StoryEditorOCM
Zadar plusKNEŽEVA PALAČA, KULTURNA TURISTIČKA ATRAKCIJA GODINE

Kalmeta, Pedišić, Erlić... presretni smo, ovo je veliko priznanje za Zadar!

Piše M. Kalajžić
28. listopada 2017. - 11:18
knezeva_palaca12-070217

Na tradicionalnoj turističkoj manifestaciji Dani hrvatskog turizma, obnovljena Kneževa palača u Zadru dobitnik je prve nagrade u kategoriji Kulturna turistička atrakcija godine. To je najvrjednija turistička nagrada koju je Zadar osvojio ove godine. Neke od glavnih aktera obnove Kneževe palače, pitali smo za komentar.

- Iznimno sam sretan zbog Kneževe palače, to je apsolutno zaslužena nagrada. Kneževa palača je prvi od deset projekata koji su realizirani iz tzv. strukturnih fondova Europske unije. Osim toga, Kneževa palača je i simbol razaranja grada Zadra u Domovinskom ratu, čija je obnova bila događaj od velikog značenja za sve Zadrane. Nakon obnove, događanja koja se zbivaju u Kneževoj palači, popunjenost i posjećenost tih događaja ljudima, domaćim i stranim, pokazuju također koliko taj projekt znači u kulturnom smislu za grad Zadar. Nagrada je, opet kažem, zaslužena, a Kneževa palača kao zadarski projekt predstavlja i putokaz na koji način obnavljati kulturno-povijesnu baštinu i kako je na pravilan način valorizirati – rekao je bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u čijem je mandatu uspješno završen projekt obnove Kneževe palače.

Kalmeta se prisjetio svih dana u kojima se projekt realizirao, pri čemu je bilo, rekao je, i dramatičnih razdoblja.

- Bilo je i nerazumijevanja u Gradskom vijeću, da sad ne prozivam od koga točno. Umjesto toga, želio bih ovdje čestitati svima koji su bili na bilo koji način uključeni u projekt, od pročelnika Šime Erlića, do svih ostalih. To zbilja nije bio jednostavan projekt, dapače, bio je vrlo težak i zahtjevan, jer smo bili opterećeni i rokovima i strogim uvjetima obnove i raznim drugim problemima, ali uspjeli smo, a to je najvažnije. Providurova palača je nastavak tog projekta "dva muzeja", koji će, kad se realizira, puno značiti za grad Zadar, to je sigurno – kazao je Kalmeta ne skrivajući svoje zadovoljstvo što smo ga se "sjetili" nazvati za komentar proglašenja Kneževe palače turističkom atrakcijom godine u Hrvatskoj.

Zadovoljan nagradom bio je i dipl. ing. arh. Igor Pedišić koji je zajedno s dipl. ing. arh. Ivom Letilović projektirao obnovu Kneževe.

- Moram biti iskren i priznati da nas najviše vesele priznanja koja dobivamo od strane naših kolega arhitekata odnosno arhitektonske struke, ali smo ponosni i na ovu nagradu koja je dokaz da je kompleks Kneževe palače, u čiju realizaciju smo uložili veliki trud i profesionalno znanje, zaživio i postao centar kulturnih događanja, uključivo i niza zahtjevnih koncerata. S realizacijom projekta smo uglavnom bili zadovoljni budući da je ovakav projektantski zadatak izuzetno kompleksan, što je za nas bio poseban izazov i gdje se prilikom projektiranja, a posebno izvedbe, susrećete s brojnim konzervatorskim ograničenjima kao i restriktivnom regulativom. Proces realizacije Kneževe palače bio bi neuporedivo teži da nismo imali podršku predstavnika Grada Zadra, Šime Erlića i Ante Čurkovića, koji su zaslužni da se ovaj projekt uopće realizirao. Budući da je Kneževa palača samo manji dio našeg projekta Muzej 2 palače, očekujemo nastavak radova na kompleksu, kada će se u većoj mjeri moći sagledati naš projektantski stav i način pristupa intervenciji na postojećoj i zaštićenoj povijesnoj građevini – rekao je Pedišić.

- Čestitke svima, prije svega gradu Zadru i svima koji su sudjelovali u tom projektu. Ne bih sebe posebno izdvajao u tome. Ponosan sam zbog nagrade, drago mi je prije svega zbog grada, mislim da je to jedna dobra i pozitivna reklama za grad i za naš turizam, a ujedno je i jedan smjer koji je u Kneževoj palači zapisan kao strateška odredba, a to je da se što više pokušamo okretati prema tom kulturnom turizmu, koliko je god moguće. Novi sadržaji i objekti takvoga tipa poput Kneževe palače, pomažu da idemo u tom pravcu. To je jedna lijepa stvar za naš image i turizam grada – rekao je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, dodajući kako je Kneževa palača nakon obnove model koji još uvijek treba dorađivati. Razvija se u pravcu koji je zadovoljavajući, ali se može dignuti na još viši nivo. Obnovom Providurove palače i funkcionalnim povezivanjem tog prostora i koncepta, to može biti još bolje i kvalitetnije – istaknuo je Erlić i naglasio:

- Ako se napravi Providurova palača kako je zamišljena, 2.500 tisuće kvadratnih metara Kneževe palače i 5.000 kvadrata Providurove palalče, to neće imati nitko u Hrvatskoj, tolike veličine i snage. Nismo ni mi bili svjesni koliko je to zapravo značajno i veliko, a posvećeno isključivo kulturi. Trebat će imati zbilja "žestoke" kapacitete za podići sve to na jednu dostojnu razinu. Nije samo stvar obnove, treba to kasnije osmišljeno i kvalitetno prezentirati i voditi, vratiti kulturu ne samo za turizam, već i za građane, za nas, obrazovati novu publiku, raditi programe. Mislim da Kneževa palača može tu još više, pokazali su to programi i koncepti koji se tamo održavaju, od izložbe Chagalla do svih ostalih koje prije nismo mogli raditi, a sada ih radimo. Mislim da su to velike stvari za budućnost kulture i kulturnog turizma u Zadru – mišljenja je Erlić.
 

Branka Martinec, direktorica prodaje i marketinga u hotelu Pinija Petrčane, izabrana je na Danima turizma za najboljeg djelatnika prodaje i marketinga.
- U turizmu sam od gimnazijskih dana i prvih sezonskih poslova dok se marketingom bavim zadnjih dvadeset godina. Ova nagrada mi znači puno jer je to nagrada struke i kolega koji su prepoznali moj dugogodišnji rad. Isto tako, prodaja i marketing je timski rad i ovim putem se želim zahvaliti i svom timu i kolegama s kojim radim bez kojih ništa ne bi bilo moguće – rekla je. (A.F.)

 

Za obnovu Providurove palače trebala bi se započeti izrađivati projektna dokumentacija, pokrenut je taj postupak kroz iduća dva mjeseca. Početkom iduće godine trebali bi biti spremni za raspisivanje natječaja za izvođenje radova. U međuvremenu slijedi parterno uređenje bedema i to od stare Tehničke škole do hotela Bastion, svih 750 metara, za što bi do kraja godine već mogao ići raspis natječaja za izvođača radova. Taj projekt ima veliki potencijal jer bi bedemi nakon uređenja, kad se maknu automobili, mogli postati jedna od najatraktivnijih šetnica u Zadru sa svim popratnim sadržajima, dodao je Erlić.
27. travanj 2024 05:20