konačno pružila prilika da po prvi put sve nalaze vidi uživo, ali i razmijeni ideje i mišljenja sa svojim hrvatskim kolegama.

U Zadru ostaje do nedjelje ujutro kada putuje za Split gdje će raditi u Arheološkom muzeju na novčićima Isse te podatke uspoređivati sa svojom bazom podataka kako bi dobio cjelokupnu sliku. U planu mu je ove zime dovršiti monografiju o novcu Isse i izdati je u Americi i Hrvatskoj jer smatra da je važno da ova studija bude dostupna hrvatskim arheolozima jer je Issa bila najvažnija grčka kovnica na području današnje Hrvatske.

- Arheološki muzej u Splitu ima najveću zbirku isejskog novca na svijetu te su mi uvijek pomagali pri mojim istraživanjima i zbog toga im, kada završim sa studijom, planiram donirati cijeli svoj arhiv. Važno je da cijeli materijal bude dostupan svima koji žele nastaviti s istraživanjima, govori Paolo.

Studija o Issi njegovo je životno djelo koje mu je oduzelo puno vremena svoga života ali, kako kaže, ne žali ni za čim. Nova važna misija mu je stručno obraditi novac Kartage pronađen u Hrvatskoj, a zahvaljujući svojim domaćinima saznao je točno koji su kartaški novčići pronađeni u sjevernoj Dalmacija i u kojem se vremenskom periodu proizvedeni. Zadar kao grad ga je oduševio.

- Uživam u svakom trenutku u Zadru. Slobodno vrijeme koristim za šetnje i upoznavanje čari grada. Najdraže mjesto mi je Forum koji volim posjetiti u različita doba dana, a navečer kada je osvjetljen ostavlja me bez daha, prepričava svoje doživljaje Paolo ističući kako je upoznao mnoge lokalne ljude koji su prema njemu srdačni i gostoljubljivi.

- Zadar je predivan u listopadu. Ovaj grad ima osobnost i nije uspavan, stalno se nešto događa i svi su u pokretu. Nisam mogao poželjeti bolje vrijeme, sunčano je i toplo, a vaše kristalno more ostavilo me bez riječi.

Paolo je inače rođen u Vicenzi u Italiji i smatra kako mu se upravo iz tog razloga i rodila ljubav prema Dalmaciji jer kod nas vidi mnogo talijanskog utjecaja. Ovaj dio Hrvatske postao je dio njega te se osjeća kao doma. A da iza svakog uspješnog muškarca stoji i uspješna žena, potvrđeno je i u njegovom slučaju...

- Moja žena povjesničarka je umjetnosti, prekrasna je i bez njene podrške i razumijevanja ne bih sada bio ovdje gdje jesam. Toliko joj pričam o Hrvatskoj da mi je san jednog dana doći s njom i upoznati je sa čarolijom ove zemlje. Pogotovo otoka Visa u koji sam se kao mladić zaljubio, govori Paolo.

U planu mu je posjetiti Hrvatsku opet dogodine u proljeće kako bi sa svojim kolegama mogao analizirati dosadašnji napredak na studiji, ali i donijeti monografiju o Issi koju želi kao simbolički dar ostaviti Hrvatskoj za sve divne trenutke koje je tu doživio, a obilježili su mu veliki dio života.

 

26. travanj 2024 11:05