StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANKA MARIJA PISKAČ UZ MANEKENSKU KARIJERU VODI I PUTOPISNI BLOG

Krasila je naslovnicu Voguea, a danas je svjetska putnica

6. studenog 2017. - 16:00
marija

Prirodno radoznala, puna želje za novim znanjem i otkrivanjem novih mjesta pod suncem. Tako možemo opisati manekenku Mariju Piskač, rođenu u Zemuniku, odraslu u Sukošanu, a danas teško uhvatljivu tridesetdvogodišnjakinju na putu oko svijeta koja je do sada bila gost čak 61 države. Kada smo je kontaktirali, zatekli smo je u sjevernom Vijetnamu, jednoj od najljepših zemalja kako tvrdi, zbog pejzaža koji su vidljivi možda samo u filmu “Avatar”. Zbog takvih je “filmskih” doživljaja uostalom i odlučila voditi život svjetske putnice, a u tome joj se prije par godina pridružio dečko Thane Williams, također maneken, iz Južnoafričke Republike. Sada uspješno vode blog naziva “Go Mary and Coco” i domom nazivaju osjećaj koji zajedno tvore, gdje god na se na ovoj planeti nalaze.

Hrvatsku pak posjećuju nekoliko puta godišnje, no da se Thana pita, on bi u Zadru živio čitavo ljeto. U razgovoru s Marijom saznali smo važne sastojke za recept nezaboravnih putovanja, ali i ponešto o modnom svijetu – kako izgleda njegovo lice i naličje.

- Od kada sam prije desetak godina otišla iz Hrvatske zbog manekenske karijere, nisam se vratila na dulje od mjesec dana. Sve je krenulo preko moje tadašnje prijateljice Irene koja se kratko vrijeme bavila scoutingom. Kao 16-godišnjakinja jednostavno sam u manekenstvu vidjela priliku da putujem i da uz to zarađujem, opisuje Marija koja je nakon navršene punoljetnosti otputovala u Italiju. Od tada je prošla pet kontinenata i snimala od kataloga za pidžame do editorijala svjetski poznatih časopisa poput Ellea, Voguea, Cosmopolitanea, a sudjelovala je i u modnim kampanjama za Valentino, Dolce &Gabannu, La Perlu te Schwartzkopf.

- Radila sam sa poznatim fotografima koji su bili grozni na snimanjima, ali i sa onima koji su divni za rad. Uživam u snimanjima ukoliko je ekipa na setu opuštena i ako radimo nešto kreativno. Ne mogu reći da sam previše ponosna na ona u kojima se šminkam, presvlačim i slikam kako bih promovirala neki proizvod. Mnogo više me raduju ona sa humanitarnim ciljem na kojem čitava ekipa radi pro bono i pokazuje maksimalan trud, govori Marija.

Prednosti ovog posla su zasigurno brojna putovanja koja gode njenom neuhvatljivom duhu te upoznavanje novih ljudi. Ali Marija skreće pažnju i na onu ne tako lijepu stranu manekenstva – neizvjesnost i puste sate čekanja na castinzima. Ne čeka se samo na castinzima, čeka se i na zarađeni honorar kao i obećane poslove koji nikada nisu realizirani.

- U današnje vrijeme dosta posla je prešlo na internet tako da se više količinski snima, te se slike na koncu više i koriste, a generalno se manje plaća nego prije, kaže Marija koja već godinama uspješno kombinira modna snimanja sa putovanjima, obrazovanjem (završila je novinarstvo i međunarodne odnose u Londonu), učenjem stranih jezika i pisanju bloga, što joj je na koncu oduvijek bila želja. Iz Instagram profila, postepeno se razvio blog “Go Mary and Coco” na kojem će čitatelj pronaći razigrane fotografije nekonvencionalnog, izrazito fotogeničnog para iz raznih kutaka planeta, uz naravno, savjete kako se snaći u određenom gradu.

“Sve su fotografije naše, a svi trenuci stvarni. Nadamo se da će vas inspirirati barem onoliko koliko nas zabavljaju” stoji u opisu bloga Marije i Thanea, a njihove dogodovštine pratitelji mogu gledati i na YouTubeu. Ovog listopada su u Vijetnamu, njih dvoje i motor.

- Svaki dan ovdje je prezanimljiv, čak kad se ujutro čini da se ništa posebno neće dogoditi uvijek naletimo na nešto što nas iznenadi, zaključuje Marija, a mi joj samo možemo poželjeti još istraživačkih koraka u nogama i mnoštvo dobrih modnih kampanja.

5 SAVJETA ZA PUN DOŽIVLJAJ NA PUTOVANJIMA
1. Manje je više. Putujte sa što manje stvari, vjerujte, život je lakši.
2. Ne oslanjajte se na turističke agencije i njihove ture. Ukoliko je moguće, istražite sami novu destinaciju - čitajući vodiče i blogove, pričajući s ljudima koji su već posjetili isto mjesto, jer na taj način ćete ga bolje doživjeti.
3. Izađite iz ‘udobne zone’. Nemojte očekivati da će sve biti lako kao u vašoj normalnoj okolini. Ponekad nećete moći iskomunicirati točno ono što želite, hrana vam neće biti po volji, a krevet neudoban. U novoj sredini to se ponekad mora prihvatiti.
4. Putujte automobilom ili još bolje motorom/skuterom. Nema ništa bolje od ’slobode putovanja’ koja nije ograničena rasporedom polaska. Sa vlastitim prijevozom možete doslovno stati svakih 5 metara naiđete li na nešto zanimljivo.
5. Razgovarajte s lokalcima o apsolutno svemu što vas zanima vezano uz njihovu zemlju, hranu, običaje, politiku itd. Upoznavanjem nove kulture i načina života bolje se razumije vlastita!
25. travanj 2024 01:46