StoryEditorOCM
Zadar plus„PALČIĆI“ STIŽU U ZADAR

'Imala je 435 grama, a sada je zdrava trogodišnja djevojčica - želim dati nadu svim majkama koje se nalaze u sličnoj situaciji'

Piše Zadarski.hr
9. studenog 2017. - 20:00
nedo

U subotu u 17:00 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Kneževoj palači, službeno će biti osnovana  zadarska podružnica Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“. Donosimo vam tekst o najmanjem nedonoščetu ikada rođenom – danas je to zdrava djevojčica!

 

Najmlađe nedonošče koje je ikad rođeno, i preživjelo unatoč liječničkim prognozama, i danas svojim napretkom iznenađuje doktore.

Naime, djevojčica iz San Antonia u Teksasu koja je rođena kada je njezina majka bila trudna 21 tjedan i četiri dana sada je zdrava trogodišnjakinja.

Courtney Stensrud (sada 35-godišnjakinja), primljena je u bolnicu s infekcijom posteljice i prijevremenom rupturom membrane kad je bila samo tri mjeseca trudna te joj je rečeno da mora odmah roditi kako ne bi izgubila bebu.

Dok je ležala u bolnici, panično je tražila na internetu primjere beba rođenih u 21. tjednu, no nije joj uspjelo.

No to je samo još jedan dokaz da je na ovom svijetu sve moguće. Djevojčica koja je pri rođenju težila samo 425 grama sada nema nikakvih zdravstvenih problema ni naznaka da se rodila kao 'palčić'. Naprotiv, u vrtiću kojeg pohađa postiže iste rezultate na testiranjima kao bilo koje dijete njezine dobi.

The All News Radar @TheAllRadar

Top: Born before 22 weeks, 'most premature' baby is now thriving: Courtney Stensrud and her… https://goo.gl/fb/K1YohU 

Born before 22 weeks, 'most premature' baby is now thriving

A preterm baby born at 21 weeks and four days is now a healthy 3-year-old girl with no impairments, doctors say.

cnn.com

 

- Mislili biste da je normalna trogodišnjakinja. Prati u stopu ostale trogodišnjake, voli se igrati s drugom djecom i voli sve što i njezini vršnjaci - lutke, knjige, a posebno ono što radi njezin stariji brat - ističe njezina majka.

Nakon što je rođena, djevojčica je bila plava i toliko mala da joj je očev vjenčani prsten stao oko ruke.

Neonatolog dr. Kaashif Ahmad za CNN je kazao kako nije očekivao da će beba preživjeti i da nikad nije oživljavao toliko rano rođenu bebu.

Smjestili su je u grijani inkubator stavili joj cjevčicu za disanje i promatrali otkucaje srca. Postupno je njezino tijelo počelo poprimati zdravu ružičastu boju i počela je disati.

Analizirajući slučaj, liječnici su kazali kako je ovo samo jedan primjer i da ne završe svi prijevremeni porođaji pozitivno.

- Moramo biti vrlo oprezni i ne generalizirati. Vjerojatno ima još beba koje su rođene u 21. tjednu no nisu dugo poživjele i zato nismo nikad čuli za njih. Za ovaj slučaj se čulo jer je završio pozitivno, no može biti da je iznimka i ne trebamo isto očekivati za druge bebe. Moramo još puno naučiti kako bi mogli donositi generalne zaključke - upozorio je dr. Kaashif Ahmad.

Courtney Stensrud zamolila je da se trenutna fotografija njezine obitelji ne objavljuje kako bi zaštitila njihovu privatnost, no kako želi podijeliti svoju priču kako bi ostalim majkama dala nadu.

- Ne pričam njezinu priču puno, no kada ju ispričam, ostanu zadivljeni. Ako postoji neka majka koja trenutno pretražuje Google u potrazi za istom informacijom, nadam se da će pronaći našu priču koja će joj dati nadu i vjeru - kazala je Stensrud.

Normalna trudnoća inače traje 40 tjedana, a prijevremenim porođajem smatra se svaki prije 37. tjedna trudnoće.

20. travanj 2024 07:20