StoryEditorOCM
Zadar plusU ČETVRTAK PRETPREMIJERA, U PETAK PREMIJERA

Jasna Ančić: Da, "Dugo putovanje u noć" je moja zadnja predstava prije mirovine

Piše A.F.
4. prosinca 2017. - 21:00
presica_hnk1

Pretpremijera "Dugog putovanja u noć", američkog pisca i dramatičara Eugene O'Neilla u produkciji HNK Zadar Zadrani će moći vidjeti u četvrtak, dok je premijera predstave pod redateljskom palicom Dražena Ferenčina, na rasporedu u petak. Ferenčina je do sada režirao preko sto predstava u profesionalnim kazalištima u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a "Dugo putovanje u noć" njegova je peta režija u HNK Zadar.

- Predstava je kronika jednoga dana u životu obitelji Tyrone. Od svitanja do sumraka pratimo roditelje, Jamesa i Mary i njihova dva sina Jamieja i Edmunda u njihovoj međusobnoj borbi i u borbi s demonima iz prošlosti. Nitko od njih nije spreman suočiti se sa stvarnošću, s činjenicom da svi žive u samoobmani i neostvarenim snovima. Istovremeno, ovo je djelo svjedočanstvo duboke ljubavi i suosjećanja koji vežu članove obitelji koji ne mogu živjeti jedni s drugima, a ni jedni bez drugih, kazao je redatelj Dražen Ferenčina, dodajući kako je ovaj komad iskren prikaz autorove mladosti, provedene u sjeni majčine ovisnosti i očevog i bratovog alkoholizma zbog čega je autorova želja bila da ovo remek-djelo bude objavljeno tek nakon njegove smrti.

- Dva mjeseca smo radili na ovoj predstavi i smatram da smo svi skupa napravili izuzetno pošten i vrijedan posao, dodao je Ferenčina.

Predstava je okupila jake glumačke snage među kojima je i Zadranka Jasna Ančić koja je nedavno dobila Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu žene u predstavi "Ostavljam te" prema motivima Edwarda Albeeja "Marriage play" u režiji Matjaža Latina i produkciji HNK Zadar, a premijeru je doživjela prošle kazališne sezone.

- Ne volim oproštajne rečenice. Ovo mi je četvrta oproštajna predstava, ali nakon nje sigurno odlazim u mirovinu, rekla je Jasna.

U predstavi igraju Davor Jureško (James Tyrone), Jasna Ančić (Mary Cavan Tyrone, njegova žena), Alen Liverić (James tyrone ml, njihov stariji sin), Ivan Vukelić (Edmund Tyrone, njihov mlađi sin) i Žana Bumber (Cathleen, služavka). Scenografiju je izradila Ljerka Hribar, za kostimografiju je bila zadužena Marija Šarić-Ban, glazbu potpisuje Nebojša Lakić, za oblikovanje svjetla zadužen je Ivo Nižić, a inspicijent je Mimi Zadarski.

25. travanj 2024 21:07