StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: HEDONISTIČKA VIKENDICA...

Pogledajte ovu šarmantnu kamenu kuću na Vranskom jezeru

Piše Iva Novak / Dom i dizajn
12. studenog 2017. - 19:24
1__27_

Obitelj iz Rijeke koja živi na drugom kraju svijeta odlučila je angažirati projektanticu Mirelu Blažanović da im osmisli hedonističku vikendicu, piše Dom i Dizajn.

Svakih nekoliko godina posao ih vodi na drugi kontinent. Selidbe su im, šale se, postale svakodnevica i stil života. Upravo zbog toga peteročlana obitelj iz Rijeke poželjela je osmisliti savršenu stambenu oazu, mjesto koje će biti njihova baza, njihova sigurnost.

Idealno mjesto nisu trebali tražiti jer su u nasljedstvo od bake i djeda dobili kuću na Vranskom jezeru, najvećem jezeru u Hrvatskoj i sjevernodalmatinskom parku prirode u blizini Pakoštana. Kako bi bili sigurni da će kuća biti napravljena prema zahtjevima kategorizacije te da će prostor biti maksimalno iskorišten i sve lijepo izgledati, angažirali su projektanticu Mirelu Blažanović. Ta se odluka, ističu, pokazala izvrsnom zbog odlične suradnje i velike podrške u svakom trenutku na putu do današnjeg izgleda kuće.

KOMUNIKACIJA

- Kada su me vlasnici nazvali i opisali o čemu je riječ, i kada sam prvi put došla na ovo divno mjesto, znala sam da će projekt biti izazovan, ali jako uzbudljiv. Najveći izazov bila je komunikacija na daljinu s vlasnicima koji su u trenutku gradnje živjeli na Dalekom istoku, što je bio dodatni izazov u realizaciji cijelog projekta. Vlasnici su mi se odmah svidjeli, što smatram izuzetno važnim za konačni uspjeh ovakve priče.

Obaveze oko posla najstarijeg muškog člana obitelji i majčin angažman oko trojice maloljetnih sinova ispunjavaju sve vrijeme ove simpatične mlade obitelji koja je svoj život posvetila djeci, njihovu obrazovanju i adaptaciji u različitim sredinama u kojima su pohađali škole. Takav način života ih je obogatio i naučio koliko je važno znati da je sve u životu moguće, ali i da uvijek postoji mjesto koje mogu zvati svojim domom - dodaje projektantica i objašnjava kako je zapravo ovdje riječ o pravoj kući “po mjeri jedne obitelji”. Ništa pretjerano, ništa pretenciozno.

 

Tri prostorije smještene su u 68 četvornih metara, i to se pokazalo kao optimalna veličina za zahtjeve vlasnika. Ima prostrani dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom te dvije spavaonice s vlastitim kupaonicama, što je zahtijevala i kategorizacija. Obje spavaonice imaju direktni izlaz na terasu te pogled prema bazenu i prelijepoj prirodi koja ih okružuje.

Kuća je zapravo naslijeđena starina, točnije kamena dalmatinska kuća, mjesto gdje su živjeli djedovi i bake, mjesto za koje vlasnike vežu trenuci odrastanja i djetinjstva.

 

IZVORNI OBLIK

- U trenutku kad smo je odlučili preurediti, postojali su samo kameni zidovi, neuređeni okoliš i ideja da zadržimo što više onoga izvornog. I tu je priča počela: prepuna emocija, ali i odluka da ne smijemo dopustiti da naša baština propadne - pričaju vlasnici i dodaju kako su htjeli zadržati što izvorniji oblik objekta tako da vanjski gabariti uopće nisu mijenjani.

 

- Glavni je cilj bio zadržati autohtoni izgled kuće, tipičan za Dalmaciju i Ravne kotare, ali istodobno pružiti vlasnicima sav komoditet modernoga življenja i odmora u njoj. Ostavili smo benkovačku kamenu fasadu i zelene grilje, ali smo i unutra koristili prirodne materijale te pokušali dočarati interijer života izvan grada. Zadržali smo i vidljive krovne grede, ali smo ih ipak oličili u bijelo kako ne bi dominirale prostorom koji u sebi ima dosta naglašenih elemenata. U vanjskom dijelu svakako trebamo spomenuti bazen i natkrivenu terasu, koji gostima koji tu borave kada vlasnika nema pružaju odmor kakav su željeli - kaže Mirela Blažanović.

 

Iako su na početku zamislili direktni ulaz u boravak, projektantica je inzistirala na izdvojenom ulaznom prostoru u koji bi se odlagale stvari i koji bi činio prijelaznu zonu između vanjskog i unutarnjeg dijela kuće.

 

- Osim toga, i kategorizacija tako nalaže, što mi tada nismo znali. Željeli smo prostran boravak u kojem se može smjestiti što više ljudi, a da se ne osjećaju skučeno. Da se osjećaju kao kod kuće, ali bez nepotrebnog namještaja i detalja koji bi opteretili prostor. Tako su i spavaonice uređene minimalistički, ali s ispunjenim svim zahtjevima kuća za najam: krevet, ormar, odlagalište prtljage, noćni ormarići i toaletni stolić.

Mislimo da je odabirom namještaja, uz minimalni angažman oko održavanja, postignuta i toplina prostora u koji se svatko rado vraća. Unaprijed smo otprilike znali da želimo pomalo rustikalni stil, ali uređenje interijera u potpunosti smo prepustili projektantici. Imali smo sreću što su nam se ukusi i senzibiliteti preklapali, tako da je suradnja bila vrlo ugodna i nadopunjavajuća. Svaki detalj koji je zamislila, slala nam je mailom na odobrenje pa možemo reći da je konačni izgled kuće kombinacija njezinih prijedloga i naših odobravanja - s ponosom ističu vlasnici i dodaju kako u kući prevladavaju bež i bijele nijanse, sa sitnijim detaljima u boji kako bi prostor bio što neutralniji i svježiji, a ne monoton.

 

ZELENE GRILJE

Akcent daju drvene zelene grilje, specifične za ovaj kraj i tako lijepo uklopljene i u interijer i u eksterijer.

- Iako smo jako zadovoljni kako je ispao interijer, okućnica je ono što nas uvijek iznova oduševljava i gdje obožavamo provoditi vrijeme. Konfiguracija tla je prilično neobična: od kamenog krša do predivnog zelenila.Tako smo i mi okućnicu uredili da se ambijentalno uklapa u okoliš: kameni pod i zelenilo ovoga podneblja, koje će s godinama rasti i stvarati hladovinu oko bazena. Uz kuću je napravljena terasa natkrivena drvenim gredama, s velikim stolom u blizini roštilja gdje se očekuju okupljanja gostiju, ali i naših prijatelja kad god budemo boravili u kući - zaključuju, piše Dom i Dizajn.

Foto: Novasol

26. travanj 2024 18:51