StoryEditorOCM
Zadar plusBRAĆA JOSIP I MARIN DEUR DOBITNICI SU GRBA GRADA ZADRA KOJEG DODJELJUJE GRADONAČELNIK

Iz vodene kataklizme spasili smo četiri osobe i izvukli preko 80 vozila

Piše Ana Franić
21. studenog 2017. - 19:57
deur3-211117

Braća, 40-godišnji Marin i 35-godišnji Josip Deur, vlasnici vučne službe Deur, rade već 23 godine. Na kobni zadarski 11. rujna krenuli su na posao kao svaki normalni dan ni ne sluteći što ih čeka, a do kraja dana postali su heroji. Braća su cijelog dana spašavali osobe koje je biblijska kiša zarobila u svojim automobilima, zbog čega će im gradonačelnik Branko Dukić u petak, 24. studenog, na blagdan svetog Krševana, dodijeliti Grb Grada Zadra.

- To jutro dobio sam poziv iz Stožera Civilne zaštite Grada Zadra da im je potrebna naša pomoć jer neki kamion na cesti u Ražancu ostao u kvaru. Bez razmišljanja smo obojica krenuli jer kada je ljudski život u pitanju, nema dvojbe. Nitko nije znao što nas čeka, a kada smo došli na lice mjesta vidjeli smo da je kamion zapeo u vodenoj bujici koja je ispod njega "isprala" cestu, prisjeća se Marin tog ponedjeljka dodajući kako im je prioritet bio izvući ljude jer su zaključili da je kamion nemoguće spasiti.

Vozača i suvozača kamiona Čistoće su uspjeli izvući, a onda su primjetili još jedno vozilo, nekih sto metara dalje, kako pluta, no do njega fizički nisu mogli doći.

- Djevojka momka zarobljenog u Opel Astri došla je do mene i molila me da ga spasimo. Josip je odmah, bez dvojbe, krenuo preko Nina kako bi s okolne strane uspio doći do njega, priča nam Marin.

Za to vrijeme u Ninu je bio horor, nadovezuje se Josip. Mislio se hoće li njegov kamion uspjeti izdržati i tada ga je prvi put uhvatila panika. Izgledalo je, kaže, kao da je smak svijeta.

- Prema Grbama sam naišao na srebreni BMW koji je skoro skroz bio potopljen. U zadnji trenutak skužio sam nečiju ruku pruženu kroz prozor. Stao sam kamionom uz BMW i preko svog prozora povukao u kabinu gospođu iz automobila, priča nam Josip koji je vozačicu ostavio na suhom i krenuo spašavati čovjeka iz Opela kojeg je vodena stihija zaglavila između dva stabla.

- Bilo je to ružno za vidjeti. Čovjek je otvorio zadnji prozor i molio me da ga spasim, da ga ne ostavim kao drugi. Pogledao sam ga i rekao: "Ne boj se spasit ću te!" sjeća se Josip koji je do Opela došao u rikverc i spustio stazu s kaminona kako bi se čovjek na nju mogao popeti i spasiti.

Tijekom jutra braća su iz poplavljenih vozila oslobodili i sklonili na sigurno četiri osobe na području Grba i Mazija, a do kraja dana s gradskih i prigradskih poplavljenih prometnica izvukli su preko 80 vozila. Bez ikakve naknade. Volonterski.

Dva dana nakon poplave Marinu je na vrata došao momak iz Opel Astre.

- Pozvonio je na vrata i tražio mene. Bacio je ruke oko mene i rekao: "Svi su digli ruke od mene, ali vi ste me spasili". To mi je najveća zahvala koju možemo dobiti i to je vrhunac svega. Ne mogu vam objasniti kako sam se tada osjećao, iskreno će Marin.

Kada su ih nazvali iz Grada i obavijestili da je gradonačelnik odlučio dodijeliti im Grb bili su iznenađeni jer to nisu očekivali. Njihovu požrtvovnost naprosto se nije smjelo ne nagraditi.

- Drago nam je bilo čuti tu vijest, a primili smo toliko poziva da nismo znali tko nam glavu nosi. Žao nam je da nije nagrađen i Ivan Ražov koji je također odradio lavovski posao i dao 200 posto sebe, govori Josip dodajući za kraj kako bi bez razmišljanja ponovili sve to.

Jer oni su samo radili svoj posao. 

20. travanj 2024 00:04