StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ORGINALNI ZADARSKI SUVENIRI

Tri zadarske poduzetnice na putu prema uspjehu s kolekcijom Feel Zadar

Piše I.I.
30. listopada 2017. - 22:24
hobbyiadore1-301017

Helena, Iva i Ana žene su koje se kriju iza projekta „HIA – Hobby I Adore“ koji je ovo ljeto na zadarsko tržište lansirao orginalni zadarski suvenir. Razglednice, majice, slike, magneti i nakit, u njihovim rukama pretvaraju se u najupečatljiviji zadarski suvenir.
- Znamo se odavno pa se iz dugogodišnjeg prijateljstva i nekoliko poslovnih suradnji rodila ideja da pokrenemo i HIA projekt. Glavna nit vodilja nam je bila napraviti nešto čega još nema na tržištu pa smo tako krenuli s proizvodnjom – govori nam Ana Stipić Radulović hvaleći svoju kolegicu Ivu Martinović kako je cijela kolekcija koja se tiče Zadra bila upravo njena ideja.
- Moja je prijateljica odlučila u Zadru otvoriti suvenirnicu u kojoj će se prodavati hrvatski suveniri te je i mene time inspirirala na kreativnu akciju. Krenula sam mozgati i istraživati što sve Zadar ima, a da nije samo Sv. Donat – govori Iva koja je nakon odabira zadarskih elemenata s kolegicama krenula u proizvodnju.
- Donat, Gradska straža, katedrala Sv. Stošije njena rozeta te orgulje elementi su koji se isprepleću na razglednicama, majicama, magnetima i, vjerujemo najdražem ženskom modnom dodatku – nakitu!- priča nam Helena Kolega napominjući kako je cijela kolekcija „Feel Zadar“ u potpunosti napravljena u Hrvatskoj.
Upravo je nakit, koji nikada dosada nije viđen, bio i povod ove priče. Zadar on your hand ili pak Zadar on your ear nazivi su za narukvice i naušnice sa zadarskim motivima. Na komadu satenske vrpce u različitim bojama nalazi se privjesak od pleksiglasa na kojem su laserskom gravurom napravljeni i ocrtani motivi poput orgulja.
- Evo vidite! – govori nam Iva pokazujući svoje naušnice Sv. Donata.
U njihovom prostoru, unutar Inovativnog Zadra na Bokanjcu, krije se prava mala manufaktura koja omogućava da se ovaj autentični komad nakita u potpunosti proizvede u Zadru.
- Od dizajna pa sve do printa, kompletan nakit je napravljen kod nas, pa čak i etikete na kojem stoje za prodaju – hvali se Helena.
Sudeći prema komentarima na društvenim stranicama i prodaji u zadarskoj suvenirnici, curama kolekcija Feel Zadar ide odlično.
- Naišli smo na oduševljenje kako od domaćih kupaca, tako i od stranih. Svi su oduševljeni! Ishvalili su nas kako napokon postoji nešto orginalno zadarsko, a ne kinesko što nam i daje motivaciju za daljnji rad – progovara Iva, a Ana se odmah nadovezuje i govori o budućnosti kolekcije.
- Ne planiramo se „baciti“ u masovnu proizvodnju jer bi to uvelike utjecalo na izradu predmeta, a uz to želimo zadržati autentičnost. Ono što u skoroj budućnosti planiramo napraviti jest prodaju putem interneta kako bi ljubitelji našeg grada mogli lakše doći do željenih predmeta s motivima Zadra – priča nam Ana.
Ove mlade poduzetnice nisu željele više otkriti o tome što se „kuha“ u njihovom prostorijama. Jedino što su nam rekle jest to da primaju upite i za druge gradove pa tko zna, možda će u dogledno vrijeme žene krasiti narukvice ili naušnice s motivom Sv. Duje, dubrovačkih zidina ili pulske arene.




 

 

18. travanj 2024 12:23