StoryEditorOCM
Zadar plusZUMBA DVOJAC: ZADRANKA EMERIKA I DOMINIKANAC ENMANUEL

Ljubavna priča i strastveni ritmovi bračnog para!

3. studenog 2017. - 12:49
zumba3-111017

Dobra vijest daleko se čuje, a ako je još k tome protkana latino ritmovima i zanosnim pokretima, teško ju je ignorirati. Tako je do naše redakcije stigla vijest o pomalo drugačijem bračnom paru koji pleše popularnu zumbu. Ženska plesna polovica je Zadranka Emerika Tičić de los Santos, nadimka Meri, stomatologinja koja uz rad u ordinaciji svoje „slobodno“ vrijeme ispunjava plesanjem zumbe. Njen muž Enmanuel de los Santos porijeklom je iz Dominikanske Republike, a prije šest godina Zadar je također postao njegov dom, isključivo zbog ljubavi koja se dogodila na jednom ljetovanju a svemu je, pogađate, kumovao ples. Nakon sedam godina veze okrunjene brakom, i dalje su jedan drugome najbolji plesni partneri koji svakodnevono osmišljavaju nove koreografije. Već samim pogledom na njih, osmijeh će vam se pojaviti na licu.

- Čitav život plešem, to je neodvojiv dio mene. Tijekom Stomatološkog fakulteta u Zagrebu također sam paralelno pohađala tečajeve latino-američkih plesova i razna plesna natjecanja. U Londonu sam završila i za profesionalnog instruktora salse, a u Zadru sam osnovala udrugu Plesni klub Zara. Na jednom od mojih mnogobrojnih putovanja upoznala sam Enmanuela i dovela ga u Zadar. Danas oboje imamo licencu za zumbu, zumbu Step, zumbu toning(sa bučicama), najnoviji oblik strong by zumba te posebnu zumbu za djecu, opisuje nam Meri nakon još jednog energičnog treninga na zadarskom Višnjiku. Osim na toj lokaciji, plešu sa svojim sretnim grupama žena i djece u Bibinju, Zemuniku i Gračacu.

Počeci njihovog zajedničkog života u Zadru nisu bili profesionalno tako sjajni kao danas. U želji da donesu dašak latino kulture, krenuli su s tečajevima plesa, no odaziv muškaraca potrebnih za plesanje u parovima bio je iznimno loš pa su ubrzo morali odustati i tražiti plesnu alternativu.

- Velike su razlike u mentalitetu između Hrvatske i Dominikane. U mojoj zemlji svi plešu, muškarci i žene, sami i u parovima, kod kuće, na ulici, u klubovima.. To je dio nas od kad se rodimo. Ukoliko si muškarac i plešeš u Hrvatskoj, odmah te nazivaju gayem. Zbog toga se muškarci plaše upisati tečaj plesa, govori nam Enmanuel, a kao posebno čudnu stvar na koju se još nije uspio naviknuti je dolazak policije na vrata ukoliko glasno pušta glazbu i pleše.

- U Dominikani možete puštati glazbu i zaplesati gdje god vam se prohtije, a ovdje će vam na vrata zakucati policija. Puno je tamo slobodnije, nema toliko dnevnog stresa, možda upravo zbog toga što ga plesom eliminiramo, izbacujemo sve negativno iz tijela, zabavimo se i uz to rekreiramo, nastavlja Enmanuel. Unatoč bitnim razlikama u karakteru ljudi, u Zadru se osjeća vrlo prihvaćenim i sretan je što mu dan prolazi u glazbi, radeći ono što voli. Enmanuel i Meri kod kuće pronalaze pjesmu koja im se sviđa, osmišljavaju koreografiju te je prezentiraju polaznicama. Svakodnevno uvode nove plesne korake što dodatno doprinosi dinamičnosti sata.

- Rekla bih kako smo nešto drugačiji od drugih jer sve radimo u paru. Dok muž pokazuje nove pokrete, ja ih objašnjavam na našem jeziku jer on govori samo španjolski. Koreografije su više protkane plesom, a ne toliko aerobikom iako ima i tih elemenata, pa žene u sat vremena treninga zapravo ni ne osjete da vježbaju. Često i zapjevaju s nama, opisuje Meri. Spominje nam i jednu stariju gospođu koja je u njihovoj grupi već oko dvije godine, teško svladava pokrete, no na svaki sat dolazi iznimno sretna jer se napuni pozitivnom energijom, razgiba tijelo i kroz rekreaciju odvoji vrijeme za sebe.

- To je njenih sat vremena za uživanje. A to je i najvažnije, zar ne? Osim toga, zumba je izvrsna da razgibate tijelo. Moja zdravstvena struka puno mi pomaže jer na treninge znaju doći ljudi koji imaju zdravstvenih problema, poput bolova u leđima, artritisa i slično pa ih posebnim savjetima vodim kroz sat, kaže Meri i zajedno sa Enmanuelom dokazuje kako radeći ono što volimo najviše doprinosimo našoj kvaliteti života. Svoju životnu filozofiju dakako prenose i na svoje zumba grupe:

- Plesna pozitivna energija djeluje na sve sfere života, a pozitivni ljudi, sretniji su i zdraviji!, zaključuje Meri. 

10. travanj 2024 08:16