StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI STAND UP KOMIČAR IVAN ŠARIĆ KREĆE ZA KONCERTNO-KAZALIŠNU TURNEJU

Najčudniji nastup imao sam u ženskom zatvoru

Piše Tihana Marović/Slobodna Dalmacija
20. listopada 2017. - 12:22
Ivan__aari_c_3

Najpopularniji hrvatski komičar kreće na koncertno-kazališnu turneju, a vjetar u leđa i inspiraciju dao mu je uspješan nastup u studenome prošle godine u 'Lisinskome', kada je probio led i obilježio desetu godišnjicu karijere, piše Slobodna Dalmacija.

- Publiku je najteže nasmijati na sprovodu. Uvijek bude nekako mrtva atmosfera - Ivan Šarić, najpopularniji i najtraženiji hrvatski komičar, brzo se snašao na naše pitanje o preprekama s kojima se suočavaju njegovi kolege, oni koji uvijek imaju dobar vic u rukavu. Pritom, uvjerava nas da stand up komedija upravo ovih mjeseci živi svoje najbolje dane jer, ističe, prerasla je klubove na čijim se pozornicama godinama polagano razvijala uz nezaobilaznu čašu piva, pa na velika vrata ulazi u koncertne dvorane i kazališta. Upravo na takvu, koncertno-kazališnu turneju, uskoro kreće i sam Šarić, a vjetar u leđa i inspiraciju dao mu je uspješan nastup u studenome prošle godine u "Lisinskome", kada je probio led i obilježio desetu godišnjicu karijere.

- Nastupi u "Lisinskom" stvarno su nešto posebno. Rodila se neka energija i komunikacija između publike i mene, za koju vjerujem i nadam se da ću je osjetiti i u drugim dvoranama i kazalištima. Stvarno jedva čekam ponovno stati na daske "Lisinskog" - najavljuje stand up groznicu koja će nakon Zagreba u studenome zatresti i Slavonski Brod, Split i Šibenik u veljači, Karlovac, Zadar i Osijek u ožujku, te u travnju Varaždin, Pulu, Veliku Goricu i Sisak. I dok se priprema za tih dvanaest pozornica, priznaje nam da je za sve kriv Robin Williams.

- DVD Robina Williamsa bio mi je prvi kontakt sa stand upom. A onda sam prije jedanaest godina prvi put stao na pozornicu zagrebačkog Boogaloo kluba. Imao sam veliku želju probati, napisao sam materijal od dvadesetak minuta i moram priznati da mi je prvi nastup još uvijek jedan od najboljih nastupa u karijeri! Bilo me je, doduše, užasno strah jer tu, za razliku od televizijskog nastupa, nema ponavljanja. Ili jesi ili nisi - prisjeća se kako su mu se vrlo brzo otvorila i vrata u drugim hrvatskim i slovenskim klubovima.

- Počeci nisu bili laki, ali ne bih volio da je bilo drukčije. Morao sam ispeći zanat po kafićima jer kazališna vrata su mi bila zatvorena. Naravno, to je imalo svoje prednosti, zadimljeni prostori brutalno su iskreni i njihova publika ne oprašta! Ili naučiš plivati ili se utopiš! Srećom, ja sam proplivao, a i lakše mi je kad znam kako su kazališta druga priča, predstave su sporije i opuštenije, a i publika je strpljivija, dopušta veću slobodu za glumu i skečeve - priča nam

Zadranin sa zagrebačkom adresom koji iza sebe ima više od 1500 nastupa.

- Prošao sam državu uzduž i poprijeko više puta, vjerujte mi, u jedno sam siguran, velike razlike između publike nema. Svi se žele nasmijati. Kada dolazim u neki grad volim se malo raspitati kako to mjesto diše, imali li neke posebnosti, pa i personalizirati nastup za svaku publiku, bilo da je u pitanju Zadar, Split, Pula ili Osijek. Doduše, dalmatinski mi nastupi možda znaju biti za nijansu osobniji, jer je ipak to moj rodni kraj. A protiv sebe ne možeš - priznaje. Teme svih nastupa, kao i uvijek, bit će šale na račun religije, politike, muško-ženskih odnosa, ali i nasumičnih razmišljanja koja, povjerava nam se, mora reći naglas, čisto da je miran. Volio bi, kaže, na ovoj turneji puno više komunicirati s publikom, odnosno klupsku atmosferu dovesti u kazalište. Jedan od čudnijih nastupa koje pamti je onaj božićni, iz ženskog zatvora u Ljubljani, a ostvarenje najluđeg sna bio bi mu nastup u pulskoj Areni. No, kaže, ne voli se opterećivati time.

- Pozornice rastu kako publika raste, tako da me uvijek publika prisilila u veće prostore, a ne neke lude ambicije. I neka i dalje bude tako, bit ću najzadovoljniji - zaključuje Šarić.
 

19. travanj 2024 20:36