StoryEditorOCM
Zadar plusPRVA NOGOMETNA TRENERICA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Ana Petrović nogometu uči male papaline

Piše Ana Franić
13. studenog 2017. - 12:21

Ana Petrović, 28-godišnjakinja rodom iz Valpova u Slavoniji, prva je ženska nogometna trenerica u nogometnom klubu Abeceda sporta u Zadarskoj županiji. Ana je magistrica Kineziologije s usmjerenjem kondicijska priprema, nositeljica UEFA B licence na Akademiji HNS-a i na korak do Futsal licence.

- Završila sam Kineziološki fakultet u Splitu, smjer kondicijska priprema. S obzirom na moju ljubav prema nogometu još za vrijeme fakulteta pohađala sam tečaj za UEFA B licencu za trenera, a danas sam nositeljica te licence, objašnjava Ana koja je trenerica u NK Abeceda sporta u uzrastu papaline, a nekoliko puta tjedno provodi i sportski program djeci u vrtiću.

No, ljubav prema nogometu razvila se još u dječjoj dobi, sa svega pet godina.

- S negdje oko pet godina iskazivala sam interes za loptom, ali naravno taj interes se očitovao u mojem samostalnom napucavanju lopte, a ne u sustavnim treninzima kakve danas na primjer naša djeca u klubu imaju. U nogometnom klubu Zrinski iz Vinogradaca učinila sam prve službene nogometne korake i tada sam igrala s dječacima u uzrastu pionira i bila jedina djevojčica, prisjeća se svojih prvih nogometnih koraka Ana koja je s navršenih 15 godina počela igrati za ženski nogometni klub Polet i poslije za Osijek s kojim je u tri godine igranja osvajala i Prvenstva Hrvatske i Kup.

Njezini uspjesi u klubovima bili su prepoznati i u reprezentaciji te je s toga Ana bila standardna prvotimka u mladoj reprezentaciji U19, a poslije i članice A reprezentacije.

- Tijekom studija na Kineziološkom fakultetu u Splitu uspijevala sam balansirati između obveza na fakultetu i nogometa, ali nakon završenog studija želja mi je bila okušati se u inozemstvu. Tako sam otišla u talijanski klub, Riviera di Romagna, koji se natječe u Seriji A, a nakon što sam sebi dokazala što sve mogu vratila sam se u Split te do prošle sezone igrala za Ženski nogometni klub Split i odrađivala staž u prosvjeti, govori Ana.

S obzirom da je Ana magistra kineziologije želja joj je raditi u školi. Nedavno se preselila u Zadar te je zbog toga osobno posjetila sve srednje i osnovne škole i ostavila im svoj životopis. Kaže kako ju zahvaljujući velikoj osobnoj angažiranosti često zovu na zamjene što joj predstavlja veliku radost.

Zanimalo nas je kako je došlo do suradnje s NK Abeceda sporta?

- Do upoznavanja s trenerima Abecede došlo je preko zajedničkih futsal poznanstava koja su rezultirala suradnjom s obzirom da sam nedavno doselila u Zadar te tražila nove nogometna i poslovne sportske prilike. NK Abeceda sporta je zbog povećanja obujma posla tražila kineziologa s nogometnom licencom te smo vrlo brzo pronašli zajednički jezik za suradnju, a odluka je bila znatno olakšana zbog činjenice da je u pitanju rad s djecom što me posebno raduje, priča nam Ana koju je dojmio veliki broj djevojčica koje su registrirane u klubu.

Ana je nedavno uz Juru Perkovića, Juru Vuletu i Luku Marinovića vodila ženski nogometni kamp u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza.

- Cilj kampova je da se okupe djevojčice koje već treniraju nogomet i one koje to zanima kako bi vidjele koliko se njihovih vršnjakinja već bavi ovim sportom te da se što više djevojčica uključi u rad klubova. Na prošla dva kampa u Zadarskoj županiji prisustvovalo je više od 50 djevojčica i taj se broj sa svakim sljedećim kampom povećava, kaže Ana čiji su dani trenutno ispunjeni treninzima u Abecedi i vrtiću te zamjenama u školi pa joj i ne ostaje previše slobodnog vremena.

- Planovi za budućnost oduvijek su usko povezani sa sportom općenito, a posebno s nogometom. Suradnja s Abecedom je definitivno spoj mojih želja i planova za daljnjim profesionalnim razvojem u trenerskom poslu posebice jer Abeceda posjeduje visoko obrazovani nogometni stručni kadar od kojeg svakako mogu puno naučiti, za kraj će Ana.

25. travanj 2024 05:44