StoryEditorOCM
Zadar plus4. EUROPSKO PRVENSTVO ZA PLIVAČE S DOWNOVIM SINDROMOM

Lucija Mijolović je blistala, bila je nadomak medalji

Piše Ivica Gjergja
17. studenog 2017. - 14:27
down_plivaci16-251115

Na Europskom prvenstvu za plivače s Downovim sindromom održanom u Parizu Zadranka Lucija Mijolović ostvarila je vrhunski uspjeh osvojivši ukupno četvrto mjesto. Osim Lucije iz PK Zadar, boje Hrvatske branile su Marija Pinjuh Petra Vićan iz PK Natator iz Zagreba.

Natjecanje se održavalo od 28. listopada do 4. prosinca i svakog od ta četiri dana program je bio pun. Ujutro su se plivale kvalifikacije, a popodne finalne utrke. Rušili su se i rekordi, a naša Lucija uspjela je u svim utrkama dati sve od sebe. Ona iza sebe već ima tri medalje s europskog prvenstva (2013. i 2015.), no ove joj godine to nije pošlo za rukom. U jakoj konkurenciji ipak je ostvarila izuzetan nastup za hrvatsku reprezentaciju i PK Zadar.

Tako je u utrci 100 metara prsno, gdje joj je medalja izmaknula za dvije desetinke, isplivala 1:57.23. U utrci 200 metara prsno bila je četvrta s izvanrednih 4:15.79, što ju je na sekundu udaljilo od bronce. Četvrta je bila i na 100 metara mješovito, također s osobnim rezultatom (1:53.74), ali i na 50 metara prsno u finalnoj utrci (54:17), gdje je ostvarila osobni rekord.

U disciplini 200 metara mješovito s osobnim rekordom 3.55.19 zauzela je šesto mjesto, na 50 metara slobodno (44:90) bila je deveta, a na 200 metara slobodno dvanaesta (3.57.09). Po ukupnom zbroju bodova isplivanih u finalnim utrkama, Lucija je zauzela visoko četvrto mjesto među 50-ak najboljih plivačica iz cijele Europe. U svim utrkama ostvarila je veliki rezultatski pomak, isplivala je sedam osobnih rekorda i u četiri utrke bila je vrlo blizu medalji.

Sedam finala

– Lucija je svaki dan imala dvije utrke i od osam utrka ušla je u sedam finala. Da smo imali više vremena za trening i pripreme, vjerujem da bi i njezin rezultat bio bolji. No, zbog uređenja bazena i velikih poplava u rujnu, imali smo samo tri tjedna za pripreme, što je ipak malo – kaže Lucijina trenerica, profesorica Danijela Kurtin.

– Ipak smatram da je i ovo veliki uspjeh. Nije mala stvar biti četvrta među 130 natjecatelja iz 20 država. Pa samo dvije desetinke dijelile su Luciju od odličja. Bila je jako, jako blizu. Raduje me da je u svim utrkama ostvarila svoje osobne rekorde, popravila je sva svoja vremena, što je bitno za sljedeća natjecanja. Na natjecanju se ponašala kao prava plivačka profesionalka. Iako je bilo izuzetno naporno, sve je odrađivala na visokoj razini, tim više što je bila premala pauza između jutarnjih i popodnevnih natjecanja. Da je uspjela doći do bilo koje medalje, bile bismo sretnije i ona i ja. Jer ona ih doživljava osobno, no svjesna je da se neke stvari nisu poklopile – rekla nam je Lucijina trenerica Danijela Kurtin.

Što dalje?

– Sada ćemo se malo odmoriti, posložiti dojmove, a za koji dan krećemo s novim pripremama jer nas u veljači čeka prvo regionalno natjecanje u Zagrebu, pa krajem ožujku u Zadru i potom državno u Splitu. Vjerujem da ćemo dotle nastupiti i u ligi – kaže Danijela.

24. travanj 2024 04:32