StoryEditorOCM
Zadar plusELEGANTNI MINIMALIZAM

Nakit Zadranke Ivane Vučinović obožava i Severina

23. listopada 2017. - 12:40

Zadranka Ivana Vučinović dizajnerica je nakita čiji je talent prepoznat i izvan starog kontinenta, a mi smo ga zamijetili u nedavno objavljenom Severininom spotu “Mrtav bez mene“. Činjenica da je Severina izabrala baš njen rad, točnije kolekciju nakita "Wire" u potpunosti izrađenu od srebrne žice, Ivanu je posebno obradovala.

- Do suradnje je došlo nakon što je kolekcija bila ustupljena njenom stilistu i, uz veliki broj primjeraka nakita drugih autora, odabran je baš "Ivana Vucinovic Jewellery Design", što me pozitivno iznenadilo, govori Ivana koja je nakon studija izrade umjetničkog nakita u Milanu odlučila živjeti i stvarati u Njemačkoj. Njen je rad zato poznat u Milanu i Berlinu, ali i u dalekoj Maleziji. Trenutno je u pregovorima sa trgovinama u Parizu, Londonu i New Yorku.

Riječ je o jednostavnim, elegantnim ogrlicama, narukvicama, naušnicama i prstenju sa dozom individualnosti, hrabrosti i modernog u geometrijskoj igri. Ivana obožava minimalizam kojeg ponekad voli oplemeniti bojama dajući mu tako karakter.

- Uglavnom izrađujem ono što bih i sama nosila, ali naravno, slušam i prijedloge klijentica, koji me puno puta odvedu na još neistraženi teren, van moje komfort zone. Tako su nastale nove naušnice Ribbon  koje su dosta različite od svega što sam radila, a reakcije na njih su zaista pozitivne, govori Ivana i najavljuje još komada u kojima će glavnu ulogu imati minimalizam i drago kamenje.

Pri izradi uglavnom se služi tehnikama izrade nakita od metala koje prolaze kroz faze topljenja čistog srebra sa bakrom kako bi dobio na čvrstoći. Zatim koristi svoj najdraži alat, valjak kako bi dobila ravne plohe.

- Pomoću valjka pravim i srebrnu žicu koja ponekad zna biti toliko duga da mi dužina sobe nije dovoljna. Osim metala koristim i smolu, a za poneke komade radim i topljenje stakla u prahu, opisuje Ivana proces izrade. Ona ne izrađuje klasične kolekcije određene za modne periode proljeće-ljeto, jesen-zima već se trudi da nakit bude bezvremenski, a ne samo trend sezone. Nakit će uskoro biti plasiran i na američko tržište, a time će se ispuniti jedan veliki Ivanin san. Postoje i oni još neodsanjani za koje se nada da će uskoro postati java.

- Voljela bih imati i veliki studio za rad, ali koji bi ujedno bio i izložbeni galerijski prostor. Jako bi me veselila kolaboracija sa velikim imenima modne industrije, a cilj mi je jednoga dana izlagati nakit i na velikim međunarodnim sajmovima nakita u Europi, govori nam Ivana. Ako ste ljubitelj posebnog, bezvremenskog minimalizma, zaljubite se još više u njene radove objavljene na web stranici www.etsy.com/shop/ivanavucinovic.

20. travanj 2024 06:13