StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: IZAŠAO KATALOG FOTOGRAFIJA ZADRA NAKON BOMBARDIRANJA

Objavljene do sada nepoznate snimke razorenog grada nakon Drugog svjetskog rata!

Piše L.Burčul
23. studenog 2017. - 21:10
Zadar, iskopavanje Foruma 1971.

Neke fotografije razrušenog Zadra, nastale u vremenu obnavljanja grada nakon Drugog svjetskog rata, prvi put se mogu vidjeti u katalogu koji je izašao iz tiska, u izdanju Arheološkog muzeja Zadar. Radi se o iznimno vrijednom djelu jer su, nakon višegodišnjeg procesa digitaliziranja 160 tisuća negativa koji su pohranjeni u muzeju, izabrane 174 reprezentativne snimke iz vremena poslijeratne obnove Zadra, Nina i Ravnih kotara. Autor kataloga, nazvanog „Fotografije dokumentacijskog odjela Arheološkog muzeja Zadar“, je muzejski dokumentarist i fotograf Robert Maršić.

- Fototeka muzeja počela se obnavljati nakon Drugog svjetskog rata. U ratu je uništen veliki dio fundusa fotografija, no vremenom se u fototeci „nakupilo“ 160 tisuća negativa. Sav materijal digitaliziran, a od tolikog broja za katalog sam trebao napraviti reprezentativni sažetak svega što je u fototeci pohranjeno. Najbolji izbor nije lako napraviti, vjerujem da su 174 objavljene snimke objedinile na jednom mjestu najvažnije i najinteresantnije fotografije iz tog vremena, od kojih su neke prvi put objavljene – kazao je Robert Maršić.

Naglasio je da su tematski najzastupljeniji Zadar i Ravni kotari.

- Na nekima je teško prepoznati lokacije koje su snimljene, s obzirom na izgled Zadra nakon bombardiranja. Arheološka istraživanja koja su kasnije započela i koja su fotografirana također su važan dio kataloga. Već davno smo htjeli tu građu predstaviti javnosti, godinama je bila zatvorena u ormarima. Budući da smo je digitalizirali,  stvorile su se mogućnosti da ih pretražujemo puno brže nego prije – rekao je Maršić.

Za gotovo 20 tisuća fotografija još uvijek se ne mogu definirati svi podaci. Maršić na tome intenzivno radi, te ističe kako je sa mnogim snimkama iz fundusa bilo velikih problema oko prepoznavanja.

- Oslanjao sam se na inventarske knjige, te na poznavanje ljudi i terena, a velikim dijelom sam imao pomoć i od starijih kolega koji su već u mirovini. Katalog koji sam napravio u tom kontekstu možemo gledati gotovo kao „usputan posao“, jer se time bavim permanentno i ispred mene je još puno posla – kazao je Maršić.

Značaj kataloga je i predstavljanje fototeke javnosti, jer se sa novim tehnologijama na puno lakši način može doći do željenih fotografija koje su ranije javnosti bile potpuno nepoznate.

21. travanj 2024 14:07