StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANINU LUKA PEROŠ (30) DOBIO PLAVU VRPCU ZBOG SPAŠAVANJA ŠEST RIBARA KOD SINGAPURA

Ponosan sam na nagradu, ali ne bih je dobio da me žena nije prijavila

Piše I.Ivanac
5. prosinca 2017. - 20:50
plava_vrpca8-041217

- Bili smo 250 milja južno od Singapura kada je preko radio stanice stigao poziv za spašavanje nepoznate ribarice koja je zapela u olujnom moru – započinje nam svoju priču 30-godišnji Luka Peroš kojemu je u ponedjeljak u pojedinačnoj konkurenciji uručena vjesnikova nagrada Plava vrpca za spašavanje na moru. Nesebičan i herojski čin u kojem je ovaj Zadranin bio jedan od glavnih aktera odigrao se prošle godine 2. prosinca u Južno kineskom moru.
- Brodom smo išli iz Australije prema Singapuru kada se cijela situacija odigravala. Unesrećena brodica je bila udaljena od nas 40 milja, a 13 milja od zacrtane rute – govori Luka koji je u to vrijeme bio na funkciji trećeg časnika palube tankera „STI Beryl“, brodara Scorpio tankers objašnjavajući kako je to područje jedno od najprometnijih pomorskih putova na svijetu.
- Upravo zbog toga mi nije bilo jasno kako ih nitko još nije došao spasiti. U tri sata ujutro smo ponovno dobili poziv i krenuli u spašavanje. Odmah su se upalili svi alarmi na brodu i bili smo spremni pomoći. Kapetan je lagano navigava brod prema brodici i uspjeli smo doći do njih – nastavlja Luka objašnjavajući nam kako njihov brod nije imao puno tereta, bili su gotovo prazni, pa je paluba broda bila visoko iznad razine mora, nekih 20-ak metara visine što je otprilike i visina zgrade na sedam katova.
- Dvojicu ribara smo uspjeli spasiti pomoću kolutova za spašavanje. Nakon toga smo shvatili da ostale ribare, njih četvero, nećemo moći spasiti na taj način pa sam od kapetana zatražio dozvolu za spuštanje čamca za spašavanje – živo se prisjeća Luka koji se potom ukrcao u brod od pet metara i sa svojim kolegom Indijcem Prasadom Shindeom spustio se u olujno more spasivši šestoricu unesrećenih ribara.
- Ostalih četvero ribara su stajali na improviziranoj, ručno napravljenoj splavi. Zbog oluje i veličine brodice nisu svi četvero mogli odjedanput stati na brod pa smo ih prevezli „dvoje po dvoje“ – dodaje Luka ističući je zbog opasnosti od prevrtanja čamca, morao spašavati po dvojicu ribara, a pritom je uspio nožem prerezao sidreni konop tonućeg ribarskog broda, koji je u mraku stvarao problema prilikom spašavanja.
Luka nam je također rekao kako je glavni problem unesrećenih ribara bio to što nisu znali plivati!
Kako to mislite nisu znali plivati, pa ribari su?!
- A svi se tome čude, ali jednostavno ne znaju plivati. Uz to, nisu znali ni engleski jezik pa je i komunikacija bila veliki problem – govori Luka.
No olujno more nije spriječilo ovog Zadranina da nesebično „skoči“ u more i spasi druge živote, iako nam je priznao da ga je u jednom trenutku bilo strah.
- Kada gledate s palube koja je tada bila nekih 20-ak metara iznad razine mora, onda vam valovi ne izgledaju tako veliki. Tek kad smo se spustili brodićem u more shvatio sam u što sam se uvali, ali nema nazad – priznaje Luka ističući kako su cijelu operaciju odradili „pomalo“ i smireno, sve je išlo korak po korak i nije bilo brzopletih poteza.
Luka je dobio Plavu vrpcu koja je prestižno priznanje za spašavanje ljudskih života na moru. No, interesantno je da za svoju nominaciju Luka uopće nije znao jer ga je žena potajno prijavila.
- Žena se sjetila te nagrade i polako počela istraživati na internetu što joj je sve potrebno za nominaciju. Trebala je znati kako se cijela situacija odigrala pa me je počela ispitivati. U početku sam joj sve govorio, ali mi je u jednom trenutku to postalo malo sumnjivo – šali se Luka dodajući kako mu je žena na kraju priznala da ga je nominirala.
- Drago mi je što sam osvojio ovu nagradu. Vjerujte mi pamtit ću cijelu ceremoniju, baš kao i akciju spašavanja unesrećenih ribara.

25. travanj 2024 05:37