StoryEditorOCM
Zadar plusJOGA I BODY TEHNIKA SVE POPULARNIJE U ZADRU

Olivera Antišin: Na jogu se više ne gleda kao na neki vještičji zanat

25. listopada 2017. - 14:31
Olivera Antišin je učiteljica joge te shiatsu praktičarkaantisin1-241017

- Kako kolektivna svijest raste, tako se mijenjaju i ljudske navike. Jogom se bavim duže od 25 godina tu u Zadru i mogu vam reći da je tada to bilo shvaćeno poput nekog vještičjeg zanata. Danas je joga posvuda, sve je više vrhunskih sportaša prakticira kao dodatak treninzima, a one savjete o zdravlju i važnosti disanja koje smo mi učitelji joge davali prije više desetljeća, sada možete pročitati i u dnevnim novinama, riječi su to Olivere Antišin, dugogodišnje učiteljice joge te shiatsu praktičarke koja trenutno vodi grupe vježbača u "Polaris" fitness klubu u Mocirama.

U pravu je, to dokazuje i naš članak u dnevnim novinama - danas popularnost joge osjetno raste, a trend se osjeća i u Zadru. Predrasude kao da postepeno jenjavaju, počevši od onih "tjelesnih" da se uz pomoć joge ne može smršavjeti, ne mogu se razviti mišići, joga je samo za žene, da tehnike vježbanja koje su jače i teže donose bolje rezultate, do onih "mentalnih" poput toga da se vježbanje joge kosi sa kršćanskom religijom te nameće neke druge sustave vrijednosti suprotne našem podneblju. Bez sumnje, joga uistinu zadire u gotovo sve pore života, no ne poput religije već poput životne filozofije.

- Joga je drevna disciplina nastala prije svih religija. Ona mijenja pogled na kretanje i na život uopće, jer uz pomoć nje napredujemo na postepen način. Um nam postaje mirniji i mijenjamo pristup nasilja prema sebi. Uči nas kako se fokusirati na vlastito tijelo, kako pratiti vlastite granice i polako ih, bez otpora, pomicati. A to možemo primijeniti na sve životne sfere - objašnjava Olivera, stavljajući naglasak na suptilnost i nježnost pokreta.

- Nasilan odgoj stvara nasilnu djecu i krutost, otpore i zatvorenost. Isto je i s vježbanjem. Što više naše tijelo mučimo, to će se ono lakše ozlijediti i postat će kruto, a ne zdravije i vitalnije - zaključuje Olivera.

Još je jedan trend zahvatio Zadar. Za razliku od drevne joge, radi se o potpuno inovativnom načinu vježbanja koji je osmislila magistrica kineziologije Ana Marija Jagodić Rukavina kroz funkcionalne sportske treninge i klasičnu pilates metodu. Riječ je o Body tehnici. Od 2013. godine jedina verificirana za rad Body tehnike u Zadru je kineziologinja Ida Štulić, koja u ŠC-u "Višnjik" u većim i manjim grupama provodi treninge.

- Ova sezona 2017./2018. napravila je tako veliki "bum" u mom poslu da razmišljam i o dodatnoj radnoj snazi koja bi imala želju, volju i ljubav educirati se i stati rame uz rame s divnim ljudima koji dolaze i odlaze sretni s mojih satova - govori nam Ida, potvrđujući tako popularnost ove tehnike. Po čemu je uopće tako posebna?
Radi se o filozofiji vježbanja u kojoj nije cilj samo vježbanje, već i edukacija i osvještavanje čitavog tijela, slično kao u jogi.

Rezultati Body tehnike uključuju korekciju posture, povećanje energije i buđenje ljepote tijela kroz izazovne i različite pokrete, nikako nagle i agresivne, bez konstantnog opterećenja istih tjelesnih zona.

- Za vrijeme treninga prvo vizualiziramo vježbu kroz razne primjere iz svakodnevnog života te joj na taj način pristupamo produktivnije. Sama dobrobit ovakvog koncepta krije se u činjenici da u kratkom vremenu djelujemo na sve komponente zdravstvenog fitnessa (propisane od zdravstvene organizacije WHO). Rezultati se vide na svim područjima, tjelesnim i psihičkim - objašnjava Ida.

I joga i Body tehnika vježbe su fluidnog karaktera koje na suptilan i nježan način pomažu pri tegobama na području kralježnice, kod nedovoljne mobilnosti u zglobovima, nedostatku snage u ekstremitetima, poboljšanju cirkulacije... Poanta nije u natjecanju, napornom treningu i što boljoj izvedbi figure, već u onom dobrom osjećaju vitalnosti koji donose. A možda upravo tu leži tajna rasta njihove popularnosti.

26. travanj 2024 19:13